150 mil. Euro pentru finanţarea IMM-urilor cu producţie de export

| 25 sep, 2014

Eugen Teodorovici a avertizat că proiectele nu vor finanţa proiecte cu un public ţintă restrâns, ci firme ce vor asigura producţia unor bunuri care vor merge la export.

Prezent la o conferinţă la care au participat specialişti din domeniul bancar şi antreprenori, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, i-a anunţat pe cei prezenţi că instituţia pe care o conduce lucrează în acest moment la un proiect ce priveşte finanţarea cu bani europeni a IMM-urilor româneşti.

Eugen Teodorovici a declarat că proiectul la care lucrează ministerul pe care îl conduce va avea un buget de 100-150 de milioane de euro şi presupune finanţarea start-up-urilor din bani europeni. Companiile nou înregistrate vor putea accesa fonduri de până la 50.000 de euro, cu condiţia ca statul să devină acţionar în proporţie de 10-15%.

Ministrul a avertizat că proiectele nu vor finanţa proiecte cu un public ţintă restrâns, ci firme ce vor asigura producţia unor bunuri care vor merge la export. „Adică nu să finanțăm tot felul de florării și berării, ci companii din domeniile prioritare, care fac producție și asigură export, în special în afara UE, pentru că urmărim să nu mai fim dependenți de spațiul european”, a declarat Eugen Teodorovici.

Programul anunţat de Eugen Teodorovici vine în completarea măsurilor luate în cei cei peste doi ani de guvernare de cabinetele conduse de Victor Ponta, în sprijinul dezvoltării companiilor mici şi mijlocii. Efectul pe termen scurt al stimulării firmelor a putut fi văzut în relansarea economică, creşterea exporturilor şi majorarea numărului de angajaţi.

Pentru a ajuta companiile, Executivul a adoptat scheme de ajutor de stat în valoare de 215 milioane de euro în 2013 şi de 120 de milioane de euro în primele luni ale anului 2014. Un alt mijloc de ajutorare a economiei româneşti a constituit-o implementarea de către Guvern a schemelor de tip minimis şi a garanţiilor pentru IMM-uri, care au în total o valoare de până la 4 miliarde de lei.

În vederea dezvoltării de microîntreprinderi, actualul cabinet a modificat în acest an legea care acorda facilităţi tinerilor care înfiinţau firme. A fost eliminată condiţia de vârstă maximă de 35 de ani până la care aplicanţii puteau beneficia de facilităţile fiscale şi schemele de finanţare oferite pentru SRL-D-uri.

De asemenea, întreprinzătorii pot beneficia de scheme de finanţare nerabursabile oferite până recent doar tinerilor întreprinzători, în limita a 50% din valoarea planului de afaceri, fără a depăşi suma de 10.000 de euro, din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri. Totodată, microîntreprinderile pot accesa şi credite în vederea realizării planului de afaceri acceptat prin Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii S.A. Astfel, statul garantează 80% din valoarea unui credit bancar, în limita a 80.000 de euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ