6 lucruri pe care nu le știai despre gelatina pentru răcituri. Sfaturi de la medic

| 22 dec, 2013

Răcitura de porc este unul din felurile de bază ale meniului de Crăciun, iar reușita mesei depinde foarte mult de consistența și claritatea gelatinei din piftie. Iată câteva sfaturi de la medici farmaciști pentru a obține o gelatină ca la carte.

Gelatina este un termen care denumește generic o categorie de substanțe chimice obținute din țesuturi animale care conțin colagen (oase și piele de proveniență bovină sau porcină, dar și piele de pește). Gelatina are întrebuințări și în farmacologie, și în bucătărie, iar sfaturile venite de la farmaciști se potrivesc și în bucătărie.

De exemplu, când vreți să faceți gelatina mai apoasă, în niciun caz să nu turnați apă fierbinte. La temperaturi de peste 50 de grade, compușii care formează gelatina își pierd proprietățile chimice, iar piftia nu se mai „leagă”.

Gelatina alimentară disponibilă pe piață este sub formă de foițe sau granule (provenite din tocarea foițelor). Atât foițele, cât și granulele trebuie hidratate în apă rece până când se înmoaie, apoi se dizolvă pe baie de abur, fără contact direct cu lichidul care fierbe, doar atât cât să se lichefieze, fără a se supraîncălzi.

Datorită compușilor din care este formată, gelatina este bună pentru unghii și articulații.

Există o algă de mare, agar-agar, care se poate folosi ca substitut al gelatinei și are propietăți nutritive pentru organism.

Există și vege-gel, o gelatină vegetală, care se încheagă la fel de bine.

loading...

Ştirile orei

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ