8 sfaturi medicale gresite pe care nici medicii nu le respecta

| 25 noi, 2014

Mananca micul dejun, daca vrei sa nu te ingrasi. Foloseste o periuta de dinti electrica, fiindca iti curata mai bine dintii. Nu bea lapte cand esti racit. Toate aceste sfaturi - si altele - pe care oamenii le cred intemeiate pe adevaruri medicale, nu sunt, de fapt, corecte 100%, drept care nici medicii specialisti nu le respecta intotdeauna.

Iata si argumentele lor:

Stomatolog: nu foloseste periuta electrica

Multi stomatologi sustin ca periuta electrica este mai eficienta decat cea manuala pentru curatarea dintilor, dar dr. Luke Cascarini, specialist in chirugie stomatologica in cadrul North-West London NHS Hospital Trust si BMI The Sloane Hospital, spune ca el, personal, prefera sa foloseasca o periuta manuala.

Periuta electrica induce un fals sentiment de securitate; oamenii cred ca e destul sa o introduca in gura, iar ea va face singura toata treaba. Dar astfel pot ramane necuratate unele portiuni ale dintilor. Cu o periuta manuala, oamenii pot simti ceea ce fac si pot curata temeinic toate zonele – mai ales la linia de intalnire dintre dinti si gingii. In doua minute de periaj manual, dintii pot fi curatati cel putin la fel de bine ca si cu o periuta electrica, spune specialistul.

Chiropractician: aplica gheata, nu caldura, in cazul durerilor de spate

Recomandarea standard, in cazul durerilor de spate, este sa aplicati ceva cald, dar Tim Hutchfull, un specialist din cadrul British Chiropractic Association, prefera gheata.

Este o idee gresita aceea ca gheata ar reduce fluxul de sange si astfel ar inrautati inflamatia si durerea; de fapt, efectul este exact opus, spune el.

Caldura poate spori inflamatia si chiar poate intensifica durerea. Caldura mareste fluxul sangvin in zona si atenueaza contractura musculara, insa rostul acestei contracturi este sa protejeze articulatia inflamata si lezata. Eliminand contractura, articulatia ramane expusa altor leziuni.

In schimb, gheata amorteste zona si duce la constrictia vaselor de sange, ceea ce forteaza eliminarea compusilor care provoaca inflamatia. Apoi, vasele se dilata iarasi, permitand sangelui nou sa irige zona afectata si sa reduca  durerea si inflamatia.

Dietetician: nu bea litri intregi de apa

European Food Safety Authority recomanda femeilor sa bea 1,6 litri de apa pe zi, iar barbatilor – 2 litri. Multi oameni cred ca „lichid” inseamna „apa” si, astfel, beau litri de apa in fiecare zi.

Dar dieteticianul dr. Sarah Schenker spune ca importanta nu e cantitatea de apa, ci cea de lichide, sub diverse forme, inclusiv cafeaua, ceaiul, supa . Prin urmare, ea nu se forteaza sa bea zilnic cantitati mari de apa.

Cafeaua, despre care multi cred ca deshidrateaza organismul, de fapt nu este un diuretic, spune specialistul; este un stimulent, care creeaza nevoia de a merge mai des la toaleta, dar nu mareste cantitatea de urma eliminata, prin urmare nu e necesar sa compensam faptul ca bem cafea prin ingererea unor cantitati suplimentare de apa.

Consultant pe probleme de greutate corporala: sare peste „micul dejun”

Multe studii au sugerat ca a manca micul dejun este esential pentru cei care vor sa slabeasca; se considera ca micul dejun „da startul” metabolismului pentru a arde calorii si ne impiedica sa facem excese alimentare mai tarziu in cursul zilei.

Totusi, dr. David Ashton, director medical al retelei Healthier Weight, afirma nu e nimic in neregula daca sarim peste micul dejun.  „Adesea nu am pofta sa mananc dimineata, asa ca nu mananc”, spune el. „Metabolismul va functiona la fel de bine si daca nu te fortezi sa mananci un castron cu cereale atunci cand nu ai chef.”

Nu exista dovezi categorice ca oamenii vor manca mai mult in restul zilei daca nu au luat micul dejun, spune el. Factorul cel mai important care determina ritmul arderii caloriilor este raportul dintre cantitatea de tesut adipos si cea de tesut muscular, deoarece muschii consuma mai multe calorii, chiar si in repaus.

Specialist in migrene: evita analgezicele

Recomandarea standard a medicilor este sa luam medicamente analgezice – precum ibuprofenul – indata ce simtim ca incepe sa ne doara capul, pentru a limita intensitatea crizei de migrena.

Dar dr. Andrew Dowson, director al unui departament specializat in tratarea durerilor de cap, la King’s College Hospital, Londra, spune ca, in ceea ce-l priveste, prefera sa nu ia analgezice imediat ce simte apropierea unei migrene, ci incearca sa o opreasca band cateva pahare de apa, iar uneori metoda chiar se dovedeste eficienta.

„Nu stiu precis de ce functioneaza aceasta metoda, spune el, desi s-ar putea sa aiba legatura cu faptul ca deshidratarea ar declansa durerea de cap.”

„Numai in cazul in care nu da rezultate metoda cu apa, iau o pastila de ibuprofen”, spune dr. Dowson.

Specialist in raceli: bea lapte chiar cand e racit

Multe persoane evita laptele cand sunt racite, deoarece circula ideea ca lactatele sporesc productia de mucus, facand astfel sa ne curga nasul si mai rau.

Totusi, prof. Ron Eccles, director al Common Cold Institute din cadrul Cardiff University, bea lapte fara a-si face probleme, chiar atunci cand are viroza.

N-ar trebui sa renuntati la lapte, spune el; e bogat in vitamine, minerale si toti macronutrientii esentiali, asa ca ajuta daca nu prea va vine sa mancati altceva. Daca transpirati din cauza febrei, va puteti deshidrata, iar laptele va ajuta sa va pastrati nivelul de hidratare.

Specialist in studiul somnului: doarme mai putin de 8 ore

Ideea ca  toti avem nevoie de 8 ore de somn e un mit, crede prof. Jim Horne, director al Centrului de Cercetare a Somnului din cadrul Loughborough University.

Ceea ce conteaza mai mult, spune el, este calitatea somnului: sase ore de somn netulburat sunt mai bune decat 10 ore de somn cu intreruperi.

Prof. Horne adauga ca, daca oamenii se simt somnorosi in cursul zilei – cu exceptia unei perioade de somnolenta dupa -amiaza, care e normala – atunci inseamna ca sufera de lipsa de somn. Daca se simt vioi, atunci atunci nu au motive de ingrijorare, chiar daca n-au dormit 8 ore.

De asemenea, e in regula sa tragem un pui de somn ziua , daca putem, afirma specialistul.

„Ceasul biologic al organismului este proiectat pentru doua runde de somn pe zi: una lunga, in timpul noptii, si alta mai scurta, in cursul zilei”, afirma el. Un pui de somn diurn de 20 de minute mareste nivelul de energie si vioiciunea, fara a compromite somnul de noapte.

Specialist in medicina sportiva: nu se sinchiseste de indicele de masa corporala

Masurarea indicelui de masa corporala (IMC) este un instrument standard folosit de medici pentru a stabili daca  o persoana are o greutate sanatoasa in raport cu inaltimea.

Insa dr. John Dearing, un chirurg de Carrick Glen Hospital, a specializat in tratamentul leziunilor datorate sportului, prefera sa se bazeze pe masurarea circumferintei taliei.

Fost jucator profesionist de rugby, el relateaza cum, pe vremea carierei sale sportive, avea un IMC cu valoarea 30, datorita masei musculare mari. In acceptia actuala, un IMC de 30 duce la clasificarea persoanei respective ca fiind obeza, ceea ce era absurd in cazul sau, de vreme ce avea o proportie de grasime corporala de numai 7%.

Pentru sanatatea generala a unei persoane, greutatea este mai putin importanta decat a fi in forma buna din punct de vedere cardiovascular, iar circumferinta taliei reprezinta un indicator mai bun.

Prea multa grasime depusa in zona taliei este asociata cu un risc crescut de diabet, boli cardiace si cancer. Riscurile apar atunci cand circumferinta taliei depaseste 94 cm la barbati si 80 cm la femei.

 

Tag-uri: medic, sfaturi
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ