Consultări la Cotroceni. Oprea: "Susţinem orice formulă dorită de Iohannis". Tăriceanu respinge alegerile anticipate

| 06 noi, 10:30

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţii UNPR şi ALDE şi, în premieră, cei ai societăţii civile şi ai protestatarilor.

UPDATE 13.10 Au început să apară şi primii reprezentanţii societăţii civile care vor fi primiţi la Cotroceni. Nicuşor Dan, consilier al municipiului Bucureşti si preşedintele noului partid Uniunea Salvati Bucureştiul, a fost invitat la discuţii. "Dincolo de chestia asta de principiu, că trebuie să se dezbată astăzi. Sunt nişte revendicări punctuale pentru care am venit. Acesta este un moment în care strada cere un acord politic", a declarat acesta, în faţa jurnaliştilor.

Citeşte şi: Inflaţie de societate civilă la poarta Palatului Cotroceni. Cine intră şi cine nu la consultări

Totodată, la Cotroceni au sosit şi liderii EFOR, dar si Adi Despot, martor al incendiului din club Colectiv. La intrarea în Palatul Cotroceni au venit si protestatari care nu au fost invitaţi.

UPDATE 13.05 Delegaţia ALDE a stat la negocieri aproximativ 40 de minute.

Călin Popescu Tăriceanu: "Punctul nostru de vedere se articulează în jurul ideii că suntem într-o situaţie inedită. Acest lucru se datorează demisiei premierului şi a Guvernului. Din acest motiv, nu vă ascund că suprinderea noastră e că partidele care au fost la consultări până acum au demonstrat fără excepţie că doresc să se degaje de orice responsabilitate. I-am spus preşedintelui că partidele par să tranforme preşedintele într-unul jucător, care dă soluţiile. Partidele ar fi trebuit să vină să propună soluţiile referitof la modul de alcătuire a unei majorităţi, a profilului viitorului Guvern. Sigur că această formulă, inclusiv de alegeri anticipate, inclusiv formula despre premier tehnocrat, denotă acelaşi lucru: fuga de responsabilitate. Câtă vreme soluţiile politice nu s-au epuizat, justificarea unor alegeri anticipate este greu de justificat. Am accentuat şi lucrurile pozitize care sunt în legătură cu formula unor alegeri anticipate, dar şi consecinţele negative. (...) Este uşor de propus de pe margine, dar când discutam de astfel de formule, trebuie să ştim care sunt riscurile. (...) Trebuie să ţinem cont că evoluţia economică poate fi uşor blocată. Cred că trebuie evaluate cu mare atenţie care sunt avantajele şi riscurile la toate aceste formule. Preşedintele ne-a spus că după convorbiri, va urma o perioadă de reflecţie. Urmează o rundă de noi discuţii".

Daniel Constantin: "L-am asigurat pe preşedinte că vom continua ca şi partid să susţinem Guvernul, chiar dacă e demisionar să gestioneze problemele. Susţinem premierul interimar în această perioadă dificilă. Am prezentat punctul nostru de vedere cu privire la abordarea construirii noului Guvern. Alegerile anticipate reprezintă un mecanism constituţional într-o criză politică pe care nu o traversăm".

UPDATE 12.30 Klaus Iohannis a primit delegaţia ALDE, formată din cei doi co-preşedinţi, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin.

UPDATE 11.41 "UNPR îl sprijină pe Klaus Iohannis, I-am transmis şefului statului întreaga disponibilitate în desemnarea premierului, în desemnarea viitorului Guvern. În tot ceea ce priveşte suntem total de acord şi susţinem alegerile anticipate sau orice formulă pe care preşedintele o va dori după consultări. Mă refer la prim-ministru, la formula de Guvern. Mă refer la tehnocraţi.

UNPR, prin parlamentarii săi, susţine stabilitatea României. România este o ţară sigură, o ţară care generează stabilitate şi aşa trebuie să rămână. Trebuie să ascultăm partidele democratice, glasul străzii. Este normal să îl sprijinim pe preşedintele României, care este ales de români", a declarat Gabriel Oprea, la sfârşitul discuţiilor.

Consultările dintre Klaus Iohannis şi UNPR au durat 10 minute.

Citeşte şi: Gabriel Oprea nu mai vrea să conducă MAI. Cine a preluat atribuţiile ministerului

UPDATE 11.26 Liderii UNPR au ajuns la Cotroceni pentru consultările cu Klaus Iohannis.

UPDATE 11.10: Klaus Iohannis se va întâlni vineri, la ora 13.30 cu reprezentanți ai societății civile, informează Administraţia Prezidenţială, care subliniază că este în curs de a finaliza procedura de selecţie a participanţilor la această intâlnire. Totodată, potrivit sursei citate, 5.520 de mesaje, "în care sunt propuse una sau mai multe persoane cu grad ridicat de reprezentativitate din partea manifestaților, precum și din partea ONG-urilor", au fost trimise pe adresa [email protected].

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Consultările de la Palatul Cotroceni încep vineri, la ora 11:30, când Klaus Iohannis va primi delegaţia UNPR. De la ora 12:30 urmează să discute cu şeful statului şi reprezentanţii ALDE.

UNPR s-a pronuntat, în declaraţiile publice, în favoarea continuării guvernării alături de PSD şi de ALDE, în actuala coaliţie, însă fără prezenţa lui Gabriel Oprea în Guvern. ALDE nu a prezentat un mandat clar, însă copreşedintele Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat împotriva variantei prezentate de PNL, privind alegerile anticipate, afirmând că acestea ar "paraliza" instituţiile statului, transmite RomâniaTV.net.

Cele mai aşteptate consultări sunt cele cu societatea civilă şi reprezentanţii străzii. O parte din ONG-uri şi liderii propuşi de stradă au anunţat că nu vor participa la aceste întâlniri iniţiate de Iohannis.

Citeşte şi: Consultări la COTROCENI: PNL şi PSD nu au propus PREMIER. Liberalii vor ANTICIPATE. UDMR şi minorităţile vor GUVERN TEHNOCRAT

Joi, Klaus Iohannis a anunţat că va chema la discuţii şi reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi lideri reprezentantivi pentru protestatarii din ţară, care au ieşit în strada în ultimele zile. Potrivit unor surse oficiale, numărul participanţilor la această rundă suplimentară de consultări va fi de aproximativ 20.

În primele ore de după anunţul oficial au fost transmise câteva sute de mailuri, atât de la ONG-uri, cât şi de la persoane care se prezentau a fi "protestatari", în care se cerea prezenţa la consultările de vineri.

Şeful statului s-a consultat, joi, cu reprezentanții PSD, PNL, UDMR și cei din grupul minorităților naționale pentru găsirea unei soluții de ieșire din criza politică generată de demisia prim-ministrului Victor Ponta.

Propunerile PSD

Social-democrații au propus ca, într-o primă etapă, să fie stabilit un pachet de obiective care trebuie atinse în perioada care vine, urmând ca, odată ce acest pachet ar fi agreat de partidele parlamentare, să urmeze discuția pentru desemnarea unui prim-ministru.

"Vreau să plecăm de la altceva, nu să plecăm de la a nominaliza o persoană care să umble și să bată la ușa fiecărui partid și să ceară sprijin politic, să-și încropească un program de guvernare și să stăm toți cu emoții dacă trece sau nu trece în Parlament și să venim din nou să prelungim criza. Dimpotrivă, vreau să facem acest pachet de obiective politice, care să fie baza răspunsului principal la marile întrebări care vin din societate", a declarat președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, la finalul consultărilor cu șeful statului.

Citeşte şi: STENOGRAME din întâlnirea dintre Klaus Iohannis şi PSD. Ce i-a propus Dragnea preşedintelui

Propunerile PNL

Liberalii nu au făcut nicio propunere de prim-ministru la consultările cu Iohannis, copreședintele Alina Gorghiu reafirmând că PNL susține organizarea de alegeri parlamentare anticipate. La finalul consultărilor de la Cotroceni, copreședintele liberalilor Vasile Blaga a indicat că, după câștigarea alegerilor, PNL îl va propune premier pe Cătălin Predoiu.

Propunerile UDMR

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea a propus la consultările cu Iohannis crearea unui guvern tehnocrat, care să organizeze alegeri parlamentare înainte de termen.

"Noi propunem declanșarea de alegeri anticipate, dacă se poate găsi o soluție constituțională și legală pentru a declanșa alegeri anticipate, alegeri înainte de termen cu un guvern de tehnocrați, condus de un om care are libertatea de a-și alege miniștrii, nu trebuie să fie politicieni, dar nu putem exclude nici politicienii conduși de un om tehnocrat și cu un mandat foarte clar: bugetul pentru 2016, modificarea legii alegerilor parlamentare și pregătirea alegerilor de anul viitor", a spus Kelemen Hunor.

Propunerile Grupului Minorităţilor naţionale

Liderul deputaților minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a declarat că majoritatea colegilor săi susțin că organizarea de alegeri anticipate nu ar fi o soluție, el arătând că atât un guvern de uniune națională, cât și un executiv tehnocrat sunt echivalente din punct de vedere al eficienței.

El a arătat că în majoritate deputații minorităților naționale susțin că alegerile anticipate nu reprezintă o soluție. Liderul grupului a precizat că minoritățile naționale nu au nimic împotriva unui guvern de tehnocrați sau de uniune națională.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 noi, 15:09
vnaftuli
Guvern
„Oprea: Susţinem orice formulă dorită de Iohannis" cu condiția să fim și noi în „formulă” , eventual vice PM.
06 noi, 12:57
Nicu
Oportunitate!
Completează-ți veniturile muncind acasă! Acum ai posibilitatea să înveți în doar câțiva pași cum să câștigi bani pe net. Instruirea se face gratuit, prin email. Nu este necesară experiența. Plata câștigurilor realizate este garantată prin contract legal de comision. Pentru mai multe detalii trimite un mesaj cu textul INFO la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ