A falsificat Iohannis date sociologice pentru a câştiga războiul cu Crin?

| 22 iul, 2014

Klaus Iohannis candidat. Luni după-amiază, PNL-ul a reuşit în sfârşit să îşi nominalizeze un candidat pentru alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis învingându-l pe Crin Antonescu.

Crin Antonescu. De la alegerile pentru PE şi de la demisia fostului preşedinte PNL, între cei doi s-a dat un veritabil război pentru cine va obţine sprijinul partidului pentru intrarea în cometiţia prezidenţială din noiembrie. Acest conflict s-a văzut cel mai bine în timpul Congresului partidului, când Antonescu s-a ridicat şi a anunţat că doreşte să candideze din nou la funcţia supremă în stat, stricând calculele baronilor liberali din jurul lui Iohannis. În final, soluţia aleasă, şi de altfel pusă în practică luni, a fost aceea ca Delegaţia Permanentă să decidă candidatul PNL în urma rezultatelor a două cercetări sociologice comandate independent.

Deşi iniţial trebuiau să fie confidenţiale, încă de duminică au început să apară în spaţiul public rezultatele celor două analize, din care reieşea, fără dubiu, că cea mai bună soluţie este reprezentată de Klaus Iohannis. Astfel, rezultatul Delegaţiei Permanente de luni nu a mai surprins pe nimeni, oficializarea primarului de la Sibiu drept candidat pentru Cotroceni fiind deja aşteptată de mulţi.

Război în PNL. În schimb, acum apar mai multe semne de întrebare legate de câteva detalii ale celor două cercetări, cu o miză atât de mare pentru viitorul PNL. Dacă, de exemplu, informaţiile apărute despre rezutatele lor finale sunt reale, atunci edilul sibian are absolut toate calităţile pe care românii le consideră ca fiind importante pentru un preşedinte, în timp ce Crin Antonescu nu întruneşte aproape niciuna dintre ele. Care va să zică, conform unui sondaj independent comandat de conducerea partidului, Iohannis rămâne în continuare cavalerul teuton al PNL-ului şi, de ce nu, al dreptei din România, în timp ce Crin Antonescu nu mai răspunde aşteptărilor românilor. Este greu de crezut că o asemenea potrivire este o simplă coincidenţă, din moment ce ea nu este confirmată de niciun alt sondaj existent pe piaţă în aceste moment.

Irealul întregii situaţii este completat însă de o mică precizare metodologică legată de sondajul CCSCC din care rezulta că Iohannis se suprapune cel mai bine peste profilul dezirabil al prezidenţiabilului din PNL. Astfel, potrivit informațiilor de pe a doua pagină a cercetării, culegerea datelor s-a făcut în perioada 17-23 iulie. Deși la prima vedere poate părea nesemnificativ, acest detaliu este important, din moment ce sondajul în sine a fost difuzat la 21 iulie, adică cu două zile înainte de finalizarea colectării datelor.

Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS CANDIDAT. Şeful PNL l-a bătut la scor pe Antonescu. Reacţia lui Crin Antonescu

Admiţând că Delegaţia Permanentă a PNL nu are capacitatea de a călători în viitor, de unde au venit cu rezultatele sondajului CCSCC, pentru această situaţie nu există decât două explicaţii: fie cei de la CCSCC au trimis rezultatele cercetării înainte de terminarea culegerii datelor, caz în care profesionalismul lor este inexistent, fie vorbim despre un sondaj fictiv, menit doar să legitimeze nominalizarea lui Iohannis. Însă, indiferent de care ar fi adevărul, concluzia ce se desprinde este una singură, şi anume aceea că cel puţin unul dintre sondajele pe care Delegaţia Permanentă a PNL şi-a bazat decizia finală nu are nicio relevanţă în dinamica mai largă a luptei electorale din România.

De asemenea, toate neconcordanţele în ceea ce priveşte sondajul CCSCC ar trebui să dea de gândit în legătură cu modul în care Klaus Iohannis şi cei din jurul său înţeleg lupta politică, neclarităţile fiind mult prea mari. Dacă într-adevăr vorbim despre o fraudă menită să îl înlăture definitiv pe Crin Antonescu, atunci practica aduce mai degrabă cu modelul Băsescu şi nu este nicidecum demnă pentru un candidat care are pretenţia de a fi o alternativă credibilă pe scena politică.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 iul, 2014
DNA
CIORDITORII
DA RAHAT SĂSESC A FALSIFICAT DATE ŞI BINE I-A FĂCUT LUI CĂCĂRĂU ..
23 iul, 2014
cantautor
acelasi PM,aceleasi obiceiuri...
Premierul Victor Ponta a folosit astăzi, în prezentarea bilanţului la doi ani de activitate, un infografic publicat de Ziarul Financiar pe 9 iulie 2014, în pagina 3, care ilustrează scăderea randamentelor la titlurile de stat în lei, fără să citeze însă sursa infograficului.
sursa:Gandul
23 iul, 2014
Bolovan Teodorovici
cele mai bune sondaje din Romania,ce zic eu...din lume,le face casa de Sondare Sultanescu si Teodorescu..
ei le fac acasa...de unde si denumirea
Sultanescu este si consilierul lui Ponta..
va dati seama ca este foarte obiectiv..
el a reusit sa-l faca si pe Geoana presedinte..
parca si vad imaginea cu Mihaela (sotia lui Geoana) care se imbratisa cu Dana(sotia lui Sultanescu)
Sotia lui BT,tot din firma de apartament,era la cumparaturi in Dubai
a lipsit de la fotografia de grup..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ