A fost adoptată o MĂSURĂ FĂRĂ PRECEDENT pentru a-i ajuta pe cei cu datorii în bănci

| 21 mar, 15:23

Parlamentul grec a votat vineri seară cu o largă majoritate o lege facilitând reglementarea datoriilor contribuabililor către stat şi casele de asigurări sociale, care se ridică la zeci de miliarde de euro, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Legea a fost adoptată în procedură de urgenţă şi votată de deputaţii stângii SYRIZA la putere şi de cei ai micului partid naţionalist Grecii Independenţi, partener al guvernului, precum şi cu sprijinul partidelor de opoziţie, dreapta Noua Democraţie şi socialiştii PASOK, potrivit agenţiei de presă Ana (semioficială).

Această lege intitulată "Reglementări pentru relansarea economiei" face parte din angajamentele electorale ale noului guvern cu privire la un pachet de măsuri sociale în favoarea celor săraci loviţi de criză.

Ea permite contribuabililor şi întreprinderilor, care nu au putut din cauza recesiunii din ultimii ani, să-şi plătească impozitele sau cotizaţiile, să reglementeze datoriile lor în 100 de rate beneficiind de reduceri la suprataxa arieratelor.

Ministrul finanţelor Yanis Varoufakis a subliniat, în timpul dezbaterii din parlament, că politica de austeritate impusă Greciei "a fost catastrofală" şi "milioane de greci sunt în imposibilitatea de a-şi plăti impozitele sau cotizaţiile, care se ridică în prezent la 76 miliarde de euro, sau 42% din Produsul Intern Brut (PIB) grec".

Potrivit ministrului, "3,5 milioane de greci (la o populaţie de 10,9 milioane locuitori) datorează fiecare statului până la 3.000 de euro şi, din cauza sărăciei, ei nu îi pot rambursa". Această lege îi va încuraja să-şi reglementeze datoriile şi astfel să crească veniturile statului, a spus el.

Aceasta este a doua lege din mandatul noului guvern destinată să pună capăt austerităţii. Miercuri, parlamentul a adoptat măsuri de combatere a sărăciei prin furnizarea de electricitate gratuită, bonuri de masă şi ajutor pentru locuinţă gospodăriilor în nevoie.

Yanis Varoufakis a declarat că guvernul va elabora în curând un proiect de lege pentru a reglementa datoriile dubioase, care apasă de asemenea asupra economiei.

Ministrul i-a criticat pe "unii tehnocraţi din străinătate" care, a spus el, vor ca noul guvern grec să fie supus cerinţelor creditorilor, UE şi FMI, "fără dreptul de a aplica propriul program de reforme" şi angajamentele sale electorale.

Guvernul stângii radicale al lui Alexis Tsipras, la putere din 25 ianuarie, se află sub presiune din partea creditorilor care cer punerea în aplicare rapidă a reformelor de către Atena pentru a da undă verde deblocării ultimei tranşe de împrumuturi internaţionale, vitale pentru supravieţuirea financiară a ţării, aminteşte AFP.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ