A recunoscut, în sfârșit, Băsescu că a încercat să controleze Justiția?

| 02 mai, 2014

Joi dimineață, președintele Traian Băsescu a ales să ”sărbătorească” Ziua Internațională a Muncii  la postul de televiziune B1 Tv. Astfel, șeful statului a vorbit despre mai multe subiecte subiecte, care au variat de la situația dreptei și până la ce catastrofă ar fi, pentru România, dacă premierul Victor Ponta ar ajunge președinte

Ca de obicei, subiectul favorit al lui Traian Băsescu a fost reprezentat de funcționarea Justiției. Încă din începutul emisiunii, președintele a afirmat fără nicio urmă de modestie că ”Regimul Băsescu înseamnă o justiție care a început să funcționeze”. La doar câteva minute de la acest auto-elogiu, șeful statului a făcut însă o declarație din care, dacă o analizăm cu atenție, nu putem concluziona decât că Traian Băsescu a fost cel care a tras în ultimii ani sforile în justiție.

Discutând despre statul procurorilor, șeful statului a apreciat că responsabilitatea propunerilor pentru procurorii șefi trebuie mutată de la ministrul Justiției la CSM: "N-are la ce să se bage Guvernul, pentru că și ministrul Justiției este tot politic numit. Și dacă s-ar face propunerile de la CSM și pentru procurori către președinte, nu ar exista, mai ales că președintele poate respinge numai motivat o propunere a CSM-ului și poate motiva mai puțin când e vorba de o propunere care vine de la Guvern", a spus Traian Băsescu.

Importanța acestor afirmații este dată de faptul că actualul sistem de numire a șefilor de parchete a fost instituit pe vremea în care ministrul Justiției era Monica Macovei, modificarea făcând parte din mult discutată reformă întreprinsă de fosta procuroare. Atunci, doamna Macovei a luat CSM-ului prerogativa de a numi procurori-șefi, măsură asupra căreia acum Traian Băsescu ar vrea să se revină. Însă, aplicând logica prezidențială, Macovei a fost cea care a politizat parchetele, ce-i drept în avantajul lui Traian Băsescu. Aproape imediat după ce modificările au intrat în vigoare, echipa Băsescu-Macovei s-a pus pe treabă, schimbând mii de procurori din fruntea parchetelor sau de la șefia direcțiilor și secțiilor care le compun. Rezultatul noilor prevederi s-a văzut în modul în care anumiți procurori tineri au fost avansați peste noapte, devenind astfel loiali celor care i-au numit în funcții de conducere.

Un alt rezultat a fost îndepărtarea anumitor procurori incomozi, cum ar fi de exemplu cei care au instrumetat inițial dosarul Flota, închis discret la finalul anului 2007. De atunci, de la nivelul procurorilor, politizarea a ajuns la nivelul CSM, care în ultima vreme face cam tot de i se cere de către DNA sau de către președintele Băsescu. Astfel, devine evident motivul pentru care Traian Băsescu vorbește acum despre nevoia ca CSM-ul să nominalizeze procurori, din moment ce executivul, și implicit ministrul  Justiției nu îi mai sunt loiali.

Prin octombrie 2012, o analiză independentă concluziona că de la depunerea jurământului, Traian Băsescu semnase lunar în jur de 50 de decrete de schimbări din functie ale procurorilor si judecatorilor, în timp ce foștii președinți, Ion Iliescu și Emil Constantinescu, emiteau câte 3, respectiv 4 de astfel de decrete pe lună. Doar această statistică este suficientă pentru a demonstra modul în care șeful statului a reușit să își impună, prin intermediul anumitor miniștri ca Monica Mocovei sau Cătălin Predoiu, voința în interiorul parchetelor. În schimb, președintele ne vorbește acum despre depolitizarea Justiției

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ