A treia zi de proteste în Bucureşti: 10.000 de oameni au scandat împotriva întregii clase politice

| 05 noi, 19:02

Oamenii au protestat şi joi, pentru a treia zi consecutiv, în Piața Universității, după ce în mediile online au circulat două apeluri pentru mitinguri de la ora 18:00, respectiv 19:00.

UPDATE 23.00 În Piața Universității se mai află aproximativ 3.000 de protstatari. Spre deosebire de serile trecute, aceștia s-au concentrat mai bine pe cerințele și pe modul de transmitere a acestora. Printre ei au circulat liste cu cerințele lor. Din ce în ce mai multe voci din stradă vorbesc despre necesitatea transmiterii unui mesaj unitar și spun că au nevoie de un loc de unde să transmită acest mesaj.

UPDATE 22:34 Protestele continuă în Piața Universității. Oamenii agită steaguri naţionale, suflă în fluiere şi vuvuzele şi poartă pancarte cu mesaje precum: "Vrem un viitor în propria ţară", "Tată,mamă, îmi iau ţara înapoi", "România lucrului bine făcut?", "Eu nu sunt Preafericit şi vreau doar lideri pe merit".

”O țară întreaga se află în doliu după incidentul Colectiv. Avem copii de 15 ani care au decedat. Am ieșit în stradă ca acest incident să nu se repete, pentru ca în sfârșit să fim reprezentați. Suntem neglijați, au trebuit să moară 32 de oameni ca să simțim aceasată solidaritate, este greșit că s-a întâmplat acest incident, dar trebuie să luptăm și nu este normal să fim victimele unui sistem care ne abuzează”, a declarat o tânără de 18 ani.

 

UPDATE 22:32 În timp ce mii de oameni protestau joi seară în Piața Universității, alte câteva mii de persoane se rugau la Patriarhie pentru cei care și-au pierdut viața în incendiul de la culbul Colectiv și pentru răniții care se află acum în spitalele bucureștene, potrivit site-lui basilica.ro. ”Mii de credincioşi s-au rugat joi seara, 05 noiembrie 2015, la Catedrala Patriarhală, împreună cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru pace şi unitate, pentru cei trecuți la Domnul și pentru însănătoșirea celor aflați în spitale în urma tragicului accident de săptămâna trecută din București”, arată sursa citată.

În acest context, Patriarhul Daniel a făcut un apel la pace și unitate, în țară și în Biserică. „Avem nevoie de pace şi de unitate. Avem nevoie de pace în Biserică, avem nevoie de pace în societate, dar şi de comuniune, de unitate, ca să putem săvârşi binele unii cu alţii, nu unii împotriva altora. De aceea, în aceste zile, Biserica doreşte să fie o slujitoare, un factor al păcii sociale, aşa cum prevede şi legislaţia noastră, dar mai ales cum ne cere Mântuitorul Iisus Hristos”.
Începând de la ora 18.30 a fost oficiată slujba Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos şi Paraclisul Maicii Domnului de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande, și Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurați de un sobor de preoţi şi diaconi. Patriarhia ”cheamă pe fiii Bisericii la rugăciune pentru pace şi unitate, deoarece rugăciunea este izvor de lumină şi înțelepciune, de înnoire spirituală şi morală în viaţa Bisericii, dar şi în viaţa societății noastre”, mai arată sursa citată.
De asemenea, reprezentanții Patriarhiei precizează că astfel de rugăciuni vor avea loc zilnic, începând de la ora 18.30.

 

 

UPDATE 22:01 Cinci organizații neguvernamentale au trimis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă care conține o listă cu revendicări ale societății civile.  Este vorba despre un ”set de măsuri fezabile şi neutre politic, ce pot fi adoptate rapid (până la finalul anului) şi care răspund direct agendei celor care au ieşit în stradă să ceară o mai bună guvernare”.  Scrisoarea este semnată de reprezentanții ExpertForum, de cei ai Centrului Român pentru Politici Europene, Grupului pentru Dialog Social, Asociaţiei Române pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate și Asociației Pro Infrastructură. 

Revenirea la alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin, anularea mandatelor primarilor şi consilierilor migratori sau înlocuirea actualului Avocat al Poporului cu o persoană competentă sunt doar câteva dintre revendicările reprezentanților societății civile. 

Iată lista integrală de revendicări a celor cinci organizații: 

”Pentru preşedintele Iohannis

Desemnarea unui premier credibil şi cu voinţă pentru a introduce schimbarea de profunzime cerută de români atât în noiembrie 2014 cât şi în noiembrie 2015.

Demisia lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea doar pentru a fi înlocuiţi de consilieri ai lor nu este ceea ce se cere sau ceea ce dv aţi promis celor ce v-au ales. Dacă preţul pentru o schimbare reală vor fi alegerile anticipate, atunci aşa să fie.

Pentru Parlament și premierul nou investit

Revenirea la alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin, pentru a înlătura pericolul de oligopol al partidelor mari. Termen: 10 decembrie.

Anularea mandatelor celor 552 primari şi 4791 consilieri migratori pe OUG 55/2014.

CCR a declarat măsura neconstituţională, însă Parlamentul refuză de aproape un an de zile să pună situaţia în ordine, plasându-se astfel în afara legii. Termen: 1 decembrie.

Dizolvarea actualelor Comisii de Control SRI și SIE din Parlament și desemnarea unor parlamentari credibili, care să efectueze anchete serioase și să ofere explicații publice pentru activitățile serviciilor secrete, plus un control bugetar eficient. Termen: 1 decembrie.

Înlocuirea actualului Avocat al Poporului cu o persoană competentă, neutră politic şi aptă să-şi îndeplinească mandatul în interes public. Termen: 1 decembrie.

Aprobarea înființării Agenției Naționale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate. Termen: 10 decembrie.

Respingerea inițiativelor existente în Parlament care vizează slăbirea mecanismelor de luptă anticorupție. Termen: 1 decembrie.

Întărirea DNA și a Parchetelor prin oferirea posibilității tehnice de a efectua interceptări, pentru a nu ma depinde de tehnica SRI.

Premierul învestit să procedeze urgent la demiterea şefilor de companii publice cu probleme legale (cazul CE Oltenia).

De asemenea, şefii numiți prin încălcarea legii (OUG 109/2011 privind managementul profesionist) la companii precum CFR Marfă, CNADNR, Aeroporturi București, CN Hunedoara și altele trebuie demiși și noii şefi numiţi prin respectarea deplină a criteriilor de selecţie şi profesionalism cerute de OUG 109. De la aplicarea acestei ordonanțe, modificată recent, nu trebuie să existe niciun fel de excepţii. Termen: 1 decembrie.

Premierul învestit se angajează să decăpușeze companiile de stat (care au datorii cât bugetele sănătății și educației la un loc), precum și la continuarea procesului de profesionalizare și depolitizare a managementului companiilor de stat. Termen: 10 decembrie.

Propunem Președinției stabilirea unei proceduri transparente de desemnare a reprezentanților societății civile la consultările convocate pentru data de 6 noiembrie sau altele viitoare, prin utilizarea de instrumente online de dezbatere.

Bucureşti 5 noiembrie 2015”

 

UPDATE 21:37 Tudor Chirilă, solistul trupei Vama, a fost surprins în această seară, la protestele din București.

Tudor Chirilă, la protestele de joi seara din Capitală 90

 

 

UPDATE 21:16 În Piaţă se cântă "Mulţi ani primească, mulţi ani primească, la mulţi ani. Cine să-i primească, corupţii să-i primească, la mulţi ani" / "Cine nu sare nu vrea schimbare". Se mai scandează "Într-un glas, ultimul ceas!"

UPDATE 20:58 Numărul persoanelor adunate în Piaţa Universităţii a ajuns la 10.000.

UPDATE 20:35 La Sibiu, circa 1.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Mare, urmând să pornească în marş pe principalele bulevarde ale oraşului.

UPDATE 20:30 Circa 8.000 de persoane sunt în acest moment la Universitate. Circulaţia pe Bd. Magheru e blocată.

UPDATE 20:10 Sunt 7.000 de protestatari în Piața Universității.

UPDATE 19:53 Peste 5.000 de oameni se află în Piaţa Universităţii, unde bulveradul Nicolae Bălceascu este blocat, oamenii scandând ”Plecaţi, plecaţi şi nu mai candidaţi!”.

Manifestanţii, care blochează tot bulevardul, scandează "Nu daţi afara tinerii din ţară!", ”Hoţii” şi ”Plecaţi, plecaţi şi nu mai candidaţi!”, ”Corupţia ucide!”, ”Parlament penal, marş la tribunal!”.

Oamenii au cântat Imnul naţional, agită steaguri şi suflă în vuvuzele.

Spre deosebire de zilele precedente, când la manifestaţie au fost în majoritate tineri, acum tinerii sunt în număr mai mic, iar în piaţă sunt grupuri dispersate şi neomogene, reprezentanţi ai unor diverse asociaţii, precum revoluţionarul Dumitru Dincă. Manifestanţii au mesaje diverse, cerând de la căderea Parlamentului şi până la monarhie sau majorări salariele, însă tema centrală rămâne ”Colectiv”.

Unul dintre grupurile de manifestanţi a venit cu un banner uriaş pe care scria ”Jos Iohannis”, scandând acest slogan pentru scurt timp. Printre protestari se află şi reprezentanţi ai grupului Anonymous, cu celebrele măşti albe, care spun că susţin pacea mondială.

De asemenea, în mulţime sunt împărţite coli format A 4, în culorile roşu, galben şi albastru, pe care srcie ”Jos mafia politică, viitorul României, meritocraţia, profesionalism, moralitate, patriotism.

Aceasta este cea de-a treia zi de proteste în Capitală, dar şi în mai multe oraşe.

 

UPDATE 19:20 În Piaţa Universităţii se află peste 4.000 de oameni, iar numărul lor continuă să crească.

UPDATE 18:50 Peste 3.000 de oameni s-au strâns în Piaţa Universităţii. La Constanţa se află peste 400 de persoane. Oamenii cer demisia Parlamentului şi strigă: "Eroii în halate, nu şpăgari cu cravate!"

UPDATE 18.45 ”Am ieșit în stradă pentru că sunt mamă și îmi doresc ca acest copil să treacă peste aceasta corupție, iar corupția și indiferența autoritaților să nu îmi ucidă și mie copilul așa cum s-a întâmplat cu cei din Colectiv. De aceea am ieșit. Schimbarea deja are loc, pentru că suntem mai uniți ca niciodată. Cred că a delega pe cineva nu este un lucru bun, pentru că piața nu are un lider, iar cine vrea sa devină lider, vrea să ne dezbine”, a declarat o femeie ieșită în stradă.

 

UPDATE 18.34 Protestatarii au început să împartă hârtii cu un mesaj pentru cei care vor să facă parte din ”Partidul Popular din Stradă”. Este un mesaj adresat tuturor celor care vor să facă parte din această formațiune politică și să-și exprime concret gândurile și mesajele pe care le au.

 

UPDATE 18:25 Bulevardul Magheru a început să fie blocat în jurul orei 18:27, când în zonă s-au strâns în jur de 1.000 de persoane, care strigă „Colectiv”, referire la numele clubului unde s-a petrecut incendiul soldat cu 32 de morți, o tragedie care a declanșat toată această emoție colectivă.

 

Este pentru a treia seară la rând când au loc manifestații, după ce, după prima seară de proteste premierul Victor Ponta și-a dat demisia, iar miercuri, în a doua seară de acțiune, au avut loc astfel de evenimente în toată țara și s-a înregistrat un număr-record de oameni în stradă - peste 70.000, fără precedent de la mitingurile și manifestațiile anului 1990.

Președintele Klaus Iohannis, care a declanșat procesul de consultări pentru formarea unui nou guvern, a comunicat, joi, că vrea să asculteși vocea străzii și-i așteaptă pe manifestanți să-i transmită pe mail, până la miezul nopții, lista cu reprezentanții lor.

loading...

Ştirile orei

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ