Acciza la ţigări va fi majorată de la 1 aprilie cu 4,7%

| 25 mar, 18:32

Acciza la ţigări va fi majorată de la 1 aprilie cu 4,7%. Majorarea nu va conduce la scumpirea pachetelor de țigări. La începutul anului, pentru a nu fi confruntat cu scăderea veniturilor din comercializarea tutunului în urma micșorării TVA de la 24% la 20%, Ministerul Finanțelor Publice a convenit cu producătorii o majorare de accize menită a compensa acest efect. Tigările se vor scumpi însă de la 1 ianuarie 2017.

Potrivit Codului Fiscal, acciza totală pentru țigarete a fost majorată în 2016 cu aproape 19 lei la 1000 de țigarete. Majorarea accizei totale convenită la începutul anului acoperă efectul creat de majorarea accizei specifice cu 15 lei pe mia de țigarete. Acciza specifică este majorată în fiecare an pe data de 1 aprilie, în funcție de evoluția prețului mediu. Astfel în 2015, acesta a fost de aproape 14,5 lei pe pachet, cu aproximativ 50 de bani peste cel din 2014.

Fumătorii, însă, ar fi putut achita începând de la 1 ianuarie un preț mai mare pe pachet, ca urmare a unor calcule eronate efectuate inițial de oficialii MFP. Deși, în prima sa fază, proiectul de modificare a Codului fiscal prevedea o înghețare a accizei totale la nivelul actual de 412 lei pe 1000 de țigarete, Ministerul Finanţelor a decis să compenseze micșorarea TVA la tutun cu o majorare a accizei. Numai că a greșit calculele și a rezultat o majorare cu 35 de lei a acesteia, un nivel dublu față de cel necesar compensării efectului fiscal-bugetar produs de reducerea TVA.

Producătorii din domeniu au remarcat eroarea și au solicitat refacerea calculelor. Acciza minimă din acest an este practic mai mare decât acciza totală din 2015, de 412 lei la 1000 de țigarete. Chiar dacă în prezent calendarul de majorare a accizelor la tutun este devansat considerabil, nivelul acestora fiind echivalent celui aferent lui 2018, de la 1 ianuarie 2017, acciza totală se va majora din nou, la 435,5 lei la 1000 de țigarete. Atunci va avea loc și următoarea majorare a prețului la țigări cauzată de creșterea povarei fiscale.

Tag-uri: acciză, tigări
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ