Acord de asociere. Ce face Guvernul pentru Republica Moldova

| 29 iun, 2014

ACORD DE ASOCIERE. Sâmbătă, la Palatul Victoria, a fost organizată o ședință extraordinară de Guvern ce a avut ca obiect principal de discuție ratificarea Acordului de asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană și în cadrul căruia au mai fost abordate o serie de proiecte comune prioritare, care demonstrează că nivelul de cooperare dintre România și vecinii noștri de peste Prut este unul cât se poate de înalt.

ACORD DE ASOCIERE. În contextul în care Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat vineri acorduri de asociere la Uniunea Europeană, în marja Consiliului European de la Bruxelles, România și-a respectat acum angajamentul de ratificare a acestor documente în mod formal la nivel guvernamental, urmând ca săptămâna viitoare Parlamentul să adopte legile și să le trimită către promulgare.

Momentul este unul istoric pentru cele trei state, reprezentând un pas decisiv către integrarea în Uniunea Europeană și un moment în care toate politicile agresive ale Federației Ruse se dovedesc a fi insuficiente pentru a descuraja apropierea de valorile și idealurile democratice vestice sau evoluția Uniunii Europene.

Interesant este că, după semnarea acordurilor cu UE, probabil pentru a găsi variante de a pune presiune pe statele implicare, Rusia a anunțat prin ministrul de Externe Serghei Lavrov că este pregătită să iniţieze consultări cu Republica Moldova, Georgia şi Ucraina pe tema adaptării politicilor economice. Cel mai probabil acest lucru înseamnă aplicarea unor “sancțiuni” de către partea rusă pentru apropierea celor trei state de Uniunea Europeană.

În aceste condiții de presiune din partea Federației Ruse, în perioada următoare proiectele comune vor avea o importanță sporită, iar în fiecare domeniu în care există “middle ground” și colaborare între România, Uniunea Europeană și statele vecine trebuie analizate cu atenție modalitățile de convergență.

Aceste proiecte comune vor permite realizarea unor lucrări concrete pentru dezvoltarea Republicii Moldova. De exemplu, ședința de Guvern a mai vizat aprobarea unei ordonanţe privind gazoductul Iaşi-Ungheni. Mai exact, este vorba despre proiectul de OUG privind completarea legii petrolului şi gazelor, care va permite intrare în operare a gazoductul de partea românească (finalizat inclusiv în privința subtraversării Prutului).

Totodată, premierul Victor Ponta a anunțat că în toamnă vor fi inaugurate grădinițele pe care Guvernul moldovean le face din banii pe care România i-a alocat. Mai exact, 20 de milioane de euro au fost de Guvernul României pentru repararea a circa 400 din 32 de raioane, din Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia și municipiile Chișinău și Bălți.

Banii sunt folosiți pentru dotarea cu mobilier a grădinițelor, reparația capitală a clădirilor și a acoperișurilor, schimbarea ușilor și geamurilor, amenajarea terenurilor de joacă pentru copii, lucrări de pavaj, reparații sau construcții ale sistemelor de termoficare, canalizare și aprovizionare cu apă.

Mai mult, în ședința de Guvern s-a repetat faptul că banii obținuți din listarea la bursă a Electrica, circa 2 miliarde de lei, vor fi folosiți pentru investiții în infrastructura de energie,  însemnând în special infrastructura spre est, spre Moldova.

Totodată, săptămâna viitoare ministrul Sănătăţii, Nicolae Banicioiu, va prezenta un memorandum care va permite operaționalizarea SMURD şi în Moldova. De luna aceasta, opt medici şi asistente de la Spitalul Municipal din Bălţi vor face descarcerări şi vor acorda ajutor prespitalicesc ca angajaţi ai primului centru SMURD din țara vecină.

Pe final, merită reamintit și faptul că aceste proiecte comune au fost atent discutate la nivelul celor două Guverne în perioada recentă. În urmă cu o săptămână, premierul Victor Ponta s-a întâlnit, în Delta Dunării, cu omologii săi din Moldova, Georgia, Slovacia, Cehia şi Serbia, pentru o reuniune în care au fost abordate punctele de pe agenda europeană și regională, ajungându-se la un consens privind următorilor pași spre Uniunea Europeană a statelor din vecinătatea estică.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ