Acordul de Parteneriat – fondurile europene anunţă un bun viitor pentru infrastructură

| 08 aug, 2014

După o serie de discuţii cu Executivul de la Bruxelles, la începutul acestei săptămâni Comisia Europeană a anunţat că a validat Acordul de Parteneriat cu România. Aprobarea documentului face ca ţara noastră să se numere printre primele state din Uniunea Eureană căreia cabinetul comunitar îi confirmă Acordul de Parteneriat.

Anunţul executivului comunitar vine după ce în luna iulie, Comisia a fost de acord cu ultima variantă a draft-ului trimis la Bruxelles de către Guvern. România a trimis Comisiei Europene încă din 2013 un draft al Acordului de Parteneriat, fiind de altfel printre primele state din Uniunea Europeană care au început discuţiile cu executivul de la Bruxelles pe marginea acestui document. Faptul că Acordul de Parteneriat a fost aprobat înaintea majorităţilor ţărilor europene oferă României posibilitatea să obţină o mai bună absorbţie a fondurilor europene pentru actualul exerciţiu financiar. “Alocarea financiară este o șansă vitală pe care România o are pentru viitoarea perioadă. dacă vom știi să utilizăm acești bani într-un mod cât mai eficient, adică pe acele proiecte care vor aduce în economie cu adevărat un impact real și mai ales dacă vom putea să cheltuim banii cât mai repede, este un element extrem de important”, a precizat Eugen Teodorovici.

Citeşte şi: Progresele României în absorbţia fondurilor europene – reconfirmate

Acordul de Parteneriat aprobat de Comisia Europeană a fost elaborat în conformitate cu strategia de dezvoltare a Uniunii Europene şi precizează principalele proiecte ale României pentru perioada 2014-2020. În următorii cinci ani ţarii noastre i-au fost alocate 43 de miliarde de euro de la bugetul comunitar, din care 9,41 miliarde de euro sunt alocați doar pentru programul operațional infrastructură. Mai exact, ţara noastră va primi 7,2 miliarde de euro pentru infrastructură rutieră şi feroviară, din care 6,1 miliarde de euro sunt alocaţi pentru transporturile rutiere.

În acest moment în ţara noastră au loc mai multe lucrări de infrastructură pentru construcţia de autostrăzi, modernizarea drumurilor publice şi a căilor ferate. Pentru acest an cheltuielile pentru autostrăzi, de la buget şi din fonduri europene, sunt de 600 milioane euro iar pentru anul viitor ţara noastra va primi 1,2 miliarde euro, la care se vor adăuga alte 300 de milioane de euro cofinanţare de la bugetul de stat. Potrivit Ministerului Transportului până în 2016 vor fi finalizate lucrările de modernizare la coridorul 4 de cale ferată pe porţiunea Arad-Braşov, astfel încât în viitorul apropiat de la graniţa de vest a ţării şi până la Constanţa se va putea circula cu o viteză net superioară celei de acum. O altă prioritate pentru anii următori va fi modmernizarea secţiunii de cale ferată Bucureşti-Craiova. Totodată, la capitolul autostrăzi construite cu fondurile europene, până la finalul anului 2015 vor fi finalizate lucrările care vor lega de Europa centrul şi vestul ţării.

Citeşte şi: Şi BNR recunoaşte că majorarea accizei nu a avut impact notabil asupra preţurilor

În cei doi ani de guvernare, cabinetul condus de Victor Ponta a inaugurat 258 de kilometri de autostrăzi. Anul trecut CNADNR a scos la licitaţie contrucţia a 247 de kilometri de autostradă pentru secţiunile Lugoj-Deva, Sebeş-Turda şi Comarnic-Braşov. În acest an se pregătesc lansarea licitaţiilor pentru alţi 375 kilometri, printre care Sibiu-Făgăraş, Nădlac-Arad (lot 2), Suplacu de Barcău-Borş sau Câmpia Turzii-Ogra-Târgu-Mureş.

Toate aceste lucrări ce vor duce la modernizarea infrastructurii şi la facilitarea dezvoltării economice au fost posibile datorită eforturilor Cabinetului Ponta de a obţine deblocarea fondurilor europene care fuseseră suspendate din cauza fraudelor comise în perioada guvernării portocalii. Cert este că în cei doi ani de guvernare, actul cabinet a reuşit să crească de peste patru ori absorbţia fondurilor alocate României de către UE şi a obţinut aprobarea Acordului de Parteneriat, ceea ce conferă perspectiva unei absorbţii mult mai ridicate decât în perioada 2007-2012.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ