Acuzaţii grave la adresa Mariei Grapini. Cum îi va fi afectată activitatea din Parlamentul European

| 15 ian, 10:44

Inspecţia judiciară a constatat că Maria Grapini a afectat independenţa justiţiei prin declaraţiile din Parlamentul European pe tema procesului care a dus la condamnarea lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare. Raportul Inspecţiei judiciare a ajuns joi în plenul CSM.

Europarlamentarul Maria Grapini este acuzată de subminarea puterii judecătoreşti. Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru CSM, a propus ca raportul referitor la declaraţiei europarlamentarului să fie trimise preşedintelui Parlamentului European şi să fie citite în plenul forului continental.

În 25 noiembrie, ruroparlamentarul PC Maria Grapini a ţinut un discurs în Parlamentul European, în care a prezentat situaţia lui Dan Voiculescu. Grapini a declarat în faţa colegilor săi eurodeputaţi că decizia în cazul lui Dan Voiculescu este o ameninţare la adresa libertăţii presei. În opinia acesteia, condamnarea s-a făcut în baza unui proces incorect, accelerat din cauza dezvăluirilor făcute de Antena 3 despre ilegalităţile lui Mircea Băsescu.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a declarat, joi, că plenul CSM a decis să se sesizeze Parlamentul European cu privire la încălcarea independenței justiției de către Maria Grapini pentru ca cu astfel de declarații în PE să nu mai aibă loc.

"În urma dezbaterilor, Plenul, cu unanimitate de voturi, a considerat că s-a adus atingere independenței sistemului judiciar, și nu numai, chiar a autorității judecătorești în general. Cu această ocazie, Plenul a găsit necesar să se sesizeze Parlamentul European cu o informare, să fie adusă la cunoștință, în așa fel încât astfel de declarații în PE să nu mai aibă loc. Cred că ține și de noi, CSM, să încercăm educarea politicienilor pe această cale", a afirmat Tudose.

Judecătorul Horațius Dumbravă a propus ca hotărârea CSM care va fi adoptată în cazul încălcării independenței justiției de către europarlamentarul Maria Grapini prin declarațiile privind dosarul ICA, să fie transmisă Parlamentului European, potrivit Agerpres.

El a precizat că, eventual, decizia CSM ar putea fi citită în plenul PE, ca să existe un "contrabalans".

CSM a decis joi să apere independența justiției în urma declarațiilor făcute de europarlamentarul Maria Grapini privind dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) cu ocazia intervenției din sesiunea plenară a Parlamentului European.

"Dacă se ajunge la concluzia și se va vota în favoarea faptului că s-a încălcat independența justiției, pe lângă acel comunicat de presă, care rezolvă sau nu rezolvă, să trimitem PE, în atenția președintelui, hotărârea CSM prin care noi vom decide, (...) cu rugămintea, cât se poate de politicoasă, să o discute fie la nivelul comisiilor sau reprezentanților politici ai PE, sau chiar să citească parte din această hotărâre în PE ca să existe un contrabalans la declarația făcută de europarlamentarul Maria Grapini", a afirmat Dumbravă.

Potrivit judecătorului, europarlamentarii, ca și parlamentarii români, beneficiază de imunitate pentru declarațiile politice, dar trebuie să se vadă până unde se întinde această imunitate și dacă o astfel de declarație poate fi catalogată drept una politică.

Maria Grapini continuă GAFELE pe Facebook. Ce ne doreşte europarlamentara de Anul Nou

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ