Adio angajamente: Iohannis anunță că va continua scandalul politic de tip Băsescu

| 26 noi, 2014

Klaus Iohannis nici nu a preluat prerogativele de președinte al țării și deja se clatină ca o trestie bătută de vânt sub presiunea baronilor din propriul partid, care știu foarte bine că nu pot aștepta alegerile din 2016 pe băncile opoziției.

“Toată lumea vrea să fie de partea câștigătoare. Prin urmare, este posibil ca în următoarele săptămâni sau luni să avem schimbări în Parlament”, declară Klaus Iohannis, pentru agenția Reuters și cuvintele sale cad ca o sentință grea peste iluziile multor români ce au ieșit prima oară la vot în ultimii ani, sperând într-un candidat antisistem. Această sentință marchează fără dubii sfârșitul oricăror iluzii cu privire la promisiunile și discursul candidatului Iohannis înainte de întorsătura spectaculoasă din 16 noiembrie. Să remarcăm doar că se simplifică nepermis problema când se consideră că Iohannis a câștigat alegerile doar prin promisiunea de a combate corupția sau prin angajamentul dărâmării Guvernului Ponta, așa cum comentează Reuters.

Citeşte şi: CTP îl CRITICĂ pe Iohannis după declaraţia privind preluarea puterii: Un mesaj de natură leninistă

Coabitarea cu un premier de altă culoare a fost de fapt un subiect ocolit cu grijă atât în dezbateri cât și în celelalte luări de poziție, tocmai pentru că orice concluzie în acest sens ar fi riscat să contrazică flagrant restul discursului promovat de candidatul ACL. Să reluăm, cât mai concis: Iohannis a făcut un apel cât se poate de clar la români să nu dea toată puterea unui singur partid, apel care i-a și adus marea majoritate a votanților anti-sistem. Tot Iohannis a avut precizări extrem de clare împotriva traseismului politic. Cât despre lupta anticorupție, dincolo de încordări de mușchi către Akos Mora și Varujan Vosganian, să menționăm tăcerea absolută față de ancheta penală ce-l privește chiar pe fostul său șef de campanie și co-președinte al noului PNL, domnul Vasile Blaga. Despre colegii din conducere numai de bine, carevasăzică...

Acum toate acestea se încadrează la categoria ”electorale”, subcategoria ”și altele”. Klaus Iohannis nici nu a preluat prerogativele de președinte al țării și deja se clatină ca o trestie bătută de vânt sub presiunea baronilor din propriul partid, care știu foarte bine că nu pot aștepta alegerile din 2016 pe băncile opoziției. Adio vise pentru ”generația Facebook”, adio speranțe pentru societatea civilă, atâta câtă a mai rămas cu adevărat independentă și liberă de influențe ”pe orizontală și prin persuasiune”. Mai ales pentru tinerii al căror debut electoral s-a grefat pe propaganda pernicioasă care i-a făcut să creadă că istoria României a început în 2012, cu o lovitură de stat, abandonarea iluziilor iohannist-macoviste legate de o ”politică altfel” și revenire la regulile nemiloasei realpolitik riscă să fie un șoc suficient de brutal încât să îngroașe rândurilor absenteiștilor politici.

Citeşte şi: Singura șansă a lui Iohannis să iasă cu obrazul curat din dosarul cu ANI

Pe lângă semnalul de mai sus, legată de slăbiciunea sa față de grupurile de interese și presiune din PNL, președintele Klaus Iohannis mai dă un semnal important pe plan extern și care va fi consemnat ca atare: că este dispus să facă orice concesii pentru a păstra susținerea a unei clici ocolite cu grijă de lupta anticorupție, chiar și cu prețul continuării scandalului politic de tip Băsescu. Dacă în țară dezamăgiții vor fi tineri amatori de mobilizări pripite pe Facebook, în Europa dezamăgirea va apărea în rândurile unor politicieni maturi, care cereau o Românie stabilă economic și politic.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 noi, 2014
dana slugarescu
despre Ponta-comisarul.ro
Şi, la fel ca un mic dictator prost crescut, a spus că pentru el contează şi votul din 2012. Şi că românii trebuie să fie corecţi. Şi cum pesediştii recunosc acum votul pentru Iohannis şi românii trebuie să recunoască votul din 2012. Făcându-ne proşti în faţă. Pentru că actuala aşa-zisă majoritate este formată din aproape 30 la sută parlamentari aleşi PSD şi transfugi de la toate partidele. Adică PNL, PDL şi, mai ales PPDD. Fără aceste otrepe, PSD ar avea doar puţin peste 30%. Asta i-au dat românii PSD-ului în 2012. Restul au dat PNL, PPDD, PC, PDL şi UDMR. Ponta n-a spus nimic despre faptul că aşa-zisa lui majoritate se bazează pe peste 30 de aşteptaţi cu cătuşele de procurorii DNA. Şi pe care PSD i-a apărat până acum votând împotriva solicitărilor oamenilor legii. Oameni buni, să nu uitaţi ce vă spunem noi aici, la Comisarul.ro. PSD nu mai există. Foloseşte în mod impropriu şi ilegitim noţiunea de partid. Este doar o maşinărie de furat bani publici, păduri, terenuri, spaţii de la stat. Marea lor problemă este că sunt deja prea mulţi corupţi. Nu au, şi dacă ar vrea, cu cine să înlocuiască actuala garnitură. Toţi sunt cariaţi. O să vedeţi în zilele următoare că am avut dreptate şi că luptele dintre ei vor continua. Nici dracu nu-l mai bagă pe Ponta în seamă. Şi, chiar crede cineva că poporul l-a respins pe Ponta ca preşedinte şi-l vrea premier. Păi, nu ziceau ei că Băsescu nu mai stă bine în sondaje, că nu mai are legitimitate, şi l-au suspendat.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ