ADIO, IMPORTURI? România ar putea constitui un stoc de gaze naturale de un miliard de metri cubi

| 23 oct, 16:58

România ar putea constitui un stoc strategic de gaze naturale de un miliard de metri cubi, care să fie accesat în caz de nevoie, a declarat, vineri, Dan Ştefănescu, director pentru explorare şi producţie la Romgaz SA, informează Agerpres.

"Partea de comercializare a gazelor din depozite nu este o chestie facilă. Este deosebit de complicată. Mai vorbim de faptul că gazele care rămân an de an în depozit îşi măresc valoarea pentru că se adaugă componenta legată de înmagazinare. Dar este şi un avantaj în acest sens şi anume că aceste gaze care rămân an de an în depozit, cu un aport suplimentar, pot constitui ceea ce noi gândim că ar putea forma un aşa numit stoc strategic de gaze, în jurul cifrei de aproximativ un miliard (de metri cubi n.r.), cantitate care ar fi suficientă în cazul unor dezastre, la modul generic", a explicat Dan Ştefănescu, la o masă rotundă privind gazele naturale din România şi interconectările la nivel european. 

Potrivit acestuia, România are constituite stocuri strategice în cazul petrolului, dar nu şi pentru gaze naturale, precum are Ungaria. 

"Sunt discuţii la nivel guvernamental şi la nivel de grupuri de lucru pentru constituirea unui stoc de siguranţă pentru că în acest moment stocul de siguranţă se face de către o societate comercială care înregistrează pierderi din această activitate. Ori, conform legislaţiei, nici unui operator nu poţi să-i induci printr-o politică pierderi financiare, contabile", a precizat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). 

Acesta a precizat că România, ca şi celelalte state membre UE, are obligaţia de a constitui un asemenea stoc pe reglementarea 994, stoc care nu poate fi constituit de un operator economic.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ