AGENȚIILE SPAȚIALE din 20 de țări, inclusiv din România, propun înființarea unui "Observator Spațial al Climei"

| 12 dec, 11:21

Agențiile spațiale din 20 de țări, inclusiv din România, au propus în cadrul unei declarații comune ce a fost adoptată luni seară la Paris, înființarea unui "Observator Spațial al Climei", care va permite schimburile reciproce de date științifice obținute din spațiu, informează AFP.

China, Japonia, India, UE, Regatul Unit al Marii Britanii, Germania, Italia, Elveția, Austria, Suedia, Norvegia, România, Israel, Ucraina și Emiratele Arabe Unite au adoptat această declarație — denumită "Declarația de la Paris"—, redactată la inițiativa Franței.

Agenția americană NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) nu a fost prezentă la această reuniune ce a avut loc la sediul CNES (Centre National d'Etudes Spatiales) din Paris, cu ocazia unui summit pentru climă organizat marți de președintele francez Emmanuel Macron. Agenția spațială rusă nu a fost nici ea prezentă.

Dintre cele 50 de variabile climatice esențiale pentru înțelegerea climei planetare, 26 sunt observate din spațiu grație sateliților. Aceștia monitorizează mai ales evoluția temperaturilor pe Glob, creșterea nivelului oceanelor, emisiile de gaze cu efect de seră, precum dioxidul de carbon și metanul.

"În măsura în care supravegherea din spațiu este în esență independentă față de granițe și universal accesibilă, spațiul este deosebit de pertinent în ceea ce privește conștientizarea unor chestiuni legate de modificările climatice", au subliniat semnatarii Declarației de la Paris.

"Schimbările climatice reprezintă un proces pe termen lung și este absolut vital să dispunem de serii de date de înaltă calitate, care să se întindă pe o perioadă lungă (cel puțin 30 de ani)", precizează același text.

"Scopul acestui Observator Spațial al Climei este de a reuși să coordonăm toate mijloacele care există", a explicat pentru AFP Jean-Yves Le Gall, președintele CNES.

"Astăzi, cele mai multe dintre țări nu împărtășesc cu alte țări datele lor despre climă obținute din satelit. Trebuie să ajungem la o liberă circulație a acestor date. Însă trebuie și ca țările să se pună de acord în legătură cu nomenclatura acestor date, forma lor, pentru a putea să le comparăm", a adăugat oficialul francez.

"Declarația de la Paris va permite lansarea acestei inițiative. Chinezii sunt plini de avânt", a adăugat directorul CNES, care speră să înființeze prin această inițiativă "un cerc virtuos" (joc de cuvinte care se bazează pe antonimia față de expresia "cerc vicios", n.r.).

În ceea ce privește Statele Unite, Jean-Yves Le Gall consideră că "acest proces se va termina prin neutralitatea lor (a SUA, n.r.) față de acest Observator spațial".

Într-o primă etapă, agențiile favorabile proiectului vor reflecta asupra înființării unor standarde comune pentru datele lor climatice.

"Obiectivul este acela de a crea pe urmă un site care să adune toate aceste date", așa cum există deja pentru datele spațiale despre catastrofe naturale la nivel mondial, a adăugat Jean-Yves Le Gall.

Frederique Vidal, ministrul francez al cercetării, prezentă la sediul CNES, a salutat "acest angajament puternic al comunității spațiale mondiale".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ