Agitație inutilă pe tema UDMR. Noul USL are majoritate clară și fără Uniune

| 26 noi, 2014

În vâltoarea dezbaterii despre rezultatul alegerilor și despre cum votul dat pentru Klaus Iohannis va schimba lucrurile se pare că un element fundamental a cam fost trecut cu vederea de cei care discută de ascensiunea dreptei și a noului PNL.

Astfel, deși alegerea noului președinte reprezintă un succes pentru opoziția din România, în fapt ea nu schimbă cu nimic faptul că la nivelul Parlamentului există o majoritate puternică și cât se poate de stabilă care îl susține în continuare pe Victor Ponta în funcția de premier.

Acest lucru trebuie privit și din perspectiva discuției din ultimele zile legată de ce va face UDMR-ul în perioada următoare, mai ales după ce etnicii maghiari din țara noastră au votat în mod clar cu Klaus Iohannis. Deja au existat anumite voci din Uniune, printre care și cea a fostului președinte al partidului Marko Bella, care au apreciat mai mult sau mai puțin deschis că UDMR ar trebui să încline înspre noul PNL. Desigur, rămâne de văzut ce va face în continuare UDMR-ul, o decizie în aces sens urmând să fie luată săptămâna aceasta de conducerea partidului..

Indiferent însă de ce decizie vor lua liderii UDMR și de modul în care va fi ea interpretată în spațiul public, dacă ne uităm la alcătuirea Parlamentului vedem că situația politică din prezent nu prea are cum să se schimbe. Chiar și fără UDMR, noul USL, adică PSD, UNPR, PC și PLR, are în total 317 parlamentari, adică 56% din numărul aleșilor din România. Cu alte cuvinte, chiar dacă partidul condus de Kelemen Hunor va ieși de la guvernare și grupurile PP-DD-ului și al minorităților nu vor mai susține actuala putere, în Parlament va exista oricum o majoritate simplă USL.

Pe de altă parte, dacă UDMR-ul va rămâne la putere, aritmetica parlamentară este și mai simplă, din moment ce, la cele 56 de procente reprezentând parlamentarii USL putem adăuga încă 8%, adică parlamentarii UDMR și ai celorlalte minorități, precum si voturile PPDD, care au o pondere de 3%. Așadar, arcul guvernamental ar reprezenta 67% din Parlament, constituind o  coaliție care poate realiza, ce este drept la limită, inclusiv revizuirea Constituției.

Oricum am privi lucrurile, în eventualitatea în care actualul premier se va prezenta în fața Parlamentului cu un nou Guvern, atât din puctul de vedere al oamenilor cât și al alcăturii politice și a structurii cabinetului, un vot de reconfirmare nu va fi problematic din niciun punct de vedere. Vedem astfel cât de irelevantă devine astfel toată discuția despre cum s-ar putea forța plecarea de la guvernare a lui Victor Ponta și a echipei sale, ea neavând în acest moment nicio bază reală. Cât despre speranțele opoziției legate de dorința de a ajunge la putere, acestea sunt deșarte în actualul context politic și nu ar putea fi împlinite decât prin forțarea unor alegeri anticipate, care nu ar crea decât instabilitate într-un mod inutil și din care țara noastră ar avea de suferit. Rămâne de văzut dacă PNL-ul alături de noul șef al statului vor fi dispuși în următoarele luni să facă astfel de manevre, asumându-și consecințele instabilității politice create.

Tag-uri: Klaus Iohannis, PNL, UDMR
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 noi, 2014
Dan Slugarescu
"Cât despre speranțele opoziției legate de dorința de a ajunge la putere, acestea sunt deșarte în actualul context politic și nu ar putea fi împlinite decât prin forțarea unor alegeri anticipate "

nu stiu ce se va intampla,dar opinia este partial gresita:
ii propun autoarei,doar pentru exercitiu,sa ne spuna dupa ce alegeri a venit la putere primul guvern Ponta?cel de dupa MRU
dupa alegeri anticipate?
26 noi, 2014
Nikos
Cine_
i care e legatura. MRU a cayut prin motiune de cenyura. Acum cine o poate face_
26 noi, 2014
Nikos
Nico legatura.
i care e legatura. MRU a cazut prin motiune de cenzura. Acum cine o poate face?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ