Agricultorii români – jucători pe piaţa internaţională

| 20 aug, 2014

În contextul în care în ultimii ani agricultura a avut un aport consistent la creşterea economică şi a cunoscut o dezvoltare tot mai accelerată, zilele acestea au apărut şi primele date pe acest an cu privire la evoluţia acestui sector.

În primele patru luni ale acestui an, ţara noastră a exportat produse alimentare și animale vii în valoare totală de 1,054 miliarde euro, potrivit datelor furnizate miercuri de Institutul Naţional de Statistică. Se constată o continuare a trendului de creştere a exporturilor de produse alimentare şi animale vii: un plus de 178,4 milioane euro, comparativ cu  nivelul din perioada similară din 2013.

Pe de altă parte, comerţul cu produse vegetale al agricultorilor români cu partenerii externi a cunoscut şi el o majorare considerabilă. Numai în luna iulie a acestui an comercianţii de cereale şi seminţe oleaginoase au reuşit să exporte o cantitate de 2,6 milioane de tone. Exportul de cereale şi seminţe oleaginoase din luna iulie este unul record, în contextul în care valoarea tranzacţionată este de aproape trei ori mai mare decât în urmă cu şapte ani şi în creştere cu un sfert faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Valoarea acestor schimburi comerciale a totalizat 500 de milioane de euro.

Anul trecut exporturile de cereale şi seminţe oleaginoase s-au ridicat la circa 8 milioane tone, cea mai mare parte a acestora fiind constituită din grâu şi porumb. Având în vedere că pentru acest an recolta de cereale este prognozată să atingă 20,5 mi­lioane tone, în creştere uşoară, este de aşteptat ca exporturile să se majoreze. De altfel, anul trecut valoarea producţiei agricole a ajuns la 18 miliarde de euro, în creştere cu 24,5%, comparativ cu anul 2012, în condiţiile în care producţia vegetală a reprezentat 68,6% din total, în creştere cu 38,8% faţă de perioada similară a anului precedent.

Citeşte şi: Victor Ponta mizează pe Agricultură şi bine face

Totodată, pe lângă creşterea exporturilor de produse agricole româneşti se observă şi o tendinţă de transformare a ţării noastre într-un hub de export pentru cereale. O treime din cerealele exportate prin portul Con­stan­ţa sunt provenite din ţări riverane Dunării precum Ungaria, Bulgaria sau Serbia.

Creşterea spectaculoasă a exporturilor de produse agricole în ultimii doi ani poate fi explicată prin aportul important pe care l-au avut politicile guvernamentale de sprijinire a fermierilor şi majorarea ratei de absorbţie a fondurilor europene. Ca urmare a eforturilor guvernului de a absorbi banii europeni, Ministerul Agriculturii a reuşit în 2013 să contracteze toate fondurile pe dezvoltare rurală, valoarea acestora fiind de 10,2 miliarde de euro. Inevitabil, creşterea absorbţiei fondurilor europene a contribuit creştere competitivităţii şi la dezvoltarea capacităţilor de producţie. Totodată, nu este neglijabil nici rolul pe care l-a avut Guvernul în susţinerea agriculturii româneşti. În acest sens, cabinetul condus de Victor Ponta a urmărit creşterea suprafeţelor irigate prin implementarea programului „Prima umplere”. Nu în ultimul rând, creşterea exporturilor a fost sprijinită şi prin implementarea unor măsuri ce au presupus dezvoltarea capacităţilor de producţie cum ar fi plata în avans a subvenţiei la hectar, sprijinirea cu 50 de milioane de euro a unor investiţii în ferme familiale, finanţarea unor microcredite pentru agricultură, construcţia unor platforme de colectare pentru legume şi fructe prin PNDR sau subvenţionarea preţului la motorină pentru agricultori.

Citeşte şi: Victor Ponta: Preţurile la energie electrică vor continua să scădă, gazele se vor scumpi foarte puţin

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ