Ai o marca? Stii cum sa o protejezi in Romania si in UE?

| 05 mai, 18:09

Orice companie care tine la imaginea sa si doreste ca produsul pe care il ofera pe piata sa nu poata fi copiat de nimeni il va inregistra. Inregistrarea marcii poate garanta protectia unui produs si contribuie la succesul acestuia.

Dar, ce este marca? Marca este un nume, un desen, un simbol si poate fi, de asemenea, o asociere de elemente ce pot servi la recunoasterea unei oferte si diferentierea acesteia de oferta pe care o realizata concurenta. De avantajele  pe care o marca le ofera nu beneficiaza doar compania care o inregistreaza ci si consumatorii pe care ii protejeaza contrafacerilor si imitatiilor care pot aduce un prejudiciu deontologiei comerciale si nu numai (de exemplu: igienei sau sanatatii consumatorilor).

Pentru a se construi un brand de succes este nevoie de o marca puternica, pentru ca aceasta reprezinta, fara indoiala, primul pas in construirea unui brand de prestigiu. Companiile depun eforturi considerabile cu scopul de a-si stabili o identitate unica, o identitate care sa rezoneze cu  consumatorii si care sa adauge valoare portofoliului de bunuri si servicii pe care compania il detine. Din nefericire, exista companii care, in mod deliberat sau accidental, copiaza marca si brandul altei firme, ceea ce duce la confuzie in randul consumatorilor. Cu toate acestea, cu o pregatire atenta si o monitorizare constanta, proprietarii unei companii isi pot proteja marca.

Poate ca cea mai buna cale de a-ti proteja marca este sa te asiguri ca nu o “furi” de la altcineva, cu alte cuvinte este originala. Alaturi de nume si slogan, logo-ul are o contributie deosebit de importanta la modul in care sunt create  perceptiile  consumatorilor, la recunoasterea si asocierea identitatii companiei cu obiectul de activitate pe care il are si cu beneficiile pe care marca respectiva le ofera consumatorilor. In general, logo-urile sunt constituite dintr-un oval, acasta tendinta aparand pe la inceputul anilor 2000. Totusi, unicitatea unui logo reiese din culorile, fonturile si grafica acestuia. Asa ca, inainte de construirea unui brand propriu, efectuati o cercetare atenta pentru a va asigura ca nu copiati in mod accidental ce altii au facut inaintea dvs.

Inregistrarea unei marci comerciale asigura un grad de acoperire legala companiei. Acest proces este rapid, usor si ieftin, insa beneficiile legale sunt substantiale. Chiar si in cazul in care va inregistrati marca, monitorizarea activa a pietei trebuie sa va preocupe in mod constant. De exemplu, in situatia in care sloganul este o marca comerciala inregistrata, cautati ocazional expresia pe motoarele populare de cautare (Google etc.). Vizitati site-urile concurente pentru a va asigura ca nu v-au fost copiate culorile, imaginile sau designul vizual. O monitorizare de rutina identifica eventualele probleme inainte ca acestea sa ia amploare.

O companie ce dispune de un brand de afaceri bine definit, recunoscut si respectat pe piata pe care isi desfasoara activitatea, se bucura de un avantaj substantial. Pentru apararea marcii comerciale inregistrate, proprietarii de afaceri nu trebuie sa se retina de la niciun efort. Aceasta protectie include stabilirea unor standarde clare privind modul in care se utilizeaza marca care vor fi comunicate din interior.

Sursa: www.actefirma.ro

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 dec, 11:56
VashReabs
lymecycline vs doxycycline for acne
fish doxycycline 100 tabllets doxorubicin decreases levels of fosphenytoin by increasing metabolism

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ