Al doilea om în stat ȘOCHEAZĂ! Dosarele celor care sunt acuzați sunt însoțite de serviciile secrete până în faza de instanță

| 13 mai, 19:51

Statul de drept nu înseamnă întărirea instituțiilor represive ale statului, ci înseamnă instituții puternice, care să fie capabile să apere drepturile și libertățile cetățenești în fața abuzurilor, a declarat miercuri președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

"Avem semnale care sunt îngrijorătoare, potrivit cărora dosarele celor care sunt acuzați sunt însoțite de serviciile secrete până în faza de instanță, lucru care, după părerea mea, este complet inacceptabil. Deci vedem o interferență și o presiune care probabil funcționează într-o manieră foarte subtilă asupra celor care sunt chemați să împartă dreptatea și lucrurile acestea nu trebuie să rămână neobservate și necorectate", a subliniat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Al doilea om în stat a avut o discuție informală cu Paul Brummell, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la București, cu Mattheus van Bonzel — ambasadorul Regatului Țărilor de Jos, cu Dean Thompson — însărcinat cu afaceri ad interim al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București și Achim Troster — șeful adjunct al Misiunii Ambasadei Germaniei în țara noastră.

Citește și:  Ambasadorii SUA, Marii Britanii, Germaniei şi Olandei - la Parlament. Primele declaraţii


"Foarte multă lume vorbește în România despre necesitatea consolidării statului de drept. Ei bine, am făcut această precizare și reprezentanților diplomatici: statul de drept nu înseamnă întărirea instituțiilor represive ale statului, ci înseamnă instituții puternice, care să fie capabile să apere drepturile și libertățile cetățenești în fața abuzurilor pe care, după cum vedem, unii le pot face la adresa cetățenilor în general. Nu vorbesc de cazuri particulare sau de categorii particulare, parlamentari sau miniștri. E vorba de toți cetățenii, pentru că toți sunt egali în fața legii", a afirmat președintele Senatului, la finalul întâlnirii.

El a menționat că discuțiile s-au axat pe chestiuni de interes bilateral, parteneriatele strategice dintre țări, mediul de afaceri.

"Dar, sigur că au fost curioși să întrebe și să afle de la noi, în calitate de președinți ai celor două Camere, chestiuni legate de modificările legislative care sunt în curs, referitoare la domeniul justiției. Și, prin urmare, am avut această discuție într-o manieră foarte deschisă și foarte amicală, în care am încercat să prezint chestiunile care se leagă de preocupările mai largi ale opiniei publice din România. (...) Am vorbit despre faptul că eu, cel puțin, am sesizat preocupări legate de modul în care funcționează diferitele faze ale cercetărilor penale. Și aceste preocupări au fost exprimate și de președintele României și de fostul președinte și de membri ai CMS și reprezentanți ai societății civile", a explicat Tăriceanu, care a denunțat "un spectacol deplorabil al cătușelor", un "show mediatic în care oamenii sunt purtați încătușați de colo — colo", care înlătură în opinia sa prezumția de nevinovăție "și creează senzația de transfer al justiției din sala de judecată în stradă".

Tăriceanu a menționat că astfel de lucruri au fost împărtășite celor patru diplomați și a apreciat că trebuie aduse acele corecții necesare astfel încât justiția să nu se îndepărteze de la rolul ei esențial, imparțial.

El a menționat că cei patru diplomați "au fost foarte grijulii să nu depășească o anumită frontieră, care în mod uzual nu se depășește".

La întâlnire a fost prezent și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. Potrivit site-ului Senatului, întâlnirea a avut loc la solicitarea lui Dean Thompson — însărcinat cu afaceri ad interim al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ