ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Interviu cu Elena Udrea: Pot să-l bat pe Victor Ponta în turul doi

| 18 oct, 2014

Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale, Elena Udrea, consideră că România are nevoie de un preşedinte puternic, care ''să nu depindă de baroni locali sau de moguli de presă'', şi spune că ea corespunde modelului de politician care ar fi necesar la momentul actual.

Într-un interviu acordat AGERPRES, Elena Udrea susţine că Victor Ponta şi Klaus Iohannis reprezintă ''două feţe ale aceleiaşi monede''. ''În realitate, domnul Klaus Iohannis, cel care se revendică a reprezenta acest electorat, este un partener al lui Victor Ponta'', afirmă candidatul PMP. 

Ea se declară convinsă că dacă va intra în turul doi al alegerilor prezidenţiale îl va putea învinge pe Victor Ponta. ''Pe Victor Ponta îl înving sigur dacă intru în turul doi'', mai spune Udrea. 

AGERPRES: Ce v-a determinat să intraţi în cursa electorală prezidenţială? 

Elena Udrea: Cred că fiecare moment istoric al unei ţări necesită un model de preşedinte. După 10 ani cu preşedintele Traian Băsescu, 10 ani în care au pornit reforme importante pentru ţară, cred că România este la momentul la care are nevoie de un preşedinte puternic, implicat, un preşedinte care să nu facă niciun compromis de dragul propriei imagini sau pentru binele lui, un preşedinte care să nu depindă de baroni locali, de moguli de presă. Şi uitându-mă la cei care s-au angajat în această competiţie, mi-am dat seama că România ar risca, dacă ar alege pe unul dintre candidaţi - la cei cu şanse mă refer - , ar risca să piardă ceea ce a câştigat în ultimii 10 ani în ceea priveşte stat de drept, democraţie, reforme, independenţa justiţiei, să se întoarcă în perioada în care ţara era condusă după voinţa unor lideri politici, după voinţa unui partid, aşa cum era în anii 2000. Aşa că am considerat că sunt modelul de politician care corespunde profilului de preşedinte de la momentul, anul, la care vorbim astăzi, 2014, octombrie, şi am decis să intru în această competiţie pentru care, de altfel, eu mă pregătesc de 10 ani. 

AGERPRES: Ce vă recomandă pentru funcţia supremă în stat? 

Elena Udrea: Cred că lucrurile pe care le-am făcut în trecut pentru oameni. Oricare dintre candidaţi ar trebui să fie judecat de electorat prin prisma lucrurilor concrete, realizărilor pe care le-a avut în trecutul lui în beneficiul oamenilor. Nu vorbesc de lucrurile pe care le-a făcut fiecare în viaţa privată, pentru el însuşi sau familia lui. Sunt un om politic care atunci când a ocupat o funcţie publică nu a ocupat-o degeaba şi mi-am înţeles rolul meu de ministru ca fiind al unui om politic, care pentru o perioadă de timp trebuie, fiind numit într-o funcţie din administraţia publică, de înaltă demnitate, să facă ceva pentru ceilalţi. Am încercat să construiesc, în limita competenţelor mele, ca fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru ţară, să găsesc soluţii la probleme care erau nerezolvate de ani de zile şi am lăsat în urma mea peste 6.000 de proiecte în toată ţara care au generat peste 100 de mii de locuri de muncă. Toate aceste proiecte au fost în beneficiul oamenilor, că vorbim de reabilitări de drumuri, de apă-canalizare, în localităţi care nu aveau, că vorbim de proiecte turistice, că vorbim de locuinţe pentru tineri. Sunt lucruri care arată că sunt un om care face, sunt un om care construieşte, sunt un om care dacă am făcut când am fost ministru este o premisă că sunt în stare să fac ceea ce are nevoie România şi ca preşedinte. 

AGERPRES: Care este principalul rol al şefului statului? 

Elena Udrea: Conform Constituţiei, atribuţiile şefului statului sunt în general în politica externă, în politica de securitate, în politica de apărare, însă, evident că are un rol şi în ceea ce se întâmplă în ţară. Am să vă spun că eu sunt un candidat care mai mult decât oricare dintre ceilalţi candidaţi merg foarte mult între oameni. Preocuparea alegătorilor este mai puţin despre opţiunile de politică externă ale candidaţilor cât mai mult despre cum poate viitorul preşedinte să rezolve problemele cu care societatea se confruntă, ţara se confruntă. De aceea, dezbateri ar trebui să fie despre capacitatea viitorului preşedinte de a găsi soluţii pentru România. Ca România să fie o ţară puternică în afară, ca România să fie un partener credibil pentru cei cu care avem relaţii în exteriorul ţării, să fim luaţi în seamă, să contăm la masa negocierilor externe, este nevoie ca în interior să existe un standard de viaţă pentru români la nivelul cetăţenilor europeni, să existe o democraţie solidă, puternică, nu o democraţie care să fie în pericol la fiecare schimbare de putere, este nevoie să existe instituţii puternice în România şi depolitizate, care să funcţioneze conform legii şi nu conform voinţei politice a celor care conduc ţara. Toate acestea se pot asigura prin forţa unui preşedinte. Deci, un preşedinte, mai ales aşa cum este el văzut de către români, cultura noastră este a unui popor care doreşte autoritatea unui lider, să ştie că există autoritatea unui lider, cel către care se îndreaptă întotdeauna speranţele, cerinţele. Deci, un preşedinte în România este cel de la care se aşteaptă să găsească soluţii pentru ca ţara să devină puternică şi ea poate fi puternică dacă în interior există prosperitate şi democraţie. 

AGERPRES: Credeţi că este oportună revizuirea Constituţiei în sensul modificării modalităţii de alegere a preşedintelui ţării şi a atribuţiilor acestuia? 

Elena Udrea: Nu cred că trebuie modificate în sensul de a fi restrânse, dar trebuie modificată Constituţia şi eu susţin reforma constituţională, pentru a clarifica atribuţii ale puterii executive. Există conflicte între atribuţiile preşedintelui şi atribuţiile Guvernului, prim-ministrului, spre exemplu, conflicte pe care le-am văzut în ultimii 10 ani în mod real. Ele au existat şi au generat situaţii extrem de complicate pentru ţară. Dau exemplul suspendării preşedintelui, la iniţiativa premierului, fie că vorbim de Tăriceanu, fie că vorbim de Victor Ponta, suspendării de două ori. Preşedintele s-a întors la Cotroceni cu votul poporului, însă Parlamentul, cel care a susţinut o cauză nevalidată de popor, nu a păţit nimic. Deci, sunt şi alte situaţii în care trebuie clarificate atribuţiile preşedintelui, nu cred că ele trebuie diminuate. Ele corespund în acest moment voinţei poporului care-şi alege preşedintele dându-i mandat să le reprezinte interesele şi aşteptând de la el să vadă că este în stare să facă ceea ce promite într-o campanie. Preşedintele este ales cu vot direct de către toţi românii. 

Şi mai cred că este nevoie ca această Constituţie sau cum va reieşi ea în urma modificării ca urmare a reformei constituţionale trebuie, în orice caz, să fie un document pe care preşedintele să-l respecte. Atât preşedintele, cât şi ceilalţi lideri la nivel naţional cel puţin trebuie să fie un exemplu de respectare a Constituţiei. Şi spun lucrul acesta în contextul în care tocmai ce am văzut că avem un candidat la Preşedinţia României, pe domnul Victor Ponta, care a încălcat Constituţia, fiind, între 1997 şi 2001, împotriva prevederilor constituţionale, şi procuror şi ofiţer acoperit al SIE. 

Deci, dacă vorbim de importanţa Constituţiei, dacă vorbim de rolul şi atribuţiile preşedintelui, aşa cum sunt prevăzute în Constituţie, este obligatoriu ca acela care va ocupa această funcţie, acest fotoliu de preşedinte să fie unul care garantează respectarea Constituţiei şi nu o încalcă. 

AGERPRES: Ce alte modificări ale Legii fundamentale consideraţi că s-ar mai impune? 

Elena Udrea: Ar trebui modificată Constituţia pentru a avea un Parlament unicameral, aşa cum, de două ori, prin referendum, a cerut poporul. Ar trebui prevăzută o sancţiune, spre exemplu, pentru Legislativ, în situaţia în care nu ţine cont de rezultatul unui referendum. Câtă vreme voinţa poporului se exprimă prin referendum şi Legea fundamentală spune că trebuie ţinut cont de rezultatul referendumului şi de voinţa populară, dacă nu există o sancţiune, şi avem un caz concret referitor la referendumul pentru micşorarea numărului de parlamentari şi Parlament unicameral, deci, dacă nu se ţine cont de voinţa poporului astăzi nu se întâmplă nimic. Cred că o modificare ar trebui să fie aceea să existe o sancţiune în situaţia în care Legislativul nu ţine cont de mandatul pe care poporul îl dă şi de voinţa poporului exprimată prin referendum. 

Alte modificări ar trebui să ţină cont de ceea ce am văzut în ultimii ani ca fiind limite constituţionale, am văzut de foarte multe ori că sunt prevederi care sunt neclare, creează confuzii, sunt interpretabile şi au generat situaţii care au făcut ca România să pară o ţară anormală. 

O altă modificare, pe care aş vrea să o fac, să o propun, să o susţin, este revenirea la mandatul de patru ani. Faptul că astăzi preşedintele are un mandat de cinci ani pentru că aşa a vrut domnul Adrian Năstase, dar nu e pentru cine se pregăteşte, a beneficiat de două mandate de cinci ani Traian Băsescu, face ca într-o ţară în care calitatea politicienilor este foarte slabă să avem alegeri în aproape fiecare an. Asta înseamnă că importanţa guvernării este dată de dorinţa partidelor politice de a folosi guvernarea în scopuri electorale. În loc să guvernăm, să fim preocupaţi de soarta guvernării, de soarta economiei, noi, de fapt, guvernăm cu ochii la alegeri, iar partidele aflate la guvernare, în mod special PSD, folosesc resursele publice, folosesc guvernarea, pentru a lua voturi în campania electorală. Deci măsurile luate de Guvern nu sunt cele de care economia ar avea nevoie în mod real sau ţara ar avea nevoie, ci sunt cele de care partidul aflat la putere încearcă să se folosească pentru a obţine voturi de la categorii sociale diferite. Deci, faptul că în fiecare an, aproape, avem alegeri face ca guvernarea să fie una ineficientă, una care nu aduce prosperitate românilor, ci, dimpotrivă, aduce doar pomeni electorale şi măsuri populiste. Revenirea la un mandat de patru ani ar face ca alegerile prezidenţiale să fie odată cu alegerile parlamentare. Preşedintele României este în mod explicit susţinut de un partid politic sau de o alianţă de partide politice, deci nu este o problemă că se întâmplă în acelaşi timp. În schimb, scăpăm de dezavantajul de a avea alegeri, dacă adăugăm şi alegerile europarlamentare, în fiecare an. 


AGERPRES: Dacă veţi câştiga alegerile, veţi urmări desemnarea unui nou prim-ministru? 

Elena Udrea: Categoric, da. Primul lucru pe care-l voi face - voi chema partidele parlamentare la consultări şi voi anunţa formarea unei alte majorităţi în Parlament. Toţi cei care consideră că merită să susţină un proiect pe care românii îl susţin - dacă ajung la Cotroceni înseamnă că românii susţin viziunea mea pentru ţară, şi anume "România frumoasă" - deci, toţi politicienii, toţi parlamentarii, care vor vrea să susţină o viziune care va avea girul românilor şi înseamnă că speranţa lor se leagă de această viziune, sunt bine-veniţi. Îi aştept pe toţi aceştia indiferent din ce partid politic fac parte. Şi, în acelaşi timp, mă aştept ca partidele din Parlament să urmeze o nouă linie în politică, o linie care va porni pentru cel puţin următorii cinci ani cu noul preşedinte şi să fie de acord să formeze o nouă majoritate, să schimbe Guvernul Ponta, nu pentru că am eu ceva cu domnul Ponta, ci pentru că domnul Ponta a avut doi ani la dispoziţie să ne arate dacă este în stare să guverneze şi constatăm după doi ani că guvernarea înseamnă un dezastru. Şi nu cred că România îşi mai poate permite să mai piardă încă doi ani cu domnul Victor Ponta pentru a aştepta să-l schimbăm ca urmare a alegerilor viitoare. Cred că orice clipă pentru această ţară contează. Nu trebuie să pierdem nici măcar o zi, dacă avem această posibilitate de a-l schimba pe domnul Victor Ponta, nu trebuie nici măcar o zi să mai pierdem cu un Guvern incompetent şi lipsit de patriotism. Este evident că atunci când nu faci lucrurile care trebuie pentru ţară nu iubeşti ţara. 

AGERPRES: Aveţi în vedere un nume de prim-ministru sau chiar mai multe cu care v-ar plăcea să lucraţi?

Elena Udrea: Eu pot să lucrez cu orice om de bună-credinţă. Niciodată nu m-am înconjurat de oameni care să-mi fie mie obedienţi, nu am grupuri de interese în jur. Nu, eu am lucrat cu oamenii pe care i-am considerat competenţi, în măsură să-şi pună în practică atribuţiile, dar mai ales oameni cu bună-credinţă. (...) Ca ministru am lucrat în ministerele prin care am fost cu echipele pe care le-am găsit acolo. Şi am făcut foarte bine. Au fost oameni care au făcut performanţă chiar dacă erau aduşi în instituţii de către PNL sau PSD înainte să ajung eu ministru. Deci, pot să lucrez cu oricine de bună-credinţă, cu oricine este competent, cu oricine vrea să pună în practică viziunea "România frumoasă". 

Şi numele unei astfel de persoane - sunt mulţi oameni care îndeplinesc condiţiile -, cel mai probabil, îl voi anunţa între tururi, pentru că este nevoie şi de negocieri care să ducă la formarea unei majorităţi parlamentare în susţinerea viitorului prim-ministru. Deci, voi anunţa un nume şi după discuţiile din turul II pe care le voi avea cu cei care pot susţine acest proiect. Important este ca viitorul prim-ministru să fie un om hotărât, energic, de bună-credinţă, competent, care să fie în stare să-şi facă o echipă de oameni competenţi, care să ştie ce este MTO-ul, spre exemplu, dacă sunt miniştri de Finanţe, şi care să fie pregătiţi să-şi dedice următorii doi ani acestui proiect de ţară şi să-şi sacrifice chiar viaţa lui, timpul lui, energia, pentru acest proiect. 

AGERPRES: Care sunt priorităţile dumneavoastră în cazul câştigării mandatului prezidenţial? 

Elena Udrea: Demararea urgentă a unor reforme fără de care ţara nu se poate dezvolta, cum ar fi reforma administrativ-teritorială, reforma în Sănătate, pentru a avea servicii medicale de calitate, pentru a avea medicamente în spitale, pentru a avea spitale dotate, demararea reformei constituţionale, continuarea implementării reformei în Educaţie. Astăzi şcoala nu te pregăteşte pentru ceea ce urmează în viaţă. Avem tineri cu câte trei diplome, dar care nu-şi găsesc un loc de muncă pentru că nu ştiu să facă nimic. Deci continuarea implementării reformei în Educaţie astfel încât cei care termină o şcoală să obţină o diplomă care chiar să reprezinte dovada competenţelor pe care le-au dobândit, să-şi poată găsi loc de muncă. 

Un Guvern care va fi în stare să aducă bani europeni pentru a genera locuri de muncă bine plătite pentru tineri. Creşterea veniturilor unei categorii sociale care este, de regulă, folosită în campaniile electorale de Guvernele de stânga - pensionarii - şi care dacă ar fi respectaţi aşa cum merită nu ar fi la discreţia unor Guverne care se bazează pe pomeni electorale. Deci, eu aş vrea creşterea pensiilor să fie făcută ca un semn de respect şi ca un lucru pe care pensionarii chiar îl merită şi nu ca o promisiune de campanie electorală. Eu îmi doresc ca pensionarii să aibă un venit decent în România şi să-şi poată permite să plătească şi medicamente şi întreţinerea din pensiile pe care le au. 

În principal eforturile mele vor fi de a pune în practică, aşa cum spuneam, printr-un Guvern competent şi de bună-credinţă, reforme esenţiale care să ducă la creştere economică, la generarea de locuri de muncă, la un standard de viaţă pentru români la nivel european, la atragerea de investitori străini care să vadă în România un cadru legislativ pentru mediul de afaceri, predictibil, stabil şi care să favorizeze investiţiile în ţara noastră. Voi susţine capitalul autohton, voi susţine agricultura pentru că eu cred că trebuie să folosim această resursă pe care o avem şi care este pământul agricol, în ţara noastră. Voi susţine naţionalizarea acelor întreprinderi care au fost privatizate pe nimic de Guvernele "roşii" - FSN, PDSR, PSD - şi care acum ajung ruine pentru că aceia care le-au luat pe doi lei le-au închis, au dat oamenii afară şi nu au făcut nimic cu aceste întreprinderi. 

Sunt lucruri pe care le voi face în prima jumătate de an. Deci, schimbările cu Elena Udrea preşedinte vor fi rapide şi vizibile din prima jumătate de an. 

AGERPRES: Ce vă propuneţi în materie de politică externă? 

Elena Udrea: Aici cred că pentru orice preşedinte de bună-credinţă şi care nu vrea să întoarcă România cu faţa către Moscova, spre exemplu, lucrurile sunt foarte simple. România şi-a clădit un statut extrem de stabil şi puternic în relaţia cu partenerii externi în ultimii 10 ani, România a ajuns să conteze. Vocea României contează la Bruxelles, vocea României contează în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Am avut poziţii, prin preşedintele României, extrem de pertinente legate de geopolitica în zona Mării Negre. 

Cred că este simplu ca preşedinte de făcut politica externă a României. Adică, trebuie doar să urmăm drumul pe care suntem deja aşezaţi. Şi anume, trebuie continuată integrarea României în Uniunea Europeană pentru că, deşi suntem a şaptea ţară ca dimensiune, uitaţi, tot timpul suntem ultimii în ceea ce priveşte procesele europene sau reformele europene. (...) Apoi, trebuie consolidat Parteneriatul strategic cu SUA şi încercat să folosim mai mult latura economică a acestui parteneriat strategic. Avem nevoie ca investitorii americani să vină în România. Asta înseamnă credibilitate în plan extern pentru ceea ce se întâmplă în România şi, doi, chiar înseamnă creştere economică. Trebuie întărit, de asemenea, rolul pe care România îl are în cadrul NATO. Datorită acestei prezenţe a noastre în NATO avem garanţii de securitate crescute într-un context internaţional în care există riscul unui conflict armat la graniţa de nord-est a României. 

AGERPRES: Cu ce echipă de consilieri veţi merge la Palatul Cotroceni? 

Elena Udrea: Cu cei mai buni, cu cei mai oneşti şi cu cei mai dedicaţi acestei ţări. Voi merge cu consilieri, fie că sunt oameni cu care am lucrat când am fost ministru, fie sunt oameni care cunosc politica externă a României, aşa cum a gândit-o Traian Băsescu în ultimii 10 ani. Deci voi lua consilieri şi de la Administraţia Prezidenţială din acest moment, voi lua consilieri pe care i-am avut în mandatul meu de ministru. Voi încerca să aduc oameni care sunt recunoscuţi pentru competenţele lor pe diferite domenii. 

AGERPRES: Puteţi menţiona nume? 

Elena Udrea: Da, uitaţi, Cristian Diaconescu ar putea să fie un foarte bun consilier de politică externă. E adevărat că poate fi, la fel de bine, un foarte bun ministru al Afacerilor Externe. Domnul Fota, care este acum la Administraţia Prezidenţială, este un foarte bun consilier pe politică de securitate. Dau două exemple, de la la Palat, de acum, însă pot fi, sunt foarte multe nume şi nu aş vrea să supăr pe nimeni, fiindcă lucrăm cu câţiva specialişti în economie care pot fi viitori consilieri, însă, neavând discuţii cu aceştia, nu aş vrea să fie puşi în situaţia de a fi întrebaţi dacă vor veni sau nu la Cotroceni. Deci sunt oameni pe care îi voi chema în echipa mea pornind de la aceste criterii: dorinţa de a face ceva concret pentru ţară, buna-credinţă şi competenţa. 

AGERPRES: Care credeţi că sunt principalii dumneavoastră contracandidaţi? 

Elena Udrea: USL trăieşte. Deci, eu mă bat cu USL. USL înseamnă Victor Ponta şi Klaus Iohannis. Nu mai am nicio îndoială că domnul Iohannis este celălalt candidat al USL-ului. Dânsul a ieşit şi a spus foarte clar că va lucra cu domnul Victor Ponta prim-ministru, dacă va câştiga. Eu sunt convinsă că ei s-au asigurat în orice situaţie şi dacă ar vota mai mult electoratul de stânga şi dacă ar vota mai mult electoratul de dreapta, în aceste alegeri, tot ei să dea preşedintele. Pe Victor Ponta îl bat în turul doi fără nicio problemă. Victor Ponta va ajunge în turul doi nu pentru că este cel mai bun, ci pentru că are în spate o maşinărie de partid foarte bine pusă la punct şi această maşinărie va face ca oricând candidatul PSD să intre în turul doi, indiferent cum se cheamă. 

Problema e că se încearcă trimiterea în turul doi, din partea opoziţiei, a unui candidat care este a doua faţă a lui Victor Ponta. Este o altă variantă a lui Victor Ponta, sunt oameni care sunt legaţi de acţiuni extrem de importante pe care l-au avut în comun şi care arată modul în care ei văd aspecte esenţiale ale societăţii, cum ar fi funcţionarea statului de drept, faptul că au atacat împreună Constituţia în 2012, faptul că au încercat cu încălcarea Constituţiei demiterea preşedintelui, faptul că şi pe domnul Victor Ponta şi pe Klaus Iohannis îi leagă Grivco, ambii sunt premieri susţinuţi de domnul Voiculescu. 

Nu uitaţi că în 2009 domnul Klaus Iohannis a venit la Bucureşti, în marea politică, susţinut de domnul Voiculescu. Deci, au avut un parcurs comun din 2009 încoace, s-au separat în 2014, când PNL a plecat de la guvernare, însă este evident că votul pentru oricare dintre ei înseamnă un vot pentru USL. USL se reface indiferent cine ar câştiga Preşedinţia, dacă vreunul dintre ei ar câştiga Preşedinţia. 

Eu sunt un candidat care - o declar cu argumente şi cu toată modestia - sunt mai bună decât oricare dintre cei doi. Sunt cel mai bun candidat din competiţia aceasta. Încă o dată spun, de câte ori am ocazia, sunt foarte mulţi români care ar fi preşedinţi mult mai buni decât oricare dintre noi toţi cei 14 care candidăm, dar nu s-au înscris în această competiţie. Dintre cei care s-au înscris în această competiţie sunt cel mai bun candidat, omul cu rezultate concrete care pot fi evaluate de români. Eu nu mint cum minte domnul Victor Ponta şi l-am prins minţind acum că nu a fost ofiţer acoperit şi se demonstrează că a fost ofiţer acoperit şi a minţit românii. Eu comunic oamenilor lucrurile pe care le gândesc, nu încerc să ascund nimic, ideile pe care le am le discut cu oamenii. Nu m-am folosit niciodată de conjuncturi controversate cum s-a folosit domnul Klaus Iohannis de conjunctura de la Grivco cu domnul Voiculescu în 2009, cu domnul Geoană, pentru a obţine ceva în cariera mea. 

Nu sunt un politician care să fie manevrat din spate, de moguli, de baroni locali. Nu am legături cu trecutul comunist, aşa cum au mulţi candidaţi, domnul Meleşcanu, spre exemplu. Sunt un om harnic, nu aşa cum este domnul Tăriceanu care este cunoscut pentru lejeritatea cu care îşi tratează locul de muncă. Deci, sunt cel mai bun dintre candidaţi şi cred că dreapta ar trebui să fie foarte bine informată atunci când decide cine este candidatul pe care îl susţine. Electoratul de centru-dreapta, cei nehotărâţi, cei care sunt împotriva lui Victor Ponta trebuie să fie foarte bine informaţi cu privire la candidaţii care se revendică a reprezenta acest electorat, când în realitate domnul Klaus Iohannis, cel care se revendică a reprezenta acest electorat, este un partener al lui Victor Ponta. Deci, cred că principalii doi contracandidaţi reprezintă două feţe ale aceleiaşi monede. 

AGERPRES: Ce scor speraţi să obţineţi în alegeri? 

Elena Udrea: Sper să intru în turul doi şi să-l înving pe Victor Ponta. Pe Victor Ponta îl înving sigur dacă intru în turul doi. Speranţa mea este să conving electoratul de centru-dreapta şi pe cel nehotărât că sunt mai bună de o mie de ori decât Klaus Iohannis, un om care nu are cu ce se lăuda în trecutul său decât cu faptul că a gestionat bine reabilitarea centrului Sibiului, dar sunt foarte mulţi primari care au gestionat foarte bine problemele unei comunităţi şi nu este suficient pentru a fi candidat la Preşedinţia României sau nici într-un caz pentru a reprezenta electoratul de centru-dreapta. În spatele domnului Iohannis, dacă nu ar fi două partide, nu ar fi nimic. Chiar îl provoc pe domnul Iohannis să dezbatem în faţa electoratului de centru-dreapta lucrurile pe care le-am făcut fiecare pentru ţară şi, desigur, ce vrem să facem de acum încolo pentru ţară. Deci, răspunzând încă o dată la întrebare, cred, sper că voi intra în turul doi şi odată intrată în turul doi îl voi învinge pe Victor Ponta. 

AGERPRES: Dacă nu veţi reuşi să ajungeţi în cel de-al doilea tur de scrutin, ce le veţi recomanda susţinătorilor dumneavoastră? 

Elena Udrea: Să judece fiecare candidat dintre cei care ar fi în turul doi, să-i judece prin prisma lucrurilor concrete pe care aceştia le-au făcut şi nu prin prisma promisiunilor sau declaraţiilor de campanie făcute la recomandarea consilierilor lor şi să opteze pentru cel pe care-l consideră onest, pentru cel pe care-l consideră într-adevăr a fi în stare să facă ceva pentru această ţară. Nu le voi recomanda nimic, pentru că eu, personal, nu pot să mint şi nu aş putea să spun că eu cred în vreunul dintre cei doi. 

AGERPRES: Este pregătită România să aibă o femeie preşedinte? 

Elena Udrea: Este pregătită. Din ce în ce mai multe femei sunt pregătite să sprijine o femeie candidat la Preşedinţia României ca un ultim pas care să arate recunoaşterea competenţei femeilor, ca un ultim pas care să însemne înfrângerea prejudecăţilor şi discriminării. Eu sunt o femeie care am fost votată. De câte ori am votat uninominal am avut cel mai mare număr de voturi de fiecare dată din partea partidului şi zonei politice pe care am reprezentat-o. Şi ca urmare cred că românii votează o femeie, au încredere să voteze o femeie. Votul pentru o femeie la Preşedinţia României ar aşeza România într-o elită a ţărilor care au avut încredere să dea administrarea ţării pe mâna unor femei şi nu au regretat. 

AGERPRES: Cum se implică familia dumneavoastră în campania electorală? 

Elena Udrea: Vedeţi, făceam o glumă, spuneam că eu sunt şi prima doamnă şi preşedinte. Cu mine este mai simplu. Contracandidaţii mei au şi această problemă cu doamnele din spate care-şi doresc să fie prime doamne, îşi doresc acest statut. De multe ori orgoliul unei soţii contează foarte mult în activitatea şi în deciziile pe care le ia un bărbat în politică. Cred că este o competiţie şi între soţiile contracandidaţilor care ar putea să fie viitoarea primă doamnă. 

Familia mea, mama mea, fratele meu, cumnata mea nu sunt implicaţi cu mai mult decât că mă sprijină cu ce pot făcând campanie, lipind afişe şi fiind alături de mine. Pentru că ei nu sunt implicaţi în politică, i-am ţinut departe de politică, nu le-am dat funcţii, nu i-am adus să lucreze la stat, nu le-am creat niciun avantaj. Sunt simpli cetăţeni care fac pentru mine tot ce pot. V-am zis - de la lipit afişe până la suportul moral. 

AGERPRES: Ce hobby-uri aveţi? 

Elena Udrea: Am descoperit o plăcere nouă, aceea de a cânta. Nu am neapărat voce, îmi dau seama de asta, însă îmi place să cânt. Aşa că am mai mers la concerte în Centrul Vechi, o să mă mai duc. Îmi place să cânt cu prieteni, să cânt pe scenă mai nou, am fani chiar. O să vedeţi că în campania aceasta o să mai am ocazia să mai cânt. Altfel, călătoriile în ţară şi e un moment bun, călătoresc foarte mult în această campanie, chiar dacă nu sunt călătorii de plăcere şi sunt făcute cu un scop precis şi un program de campanie foarte precis. 

AGERPRES: Aţi cântat până acum pentru alegători? 

Elena Udrea: Am cântat. Şi mă întâlnesc cu colegii, am foarte mulţi artişti în partid, fie că sunt cunoscuţi, fie că nu sunt cunoscuţi, şi de câte ori ne întâlnim avem şi un moment de relaxare în care cântăm. E adevărat că nu-şi permit să-mi spună că eu cânt, probabil, foarte fals, dar veselia este pe măsură. Deci avem şi momente vesele în campanie în care candidatul cântă şi încântă. (...) Ultima melodie preferată este "Aripi de vânt" a Deliei. Da, dacă aş avea un negativ aici aş cânta. Cânt toată ziua în maşină, merg cu radioul în maşină tot timpul deschis, ascult muzică la radio. Şi, deja, toată echipa ştie că eu cânt ce aud la radio şi cânt, acum, cântecele Deliei, dar îmi trebuie un suport. Nu pot aşa singură. E clar că nu mă descurc şi nu aş vrea să stric o melodie atât de frumoasă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 oct, 2014
Dan Constantinescu
Doar ea...
Iohanis nu reprezinta nimic nou pentru elecoratul de dreapta - un oportunist (vezi ieri cu PSD, azi cu PDL) lipsit de demnitate! Nu are puterea sa recunoasca ca este papusa PSD-istilor. De altfel, cum sa renunti la o lupta de fatada din care aparent pare sa intre in turul doi cu prietenul sau, ba mai mult, avand sanse sa castige. Iluzia politicianului roman. Elena Udrea este singurul candidat care lupta intr-adevr cu Viorel! Deci ea este candidatul care va intra in turul doi! ROMANII au nevoie de AUTENTICITATE, nu RESTURI!
18 oct, 2014
Catinca Rus
Elena presedinte!
Pentru romani, sincer, Iohannis reprezinta doar o epava politica, un rebut al dreptei si al democratiei romanesti. Impreuna cu el, partidul traditional PNL s-a dus la fund odata cu alianta USL!! Este jalnic ca acum mai incearca inca o fisa, o MARE MINCIUNA, atacand electoratul dreptei cu MOMELI SI MINCIUNI!! PNL-ul de azi si Iohannis nu reprezinta decat o mare MOMEALA pentru DREAPTA, fiindca Iohannis este omul COMUNISTILOR PONTISTI!! Iesirea de fatada a lui Crin Antonescu nu este decat un pretext ieftin! Dreapta are nevoie la Cotroceni de adavaratul sau lider!! ELENA UDREA ESTE SINGURA IMPOTRIVA TUTUROR! EA ESTE SINGURA CARE A RAMAS FIDELA STATULUI DE DREPT IN ROMANIA! De aceea este este singura care va castiga pe 16 noiembrie!
18 oct, 2014
tony
...pe umar!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ