Alegeri PSD. Reacţia lui Adrian Năstase la alegerile de duminică

| 12 oct, 11:47

Adrian Năstase a privit de la distanţă alegerile din PSD de duminică, fostul premier fiind plecat în Delta Dunării la pescuit. Cu toate acestea, Năstase consideră că Liviu Dragnea merită funcţia de preşedinte şi rememorează că formula de alegere de către toţi membrii de partid a fost propunerea lui încă din 2004.

Adrian Năstase îl felicită pe Liviu Dragnea pentru funcţia de preşedinte PSD, lăudând capacităţile organizatorice ale acestuia.

"A fost si un test pentru calitatile de organizator ale lui Liviu Dragnea, care a confirmat puterea de a mobiliza structurile partidului, de a le „trezi” după alegerile prezidentiale din 2014. Felicitări, Liviu!", a scris Năstase pe blog.

Citeşte şi: INCREDIBIL. Ce face Adrian Năstase în ziua în care PSD îşi alege preşedintele

Fostul premier îşi aduce aminte, în context, că ideea alegerii preşedintelui PSD de către toţi membrii de partid a fost a lui, în 2004. Propunerea nu a putut fi pusă în aplicare din cauza unor condiţii potrivnice - în 2005, de exemplu, după pierderea alegerilor prezidenţiale, în PSD s-a organizat congres extraordinar.

"Putini isi mai amintesc dar aceasta formula de alegere a presedintelui partidului a fost propusa de mine, in 2004, odata cu propunerea de alegeri preliminare in partid pentru parlamentare. Era o formula simetrica pentru alegerea liderului PSD. Preluam modelul Partidului Socialist Francez si al Partidului Muncii din Israel. Ea nu a putut fi aplicata dupa 2004 din cauza rezultatatelor de la alegerile prezidentiale. De aceea, in 2005, la Congres, s-a mers tot pe varianta clasică, fiind vorba de un congres extraordinar. La fel s-a intamplat la Congresul extraordinar din 2006. In 201o, batalia s-a dat pentru stabilirea numarului de delegati din fiecare organizatie judeteana. In final, a fost ales Victor Ponta. Marian Vanghelie a subliniat recent rolul meu in alegerea lui Ponta. Este modest. Rolul lui a fost cel putin la fel de important. Initial eram inscris in cursa pentru funcria de presedinte. Mircea Geoană, pentru a se realege, i-a dublat insă lui Vanghelie – care atunci era mâna lui dreaptă – numărul de delegati la Congres, a propus ca fiecare candidat sa vina cu o lista blocata de vicepresedinti (el luând pe listă presedintii de organizatii, in majoritate pusi de el la judete) si organizand Congresul nu la Palatul Parlamentului ci la Romexpo, acolo unde Vanghelie avea experientă in organizat actiuni! In aceste conditii, eu m-am retras dar l-am sustinut pe Ponta, pe ale cărui calităti le apreciez, in continuare. La acel Congres, in 2010, s-a introdus in statut formula alegerii presedintelui prin vot „universal” in partid. Primul exercitiu de acest fel a avut loc ieri. Cred, in continuare, că este o variantă bună, utilă pentru „inventarierea” membrilor activi ai partidului, pentru testarea fortei de organizare, pentru capacitatea de mobilizare rapidă, pentru starea de moral a militantilor partidului. Un exercitiu util pentru forta si unitatea partidului.

PS Tinând seama de experientele mele, adaug, totusi, un vechi adagiu roman: „Si vis pacem, para bellum”."

Citeşte şi: Congres PSD: Partidul şi-a ales preşedintele, urmează împărţirea funcţiilor de conducere

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ