ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014: Nivelul de absenteism în Franţa riscă să depăşească 60%

| 25 mai, 2014

Potrivit sondajelor, cele două principale partide, Partidul Popular European (PPE, conservatori) şi Partidul Socialist European (PES) ar urma să obţină rezultate apropiate.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014: În Franţa, nivelul de absenteism la alegerile de duminică pentru Parlamentul European riscă să depăşească nivelul de 60%, situaţie nemaiîntâlnită în cazul unui scrutin organizat în această ţară, informează ediţia on-line a publicaţiei LeParisien.

La alegerile pentru Parlamentul European, care au început joi în Olanda şi Marea Britanie şi care se încheie duminică în 21 de ţări, între care şi Franţa, se aşteaptă o participare mare a susţinătorilor formaţiunilor eurofobe şi un nivel ridicat de absenteism.

Potrivit sondajelor, cele două principale partide, Partidul Popular European (PPE, conservatori) şi Partidul Socialist European (PES) ar urma să obţină rezultate apropiate.

În Franţa, circa 46 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru a desemna cei 74 de deputaţi francezi din Parlamentul European, din totalul de 751 de membri, aleşi de cei aproximativ 400 de milioane de cetăţeni din cele 28 de ţări ale UE.

Rezultatul partidului francez de extremă-dreapta Frontul Naţional (FN) este urmărit cu atenţie, în condiţiile în care toate sondajele îl dau câştigător în alegeri. După înfrângerea în alegerile municipale, Partidul Socialist (PS) speră să-şi limiteze pierderile şi să nu egaleze cel mai slab rezultat al său obţinut la alegerile europene - 14,5% în 1994.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014: Majoritatea ţărilor europene votează duminică în alegeri ameninţate de absenteism şi avansul euroscepticilor. După britanici şi olandezi joi, cehi şi irlandezi vineri, slovaci, letoni şi maltezi sâmbătă, europenii merg la urne în alte 21 de ţări pentru a desemna aproape 600 de eurodeputaţi din 751.

Primii care au început să voteze duminică, la ora 04.00 GMT, au fost alegătorii greci, români şi lituanieni, notează AFP, citată de Agerpres.

Acest scrutin are loc în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale din Ucraina, care se află la un pas de un război civil între guvernul pro-european şi pro-ruşii din estul ţării. Şi, de asemenea, are loc la o zi după atacul armat de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, calificat de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, drept un 'atac împotriva valorilor înşişi ale Europei'.

Niciun rezultat nu va fi dezvăluit până la închiderea ultimelor secţii de votare din Italia, la ora 21.00 GMT. Parlamentul European va difuza la ora 20.00 GMT o primă proiecţie pe baza sondajelor la ieşirea de la urne.

Aceste alegeri, considerate în cele mai multe ţări ca fiind de rangul al doilea, deoarece nu au consecinţe directe, în mod tradiţional înregistrează cu greu o mobilizare. Rata de absenteism, care a atins deja un record de 57% în 2009, ar putea fi depăşită. Aceasta a ajuns la aproximativ 80% în Republica Cehă, conform agenţiei de ştiri CTK, scrie Agerpres.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ