Alertă maximă! Otravă, găsită în APA potabilă

| 14 apr, 2014

Arsenul, o substanţă foarte toxică, este prezent în concentraţie crescută în mai multe zone din judeţul Arad. Arsenul a fost folosit, de-a lungul anilor, în prepararea unor otrăvuri puternice care au făcut multe victime în istorie. Se spune că Papa Pius al III-lea și Clement al XIV-lea au fost otrăviți cu "aqua Toffana di Napoli" preparată din arsen.

 

 

Potrivit unui raport pentru sănătate şi mediu, elaborat de Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar, în judeţul Arad există zone cu concentraţii crescute de arsen în apele de profunzime, de etiologie geologică.

Iar aprovizionarea populaţiei cu apă potabilă se face, într-un procent însemnat, tocmai din apele de profunzime. Şi, cu cât concentraţia de arsen e mai mare, cu atât e mai mare riscul de cancer la care sunt expuşi locuitorii din zonele respective. Din cele 11 probe de apă prelevate din judeţul Arad şi analizate de specialişti pentru a determina concentraţia de arsen, şase au fost cu probleme. Localităţile în care au fost depistate concentraţii crescute de arsen sunt, în ordine descrescătoare: Apateu, Pecica, Pilu, Mişca, Chişineu Criş şi Peregu Mic.

La nivelul Europei, cea mai mare parte a zonei cu astfel de probleme este localizată în Ungaria, acesteia "alipindu-i-se" şi o parte din zona de vest a României.

"Arsenul anorganic se găseşte în mod natural în sol şi în mai multe tipuri de minereuri. Mulţi compuşi comuni ai arsenului se dizolvă în apă. Astfel, arsenul poate ajunge în lacuri, râuri sau în apele subterane prin dizolvare în ploaie sau zăpadă sau prin deversarea apelor uzate din industrie. Dizolvarea lui în apă se accelerează odată cu schimbările climatice, prin creşterea semnificativă a temperaturii pe glob. Cercetări în jumătatea de vest a ţării au demonstrat faptul că temperatura va creşte în zonă şi datorită particularităţii de a fi geologic activă; aceasta va duce la o creştere şi mai mare a temperaturii care va avea ca şi consecinţă eliberarea unei cantităţi mai mari de arsen din combinaţiile chimice existente şi trecerea lui în stare liberă în apa de adâncime", se arată în raportul Centrului Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar (CNMRMC).

Arsenul a fost folosit, de-a lungul anilor, în prepararea unor otrăvuri puternice care au făcut multe victime în istorie. Se spune că Papa Pius al III-lea și Clement al XIV-lea au fost otrăviți cu „aqua Toffana di Napoli” preparată din arsen, iar despre Napoleon Bonaparte că ar fi fost asasinat pe insula Sf. Elena prin adaos regulat de arsen în hrană. În zilele noastre, compuşii otrăvitori ai arsenului sunt folosiţi contra şobolanilor.

Mai multe, pe realitatea.net.

 

 

 

 

Tag-uri: apa potabila, otrava
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ