UPDATE Toţi cei 72 de turişti blocaţi la Bâlea Lac au fost evacuaţi în siguranţă cu elicopterul

| 20 ian, 08:41

Toți cei 72 de turiști au fost evacuați miercuri, în siguranță, cu elicoptere aparținând Inspectoratului General de Aviație, a confirmat, pentru AGERPRES, Lidia Bădilă, purtătoarea de cuvânt a firmei care administrează telecabina de la Bâlea Lac, care s-a defectat marți.

UPDATE 14:00"Toți turiștii care au fost sus au fost coborâți cu elicopterul, la Cârțișoara. Precizăm că nimeni nu a fost rănit, turiștii nu se aflau în telecabină când aceasta s-a blocat. În cursul nopții, i-am cazat gratis pe acești turiști și le-am oferit masă caldă. În continuare facem eforturi să reparăm telecabina, care, deocamdată, nu funcționează", a explicat Lidia Bădilă.

Printre cei 72 de turiști se aflau și 34 de copii, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Turiștii au fost transportați cu elicopterele peste Valea Bâlea, care leagă pe o distanță de 3.700 de metri, Lacul Bâlea, aflat la peste 2.000 de metri altitudine, cu Cascada Bâlea, aflată cu 200 de metri mai jos. Elicopterele au aterizat pe un câmp, în apropierea localității Cârțișoara, aflată în vecinătatea zonei turistice Bâlea și la 60 de kilometri distanță de municipiul Sibiu.

Turiștilor li s-a oferit un ceai fierbinte. La Cârțișoara, unde au aterizat elicopterele, a fost amenajat și un cort, au existat echipaje SMURD, însă nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Este pentru prima dată în ultimii ani, când se realizează o operațiune de evacuare de la Bâlea Lac, a turiștilor cu elicopterele, din cauză că s-a stricat telecabina. De obicei, salvamontiștii cheamă elicopterele la Bâlea Lac numai dacă există răniți pe care nu îi pot transporta pe tărgi, până la Bâlea Cascadă, de unde să-i preia ambulanțele.

 

UPDATE 11:25 Primul elicopter a aterizat, miercuri, la Bâlea Lac, în apropierea cabanelor și a telecabinei, pentru evacuarea turiștilor rămași blocați în zonă de marți.

UPDATE 10:30 Primul elicopter care va participa la misiunea de recuperare a turiștilor de la Bâlea a decolat din Cluj, informează MAI. Potrivit sursei citate, în cel mai scurt timp urmează să decoleze și cel de-al doilea elicopter, din București.

UPDATE  9:30 "Acum s-a luat decizia, da, se vor trimite pentru că nu se va putea repara cabina în cursul zilei de astăzi și nu știm dacă mâine se va repara. Altă soluție nu este. Sunt mai mulți turiști dintre care un număr de copii și nu sunt echipați ca să fie coborâți în mers sau prin alte tehnici. Nu avem cum să îi coborâm decât cu elicopterele. Două elicoptere ale Inspectoratului General de Aviație", a precizat Arafat.

Inspectoratul General pentru Situații de urgență va solicita MAI ca un elicopter să ajungă la peste 2.000 de metri altitudine, în Munții Făgăraș, la Bâlea Lac, să-i evacueze pe cei 70 de turiști, blocați acolo de marți, după ce telecabina s-a stricat.

Cei 70 de turiști, din care 45 de copii, care au rămas blocați marți, la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgărașului, din cauză că s-a blocat telecabina și nu au cum coborî, au fost cazați la două cabane și li s-a asigurat gratis și o masă caldă.

"Telecabina nu mai poate coborî în seara aceasta. Le-am asigurat gratis cazarea și masa celor 70 de turiști aflați sus, la Bâlea Lac. Nimeni nu s-a aflat în telecabină, când aceasta s-a blocat. Telecabina nu este deocamdată reparată. Dacă se va remedia defecțiunea tehnică, telecabina va circula dimineață la ora 9,00, fără turiști, ca să se facă o probă. Abia pe urmă se vor putea coborî turiștii, dacă telecabina este reparată și condițiile meteo o permit", a explicat Lidia Bădilă, purtătoarea de cuvânt a societății care administrează telecabina.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ