Alexandrescu: Am deranjat multe grupuri de interese. Discursul președintelui mi s-a părut injust

| 28 apr, 13:26

Vlad Alexandrescu, fostul Ministru al Culturii, a declarat că, în timpul mandatului său, a deranjat multe grupuri de interese și a acuzat conducerea unor instituții că refuză orice formă de schimbare și de întinerire a managementului.

Acesta a mai spus că i s-a părut injust discursul lui Iohannis în care a fost criticat, dar a apreciat ca fiind ”extraordinar” gestul oamenilor de a manifesta în semn de solidaritate cu el.


Cât despre situația de la Opera Națională, Alexandrescu a susținut că aceasta este una gravă de ani de zile și nu putea fi rezolvată într-o zi.


”Sunt singurul care a ieșit în stradă să oprească excavatoarele și camioanele de demolări din Parcul Romanescu și Piața Romană. Lucrul acesta a deranjat grupuri de interese . Tot ce am făcut pe linia patrimoniului, grupul de lucrul pentru constituirea de texte de lege, Codul patrimoniului sunt alte aspecte care au deranjat”, a declarat Alexandrescu.


Întrebat ce părere are despre manifestația organizată miercuri în semn de solidaritate cu el, Alexandrescu a răspuns: ”a fost un extraordinar semnal de solidaritate. Am lucrat nopți întregi și zile și sunt mândru că mă consideră unul de-al lor. E un lucru extraordinar. Nu cred că a mai fost o astfel de manifestare de solidaritate față de vreun Ministru de Cultură”.

Alexandrescu s-a referit și la criticile ce i-au fost aduse de către președintele Iohannis în timpul unui discurs.


”Mi s-a părut injust pentru că problema de la Operă e una gravă de management, care s-a stratificat de ani și nu poate fi rezolvată într-o zi. Eram în discuții cu Ioan Holender, Andrei Șerban, Cristian Badea, aveam un program, dar consider că nu am fost lăsat să-l duc la îndeplinire”.


Întrebat de ce a schimbat conducerea Operei, acesta a răspuns: ”am schimbat conducerea pentru că am dorit ca Opera să fie o instituție europeană, una de proiecte, nu doar de repertoriu și să-si ducă mai departe misiune de scenă internațională. Dacă nu, se va continua către un provincialism iremediabil. Opera e pândită de acest pericol”.


Fostul Ministru a mai precizat că reformarea isntituțiilor de spectacol este un lucru dificil și, oricine o va realiza, va stârni nemulțumirea cuiva.


”Sunt grupuri de interese foarte mari. Conducerea unor instituții care a îmbătrânit, s-a anchilozat foarte mult și refuză orice formă de întinerire a managementului, de schimbare, lucru evident în timpul madatului meu. Dacă se vrea o cultură vie, să scoată la lumină oameni talentați, cu idei, tineri care au ceva de spus. Și în instituțiile de spectacol și în muzee e aceeași situație”.


Vlad Alexandrescu a mai spus că, probabil, Dâncu a ajuns la aceleași concluzii după discuțiile avute cu cei de la Operă.


”Nu se poate stabili un dialog fructuos între părți și trebuie luate decizii seriose. Cred că trebuie intrat pe o perioadă de reflexie cu închierea spectacolelor și luate hotărâri precise, astfel încât să rămână o instituție cu fruntea sus pe scena internațională”.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ