Alianța PNL-PDL s-a fâsâit după doar două zile

| 31 mai, 2014

În ultimele zile am asistat la vorbe dulci, priviri mierloase, strângeri de mână prietenoase și poze de grup ale lui Antonescu și Blaga, cei care se autoproclamă liderii opoziției.

Imaginea pe care o afișează cei doi în ceea ce privește alianța și mai apoi fuziunea dintre partidele pe care le conduc este una superficială, având în vedere că problemele de fond au început deja să apară. De la nemulțumirea liberalilor de a se alia cu democrat-liberalii buldogului, până la disputa apărută pe seama numelui noului partid înființat după fuziune, putem spune că alianța PNL-PDL s-a fâsâit după doar două zile.

Era de așteptat să se întâmple asta, ciorba reîncălzită nu mai are același gust. Greu îi va fi lui Antonescu să-i convingă pe liberali să-l urmeze și de această dată pe drumul pierzaniei și al nebuniei, mai ales că oamenii raționali nu-și schimbă punctul de vedere și modul de a se raporta la cei din jur la 180 de grade, peste noapte. Din 2007, cele două partide au fost pe cont propriu și, pentru mult timp, pe poziții diferite și în relații deloc prietenoase, motiv pentru care resentimentele, mai ales din partea liberalilor nu au cum să fie șterse la o simplă pocnitură din degete a unui președinte demisionar cum este Antonescu. Revolta internă în cadrul PNL prinde contur – dacă până în acest moment, liberalii au suportat să fie scoși de la guvernare, scoși din USL, loviți cu putere de eșecul de la europarlamentare și mutați în familia politică a popularilor europeni, acum, alianța cu PDL și posibilitatea de a se renunța la numele partidului în cazul fuziunii, devine deja mult prea mult de suportat, chiar și pentru niște masochiști convinși ca liberalii.

Dacă la centru lucrurile stau cât se piate de bine, iar Blaga și Antonescu sunt în luna de miere, în teritoriu decizia nu este atât de ușor digerabilă. În Prahova lucrurile nu stau deloc pe roze – șase parlamentari au dat startul răscoalei interne a liberalilor, refuzând cu vehemență vânzarea Partidului Național Liberal. Pe de altă parte, Ghișe se isterizează în prime-time cu privire la deciziile adoptate de Antonescu. Iar dacă aceștia pot fi reduși la tăcere, așa cum se pricepe Antonescu să o facă, liberalul Mircea Ionescu Quintus nu poate fi trecut cu vederea. Președintele de onoare al PNL s-a declarat împotriva schimbării numelui partidului și pe bună dreptate - "este vorba de fuziune prin absorbţie", iar "prima condiţie" este ca numele Partidului Naţional Liberal să rămână neschimbat.

O altă problemă în teritoriu o reprezintă și alianțele dintre PSD și PNL care încă mai funcționează, iar liberalii nu văd cu ochi buni ruperea de la sumele bugetului de stat pentru un moft al celor care trasează directive de la București. Una peste alta, este puțin probabil ca fuziunea la care visează buldogul și Crinul să să înfăptuiască, asta dacă luăm drept reper alianța celor două partide din perioada 2005-2007, care nu a avut drept deznodământ o fuziune între cele două formațiuni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ