Aliment consumat de români, hrană pentru câini şi pisici în alte ţări

| 17 ian, 2014

Pentru că nu toată lumea are rude sau prieteni pe la țară, unde să poată crește porci sau păsări pentru a fi sacrificate și preparate în casă, mulţi români cumpără carne dezosată mecanic (MDM - din limba engleză Mechanically Deboned Meat). MDM este un aliment compus din resturilor care au rămas pe carcase, ghiare, oase măcinate, grăsimi, etc, carne ce este folosită foarte mult și des de procesatorii mari pentru preparate de tip mezeluri.

În țările civilizate, MDM nu este folosit decât la conservele pentru câini și pisici, deoarece este un subprodus care nu este nici măcar proteic, cu efecte nocive asupra sănătății. MDM-ul conține, pe lângă resturi de carne și resturi de piele, tendoane, chiar și oase. În cantitate prea mare, MDM poate perturba echilibrul dintre calciu și fosfor al organismului, deoarece are în compoziție un exces de fosfor.

”Pentru a vă da seama dacă mezelul pe care-l cumpărați este de calitate, ar fi bine să căutați pe eticheta concentrația de nitriți și nitrați pe care îi conțin. Pe ambalaj, fie scrie nitrit sau nitrat de potasiu sau de sodiu, fie corespondentul în E. La nitritul de potasiu - E 249, de sodiu - E 250, iar la nitrații de sodium (E 251), de potasiu (E 252) – aceștia sunt produși posibil cancerigeni. În cazul în care concentrațiile de nitriți si nitrați sunt respectate, nu există pericole asupra sănătății. Pericolul apare doar atunci când se depășesc cantitățile admise. Din păcate însă, chiar dacă pe etichetă scrie că sunt respectate, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna, mai ales în cazul firmelor care nu cântăresc exact cantitățile de substanțe introduse. Adaugarea de nitriți (folosiți pentru efectul lor inhibitor asupra dezvoltării bacteriilor producătoare de toxină botulinică) în alimente poate duce la formarea de cantități mici de substanțe cu potențial cancerigen”, explică profesorul Mecinicopschi.

În Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, MDM-ul este folosit în cantități foarte reduse, de regulă de ordinul câtorva procente. În plus, este interzisă congelarea și transportarea de la locul de producție spre alte locuri (este foarte perisabil, iar riscul pentru sănătatea consumatorilor este mare).

loading...

Ştirile orei

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 ian, 2014
Mihu
``In tarile civilizate``..
Acelasi stereotip ordinar folosit de zeci de ani pt a comunica..nimic.Sa spui ca numai in Romania se livreaza consumatorului carne dezosata mecanic e o enormitate crasa.Acest lucru se intimpla peste tot in Europa,State etc.Pai crenvurstii din ce sunt facuti?Sau in Europa si State nu se vand crenvursti??Nitritul de potasiu si sodiu sunt aditivi folositi in aproape toate mezelurile din Lume!!!!!cea ce duce la definirea mezelului atunci cand vb de parizer,crenvurst,bierwurst,etc...SUNT PRODUSE MDM si sunt consumate pe scara larga peste tot in lume!In concluzie:un articol scris de o pseudo-(ziarista nu i poti zice)care nu merita mai mult de un sut in fund de la orice redactie serioasa!
19 ian, 2014
anna
Mi se pare incredibil. Ei dau gunoi populatiei , ca doar tre sa faca bani cumva si apoi si farmaciile tre sa faca bani. Credeti ca mancati ce vreti? Nu, mancati ce vor marile corporati, politicienii. Mi se pare incredibil cum unele persoane sunt resemnate. Credeti ca le pasa de voi? de sanatatea voastra? de copii vostrii? Banul e religia lor. Nu credeti ca e banii vostrii a ti merita mai mult respect? Ce ar trebuii sa mancam? Sun pline pietele cu fructe, legume, soia, mazare, varza, ciuperci, conopida, brocoli, etc. Oameni buni aveti grija de voi.
18 ian, 2014
Periscop
Dac-ar fi să-i asculți pe nutriționiști ar trebui să mâncăm frunze, rădăcini, iarbă, insecte, larve și - eventual- ouă de struț ! Concluzia specialiștilor ? ” Cine mănîncă eco și bio, acela moare sănătos !”. Sau, ”nu mâncați ce vă place - mâncați ce vă recomandăm noi ! ”.
18 ian, 2014
Alin
De fapt
Ti-am zis ca faci ce faci si tot la mancare ajungi. Macar citeste ce se intampla cu adevarat in alte tari si dupa scrie. Este un mare scandal in toata Europa centrala si de vest in legatura cu acest "ingredient". Tesco, Walmart, Carrefour sau Metro au probleme din ce in ce mai mari pt ca se "instaleaza" legislatii din ce in ce mai drastice. Si atentie toate acestea pt mancarea noastra, a oamenilor. Sfatul meu, citeste, vezi daca chiar este adevarat ce vrei sa scrii, si dupa aceea scrie;)
18 ian, 2014
romanu'
nu numai in Europa
In cele douaa Americi (Sud si Nord) conservele de "HAM" (sunca) simipreparatele (TV diner) sunt toate cu acest minunat produs.
De ce trebuie sa ridicam in slavi straiatatea ??!! gen : numai la noi, sau doar in Romania.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ