Alina Bica cere audierea lui Traian Băsescu în instanță

| 12 noi, 15:43

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica a solicitat joi magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție audierea lui Traian Băsescu, în calitate de martor, în dosarul în care a fost trimisă în judecată alături de fostul ministru Adriean Videanu.

Laura Vicol, avocata Alinei Bica, a declarat că Traian Băsescu știa că adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, a amenințat-o pe clienta sa.

Audierea lui Băsescu a fost însă respinsă de judecători, pe motiv că nu este utilă în acest dosar.

Avocata a mai spus că de amenințările lui Florian Coldea ar fi știut și fostul director al SRI George Maior, însă nu a mai solicitat audierea acestuia, deoarece este plecat în SUA.

Tot acum, Alina Bica a anunțat că renunță să o mai cheme pe Elena Udrea ca martor în dosar.

În schimb, instanța a admis audierea tuturor martorilor din rechizitoriu, inclusiv a omului de afaceri Ovidiu Tender și a soției lui Adriean Videanu, Miorița.

În cadrul ședinței de judecată, Alina Bica a dat o amplă declarație în care a reluat subiectul relației tensionate pe care a avut-o cu Florian Coldea, susținând că ea nu a fost singurul șef din DIICOT care a fost "executat" de adjunctul directorului SRI.

Alina Bica a mai relatat împrejurările în care a solicitat subordonaților săi să nu mai ceară o pedeapsă cu executare pentru omul de afaceri Ovidiu Tender (inculpat în dosarul RAFO-Carom), precum și detalii despre întâlnirile cu Florian Coldea.

Astfel, Bica a povestit că, în anul 2005, era procuror de caz în dosarul lui Tender și a aflat că acesta făcea demersuri pentru a-i da aproximativ 500.000 de euro.

De asemenea, expertul desemnat în dosarul RAFO-Carom s-a prezentat la DIICOT și a dezvăluit că a fost contactat printr-un avocat și i s-a oferit din partea lui Tender suma de 1 milion de euro, dacă expertiza pe care urma să o întocmească ar fi fost favorabilă omului de afaceri.

DIICOT a luat atunci decizia să ceară în instanță arestarea preventivă a lui Ovidiu Tender, lucru care s-a și întâmplat.

În continuare, Bica a explicat că, ulterior, un lucrător de la Serviciu Român de Informații, care îl supraveghea pe Tender, a venit la ea în birou și i-a spus că arestarea acestuia a deranjat anumite persoane din SRI. Apoi, Ovidiu Tender a făcut cerere de revocare a arestării preventive, admisă de instanță.

"DIICOT i-a blocat plecarea din țară. Acesta deja își luase bilet de avion. Ce s-a întâmplat atunci mi-a dat de înțeles că Tender nu este un om obișnuit. Când în anul 2013 s-a pus problema ca eu să preiau conducerea DIICOT, au fost discuții cu privire la modul în care va trebui să abordez anumite dosare care țineau de interese de stat. Mi s-a spus că una e să fii secretar de stat în Ministerul Justiției, alta șef la DIICOT", a spus Bica.

Alina Bica a dezvăluit că a avut o discuție informală cu persoane din SRI, în timpul căreia i s-a propus să se retragă de la DIICOT și să fie înlocuită cu Giorgiana Hosu, iar Codruț Olaru să devină procuror șef adjunct al instituției, în timp ce ea urma să îi ia locul lui Olaru la Parchetul General.

Bica a povestit apoi cum a luat decizia de a-i solicita procurorului de ședință să ceară la Tribunalul București o pedeapsă cu suspendare pentru Tender, totul pornind de la o întâlnire propusă de Florian Coldea.

"A fost o discuție mai amicală. Eu nu aveam cu el o relație prietenoasă. M-a întrebat ce părere am de dosarul lui Tender și dacă nu cumva am scris cam dur acolo în rechizitoriu, că parcă vina lui nu era așa de mare. M-a rugat frumos dacă pot să-i prezint o informare a stadiului în care se afla în instanță dosarul lui Tender. Nu era prima dată când SRI cerea DIICOT să spună ce se întâmplă la termenele din instanță, un exemplu fiind dosarul lui Hayssam. Discutam cu SRI despre dosarele care îi interesau. Așa s-a întâmplat și cu ceilalți șefi din DIICOT. Coldea mi-a prezentat o informare pe mai multe pagini cu doi de zero, respectiv rolul pe care Tender și societatea lui îl avea pentru securitatea națională. Am semnat pe acea informare că am luat la cunoștință. Mi-a zis: 'Sper că îți dai seama că discutăm chestiuni de securitate națională'. I-am spus că nu am cum să obțin achitarea în instanță. M-am gândit că SRI este o instituție cu care DIICOT lucrează în 90% din dosare. Mi-a zis: 'Ce soluții ai?'. I-am spus că și dacă aș vrea nu am cum să-l achite în instanță. 'Domne, dacă nu înțelegi că e despre securitatea națională nu o să sfârșești bine'. I-am zis că o să vorbesc cu procurorul de caz dacă este posibil să obțină o condamnare cu suspendare. Nu a fost o discuție plăcută. Când i-am zis că nu sunt de acord, la cinci zile m-a sunat și mi-a zis râzând: 'Vezi ce scriu unele site-uri'. Și pe un site obscur scria că Laura Kovesi urmează să o aresteze pe Alina Bica", a povestit Bica judecătorilor.

Alina Bica a precizat că, în 2013, a decis să schimbe procurorul de ședință din dosarul lui Tender, Mirel Rădescu, care a fost înlocuit cu procurorul Claudia Curelaru, însă decizia a fost luată la propunerea șefei de la serviciul judiciar, Silvia Ștefănescu.

Ea a chemat-o pe Claudia Curelaru și a întrebat-o dacă are o problemă să ceară o pedeapsă cu suspendare pentru Ovidiu Tender, iar aceasta a fost de acord. Cele convenite au fost trecute într-un proces verbal, înregistrat la DIICOT.

Bica a explicat că a vrut întocmirea acelui proces verbal, pentru că și-a adus aminte cum fostul procuror general adjunct Marcel Sâmpetru i-a cerut verbal lui Ciprian Nastasiu să solicite în instanță eliberarea lui Omar Hayssam, fără ca apoi Sâmpetru să își asume decizia.

"Când am fost de acord cu suspendarea condiționată, m-am gândit că poziția mea poate fi cel mult imorală, nu și ilegală. Lucrurile acestea eu le-am semnalat în altă parte și mi s-a spus că sunt paranoică și iau lucrurile prea în serios. Instanța putea să nu accepte propunerea procurorului de ședință. Și acum SRI lucrează la fel cu parchetele", a relatat Bica.

La întrebarea președintelui de complet dacă oamenii sunt condamnați în instanțe în funcție de ce vor alte instituții și nu parchetul, Bica a răspuns: "Este foarte ușor să privești acum lucrurile cu detașare. Nu am fost singurul șef de la DIICOT executat de Coldea. Nu i-am spus procurorului de ședință că era cerința SRI".

Bica spune că la câteva zile înainte de termenul din dosarul lui Tender, Claudia Curelaru a venit la ea să o întrebe dacă menține poziția DIICOT de a cere închisoare cu suspendare. "I-am zis că nu mă mai interesează, să pună ce concluzii dorește. Voiam să demisionez. Apăruseră pozele cu mine și Udrea. Mă mutasem din casă, fiindcă cineva mi-a spus că a văzut lumini înăuntru când eu nu eram acasă", a arătat Bica.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 10 decembrie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 noi, 01:34
elena
Lucrezi de acasa si castigi bani
OFERTA de lucru la domiciliu, in tara sau strainatate !Part time sau full time, poti castiga din prima luna 100 Euro !!!
Se lucreaza comod, de acasa 2-3 ore pe zi si fiecare isi stabileste programul sau de lucru!
Avem nevoie de persoane serioase, inzestrate cu calm si rabdare.
Conditii necesare:
- calculator + internet, cunostinte minime operare
Instruirea se ofera gratuit sub forma unor lectii trimise prin email.
Se ofera contract legal ! Daca crezi ca ai aptitudinile necesare trimite un
mesaj cu subiectul DETALII
TU CE MAI ASTEPTI?
Cereti acum detalii la adresa de email: [email protected]
20 noi, 01:32
elena
Venituri suplimentare
OFERTA de lucru la domiciliu, in tara sau strainatate !Part time sau full time, poti castiga din prima luna 100 Euro !!!
Se lucreaza comod, de acasa 2-3 ore pe zi si fiecare isi stabileste programul sau de lucru!
Avem nevoie de persoane serioase, inzestrate cu calm si rabdare.
Conditii necesare:
- calculator + internet, cunostinte minime operare
Instruirea se ofera gratuit sub forma unor lectii trimise prin email.
Se ofera contract legal ! Daca crezi ca ai aptitudinile necesare trimite un
mesaj cu subiectul DETALII
TU CE MAI ASTEPTI?
Cereti acum detalii la adresa de email: [email protected]
19 noi, 16:29
Aurelian
OFERTA DEOSEBITA
OFERTA DEOSEBITA=Ce puteti pierde?=NIMIC (doar un email pe care mi-l trimiteti).Ce puteti castiga..la inceput intre 100-300 EURO stand comod acasa in fata calculatorului 1-3 h..,apoi mult mai mult decat puteti visa - depinde de CUM veti *munci*. Vi se asigura un *training* special motivational care va creste calitatea dv. profesionala si umana. Sigur este ceva deosebit pt dv. .. *Trenul* VIETII dv se apropie de *gara*dv..nu-l pierde.., nu se va mai intoarce...,*daca crezi ca poti sau NU poti sa intampla* Relatii la email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ