Americanii au prezentat cel mai precis ceas din lume

| 23 aug, 2013

O echipă de fizicieni americani a prezentat joi cel mai precis ceas atomic experimental din lume, care rămâne în urmă sau o ia înainte cu mai puţin de o secundă în 13,8 miliarde de ani, vârsta estimată a universului, relatează AFP.

Ceasul funcţionează cu atomi de yterbiu, element rar, şi lasere care permit o regularitate de bătaie de zece ori mai fină decât la cele mai bune ceasuri atomice care există în prezent, precizează cercetătorii. Faţă de un ceas cu cuarţ, cel nou este de 10 miliarde de ori mai precis. 

Această performanţă realizată în fizică are potenţiale implicaţii importante nu numai în precizia măsurării timpului universal, ci şi, de exemplu, în GPS şi pentru un ansamblu de receptori de diferite forţe, cum ar fi gravitaţia, câmpul magnetic şi temperatura, a declarat AFP Andrew Ludlow, fizician la National Institute of Standard and Technology, unul din principalii autori ai articolului apărut în revista americană Science. 'Este un progres important în evoluţia ceasurilor atomice din generaţia următoare, care se dezvoltă în prezent în lume', apreciază el. 

Ca orice pendul, ceasurile atomice măsoară timpul pe baza duratei unei secunde ce corespunde unui fenomen fizic ce se reproduce regulat. În timp ce pendulele mecanice utilizează mişcarea unui pendul pentru a măsura timpul, ceasurile atomice se bazează pe frecvenţa mereu constantă a luminii necesare pentru a face să vibreze un atom de cesiu, actuala referinţă internaţională. 

Cea mai recentă variantă de ceas atomic are circa 10.000 atomi de yterbiu răciţi la puţin peste zero absolut (-273,15 grade C), prinşi în zone optice formate din raze laser.

Tag-uri: ceas
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ