AMNISTIE FISCALĂ. Guvernul a evitat un dezastru social

| 02 aug, 2014

AMNISTIE FISCALĂ. După ce mass-media a prezentat pe larg dramele prin care trec unii pensionari, unii alegând chiar să își pună  capăt vieții ca urmare a imposibilității returnării sumelor încasate ilegal din considerente ce ţin de birocraţie, guvernul a decis să acorde o amnistie fiscală pentru a evita un dezastru social.

AMNISTIE FISCALĂ. Dramele bătrânilor au început în momentul în care DNA a demarat o serie de anchete cu privire la acordarea unor pensii ilegale ca urmare a traficului de influență practicat de unele persoane pentru a obține o bonificație mai mare sau pentru a fi retrase din activitate mai devreme decât prevede legea. Mare parte din persoanele cărora le-a fost calculată greșit pensia se află într-o situație materială precară, de cele mai multe ori fiind vorba de bătrâni care locuiesc în mediul rural. Confruntați cu obligativitatea returnării sumelor de bani, o parte dintre pensionari au început să trăiască o adevărată dramă, câțiva dintre ei alegând chiar să se sinucidă.

 

CITEŞTE ŞI: Veste bună! 12.000 de mame, scutite de datoriile către stat



Confruntat cu această situație dramatică, premierul Victor Ponta nu a putut sta impasibil la dramele pensionarilor, hotărând o amnistiere fiscală a pensionarilor. Potrivit ministrului Muncii, Rovana Plumb, pensionarii vor beneficia de amnistie fiscală, nu însă și de amnistie penală. Astfel, pensionarii care s-au folosit de acte false pentru a obține o retribuție mai mare și care sunt cercetați de DNA nu vor beneficia de amnistia fiscală prevăzută de noul proiect de lege. ”Proiectul de lege este gata și va fi prezentat în ședința de guvern din 20 august. Toți pensionarii care se afla în evidența sistemului de pensii publice vor fi scutiți de la plata debitelor. Nu vor fi scutite de la plată, conform propunerii legislative, debitele care au drept cauza culpa debitorului materializată în urma unor documente neconforme realității", a declarat Rovana Plumb.


CITEŞTE ŞI: TRAIAN BĂSESCU. Băsescu, promotorul nulităţilor, îşi dă cu părerea

 

Pe de altă parte, ministrul Muncii a declarat că în proiectul de amnistie fiscală sunt incluse și mamele cărora le-au fost  calculate greșit indemnizațiile. În această situație se află 12.500 de mame cărora le-a fost calculat în mod eronat veniturile între 1 ianuarie 2014 și 30 iunie 2014 și care trebuie să restituie o parte din banii primiți. Potrivit autorităților, paguba adusă bugetului din calculul incorect al indemnizației se ridică la 15 milione de lei.

Rovana Plumb a precizat că Ministerul Muncii va emite o modificare la ordonanța privind acordarea indemnizațiilor, care de vineri a fost pusă în dezbatere publică până la data de 20 august, urmând a fi ulterior aprobată în ședință de Guvern. Potrivit modificărilor aduse ordonanței, pe lângă amnistia beneficiarelor indemnizației, proiectul va include și posibilitatea ca mamele sau tații să poată câștiga, în perioada concediului, până la 1.500 de lei pe an din activități desfășurate acasă.


CITEŞTE ŞI: În ce fel continuă Guvernul politica de reducere a taxelor

 

Având în vedere disprețul la care au fost supuși pensionarii și mămicile din partea guvernelor patronate de Traian Băsescu, este nejustificat ca acum cele două categorii sociale să fie puse din nou într-o situație limită. Astfel, amnistierea fiscală constituie o măsură perfect legitimă din punct de vedere al echității sociale. Pentru a preveni astfel de situații în viitor, guvernul îi va sancționa pe funcționarii vinovați și va lua toate măsurile necesare pentru ca cetăţenii oneşti, care nu au nicio vină pentru că au încasat alte cuantumuri decât cele cuvenite, să beneficieze de un tratament demn din partea instituţiilor statului. Totodată, funcţionarii care se fac vinovaţi de erorile apărute în aceste plăţi vor trebui să răspundă şi vor fi sancţionaţi proporţional cu gravitatea greşelilor comise.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 aug, 2014
caineanuion
ma cum dracu-l apuca mila tot de aia care-l voteaza?! dar pentru aia la care penalitatile fiscale si economia da kkt le-au pus capac de ce-i ciuma si nu muma?!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ