Analiză: 40% din apartamentele noi costă sub 60.000 de euro

| 09 mai, 2013

Oferta de locuinţe cu preţuri mai mici de 60.000 de euro a crescut considerabil în ultimii patru ani, iar 62,5% din apartamentele vechi scoase la vânzare la nivel naţional sunt compatibile cu programul "Prima casă", indică o analiză a unui portal de vânzare-cumpărare imobiliare.

În prezent, 42% din oferta totală de apartamente noi la nivel naţional se încadrează în suma de 60.000 de euro. Pe locul întâi se află Iaşiul şi Clujul, cu 64% din totalul apartamentelor noi, iar la polul opus se situează Braşovul, cu 30% din oferta de pe acest segment. În Timişoara şi Constanţa 48%, respectiv 50% din apartamentele noi se încadrează în limita a 60.000 de euro.

Când programul guvernamental  a fost demarat, un bucureştean putea accesa cu ajutorul "Prima Casă" un apartament vechi cu două camere într-unul dintre cartierele medii ale Capitalei, precum Drumul Taberei, Militari, Dristor sau Berceni. La acea vreme, 43% din oferta de apartamente vechi cu două camere din Bucureşti se încadra în pragul de 60.000 de euro. 

Acum, însă, ponderea deţinută de anunţurile compatibile cu "Prima Casă" pe acest segment este de peste 70% din total. Cumpărătorii se pot îndrepta inclusiv spre zone ca Universitate, Romană sau Cişmigiu, unde cu 60.000 de euro pot cumpăra chiar apartamente cu trei camere, cu suprafeţe de până în 70-80 metri pătraţi, în imobile construite înainte de 1970.

O altă schimbare din ultimii patru ani este includerea apartamentelor noi în acest segment. Astfel, o treime (32,2%) din apartamentele noi scoase la vânzare în Capitală au un preţ mai mic sau egal cu 60.000 de euro. 

În cazul ofertei de case, 22% din totalul anunţurilor reprezintă case vechi, iar 9% din cele care au ca obiect vânzarea caselor noi au un preţ de strigare de cel mult 60.000 de euro, potrivit datelor analizei Imobiliare.ro, publicată de Agerpres.

Cele mai multe astfel de proprietăţi se găsesc la Iaşi, unde 40% din oferta de case vechi, respectiv 20,5% din cea de case noi se încadrează în suma de 60.000 de euro. Pe ultimele locuri se află Cluj-Napoca şi Braşov, cu mai puţin de 5% din ofertă. 18% din casele vechi scoase la vânzare în Constanţa şi 9% din cele de pe piaţa din Timişoara au un preţ mai mic sau egal cu 60.000 de euro.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ