ANALIZĂ. Către cine ar putea vinde Enel afacerile din România

| 14 iul, 2014

După informarea primită de la CEO-ul grupului și după consimțirea iniţiativelor de vânzare, Consiliul de Administraţie urmează să evalueze ofertele de la potenţialii cumpărători, ca parte a procesului de vânzare.

Grupul ENEL va renunţa la operaţiunile de distribuţie şi furnizare de energie din România şi de producţie de energie din Slovacia, surse din piaţă afirmând că favoriţi pentru cumpărarea activelor ar fi compania State Grid Corporation of China. Grupul german RWE ar fi, de asemenea, interesat de preluarea activelor din țara noastră.

Potrivit surselor citate de jurnaliştii de la Hotnews, ENEL se află deja în negocieri cu potenţiali cumpărători pentru preluarea activelor de generare din Slovacia şi a celor de distribuţie şi furnizare din România, favoriţi fiind cel mai probabil chinezii de la State Grid Corporation of China.

Citeşte şi: Enel începe procesul de vânzare a activelor din Slovacia şi România

De asemenea, și germanii de RWE ar fi interesaţi de activele deținute de grupul italian în țara noastră, RWE anunțând recent intenția de a îşi extinde activitatea în România, mai ales în domeniul furnizării de energie electrică.

Între grupul ENEL și compania din China există o relaţie destul de strânsă, cele două părţi semnând în aprilie un memorandum de cooperare în domeniul tehnologiilor rețelelor inteligente, care pot susține o dezvoltare urbană durabilă, precum și schimbul de experiență în implementarea generării de energie regenerabilă.

Consiliul de Administraţie al ENEL SpA, reunit joi sub conducerea CEO-ului Patriziei Grieco pentru a examina evoluţia programului de vânzări, a fost informat de către aceasta că potenţialele vânzări ale grupului ar putea include şi activele respective din Slovacia şi România.

Mai mult, grupul a informat formal sucursalele din Slovacia şi România, precum şi acţionarii minoritari, de demararea procesului de vânzare. ENEL a numit deja consultanţii legali şi consultanţii financiari – BNP Paribas şi Deutsche Bank pentru Slovacia, respectiv Citigroup şi UniCredit pentru România – care vor oferi suport în cadrul procesului.

După informarea primită de la CEO-ul grupului și după consimțirea iniţiativelor de vânzare, Consiliul de Administraţie urmează să evalueze ofertele de la potenţialii cumpărători, ca parte a procesului de vânzare.

Citeşte şi: Plecări în masă. După ENEL, un alt gigant îşi vinde acţiunile din România

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a afirmat că intenţia noii conduceri a Grupului ENEL nu reprezintă o surpriză, iar statul român îşi propune ca toate obligaţiile asumate de grup în contractele de privatizare să fie respectate integral în continuare, ministerul derulând toate acţiunile Departamentului pentru Energie în sensul acesta.

În Romania, vânzările ar putea include 64,4% din ENEL Distribuţie Muntenia SA şi ENEL Energie Muntenia SA, 51% din ENEL Distribuţie Banat SA, ENEL Distribuţie Dobrogea SA şi ENEL Energie SA, dar și 100% din compania de servicii ENEL România SRL.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 iul, 2014
ferenczy stefanita
eu cred ca un posibil cumparator ar fi Gruia Stoica,cu conditia sa-i fie dat CFR_ul gratis si sa vanda inainte,vagoanele la fier vechi...
ar mai fi si Verestoy A,insa el se ocupa mai mult cu energia produsa de lemnele de foc...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ