Analize gratuite pentru depistarea hepatitei, în Bucureşti şi 6 judeţe

| 22 mai, 2013

În cadrul campaniei "Împotriva hepatitei alături de pacienţi", demarată astăzi, 9.000 de persoane vor beneficia de testări gratuite, în Bucureşti şi şase judeţe din ţară. Un risc ridicat de boală îl au cei care au tatuaje sau piercinguri şi cei care au primit transfuzii de sânge înainte de anul 1992.

Aproape două milioane de români au hepatită B sau C, însă medicii cred că sunt alte câteva mii care nu au fost diagnosticaţi.  

În cadrul programului lansat azi, vor fi făcute 9.000 de analize pentru depistarea hepatitei B, destinate celor care prezintă riscul să fi contactat boala. Aceştia vor putea beneficia de testare gratuită în baza unui cupon pe care îl primesc de la medicul de familie.

La program participă 100 de medici de familie din Bucureşti şi 180 din cele şase judeţe incluse în campanie: Prahova, Bacău, Mureş, Gorj, Buzău şi Braşov.

Sunt vizate persoanele care au tatuaje, piercinguri şi în cazul cărora se constată probleme hepatice. De asemenea, românii care au fost operaţi sau au primit transfuzii de sânge înainte de 1992 pot cere testarea. Hepatita B se transmite prin sânge, dar şi în urma unui contact intim neprotejat cu o persoană care are hepatita B.

Campania "Împotriva hepatitei alături de pacienţi" reprezintă un proiect-pilot de testare, realizat de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), în colaborare cu Societatea Naţională a Medicilor de Familie (SNFC) şi Laboratoarele Bioclinica, cu sprijinul Bristol Myers Squibb.

Infecţia cu virurul hepatitic B creşte şi de 10 ori riscul de a face cancer la ficat. În plus 50 la sută dintre pacienţii care au infecţia rămân purtători şi după finalizarea tratamentului, de aceea este foarte importantă testarea pentru depistarea maladiei a spus, miercuri, cu ocazia lansării campaniei, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), Marinela Dedu.

Prezent la eveniment, profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală, a spus că un pacient bolnav trebuie să îşi testeze "consoarta" ca să vadă dacă are antigenul şi să folosească prezervativul. La rândul ei, Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNFC) spune că riscurile contactării infecţiei sunt mari în unele saloane de manichiură şi pedichiură, şi chiar în unele cabinete stomatologie.

De asemenea, românii vor fi chemaţi la analize şi pentru depistarea virusului hepatitei C, printr-un program naţional întins pe următorii cinci ani, dat fiind că în România sunt cei mai mulţi bolnavi de hepatită C din UE, iar în spatele lor sunt alţii nedepistaţi care pot fi o sursă de îmbolnăvire.

În prezent, testele pentru determinarea prezenţei virusurilor hepatitice B şi C costă în jur de 100 de lei.

loading...

Ştirile orei

DAILYBUSINESS.RO

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ