Anca Nedea: Nu putem avea un minister al Turismului cu 2% pondere în PIB

| 03 dec, 14:20

Înființarea unui minister al Turismului nu se justifică atunci când industria de profil înregistrează o pondere de 2% din PIB, iar ceea ce trebuie să facem noi este să creștem incomingul, a afirmat, joi, președintele Autorității Naționale pentru Turism, Anca Pavel-Nedea, la o întâlnire informală cu presa.

"Se vorbește mult, dar nu se face mai nimic. Majoritatea agențiilor de turism din România face outgoing. Creșterea incoming-ului ține de fiecare jucător în parte din mediul privat. Trebuie să schimbăm niște percepții. Mare parte din vină o purtăm noi, cei din mediul privat. Și eu provin din mediul privat. Nu ne gândim decât cum să ne ducem business-ul o săgeată mai încolo, fără să ne gândim la ceva strategic, la o a treia generație. Interesează asta pe cineva? Când am venit la Autoritate am văzut cât a plătit pe proiecte ca să ajute firme private', a spus Anca Nedea.

Președintele ANT a precizat că nu s-a dorit ajutarea unei anumite firme și a existat o anumită reținere din partea celor aflați în fostele conduceri ale instituției în a nu intra în conflict cu mediul privat.

"Oamenilor puși aici le este frică, pentru că industria hospitality este o industrie foarte vocală. Mai mult, are niște pârghii inclusiv în media. Alte industrii mai mari nu au vizibilitatea de care se bucură cea de hospitality. Noi avem. Suntem gălăgioși în privat și la stat ne este frică: ne rup gâtul ăștia, ne zboară! Mediul privat are pârghii, dar cum le folosește? Foarte inteligent, fiecare pe turta lui', a spus Anca Nedea, relatează Agerpres.

Potrivit acesteia, reprezentanții industriei de turism sunt supărați că nu au minister de profil, iar reprezentanții mediului privat fac presiuni în acest sens la nivelul conducerii ANT.

"Mai mult, unele federații cer desființarea Autorității, fără a ști cu ce se ocupă de fapt instituția. Aici se fac strategii în principal, nu promovare. Trebuie să facem proiecte pentru infrastructura turistică, clasificare, control. Trebuie să facem o strategie coerentă. Este necesar și un organism de promovare tip ORT (Organizația Română de Turism — n. r.), dar consider și că mediul privat nu are maturitatea necesară să gestioneze niște bani de la stat pentru promovarea asta. Nu știm, în mediul privat, nici să gestionăm fonduri — cunosc asta pentru că vin de la taxa de promovare din Mamaia', a explicat Anca Nedea.

Reprezentanții Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România au cerut înființarea Organizației Române de Turism, în parteneriat public-privat, așa cum prevede Master Planul pentru Turism realizat în anul 2007 de către Organizația Mondială a Turismului, la solicitarea Guvernului de atunci al României. Organizația Română de Turism ar urma să preia și să administreze promovarea României ca destinație turistică, în parteneriat public-privat.

Președintele ANT consideră că reprezentanții mediului de afaceri nu știu să gestioneze un parteneriat public-privat și spune că, dacă "faci ceva o dată când nu ți-ai făcut temele cum trebuie, ai toate șansele să îngropi proiectul pe vecie'.

Șeful de la Turism consideră, în egală măsură, că Autoritatea trebuie reorganizată, așezată pe principii de management și pe principii strategice.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ