Andrei Marga rămâne cu eticheta de SECURIST. Care îi era numele de cod

| 10 mar, 09:51

Judecătorii de la Tribunalul Maramureș au decis definitiv că fostul Ministru de Externe, Andrei Marga, a fost ”în solda unui serviciu străin, fapt care i-a atras urmărirea și, ulterior, racolarea de către Securitate”.

Profesorul Costel Sârbu a făcut toate aceste afirmații într-un interviu acordat Evenimentului Zilei în anul 2012, în care a mai afirmat că ”Marga a fost foarte activ ... el avea o plăcere deosebită să scrie note semnificative”. După acest interviu, Marga l-a dat în judecată pe profesorul Sârbu și a cerut suma de 100.000 de lei drept daune morale pentru presupusele calomnii lansate de universitarul clujean.

În timpul procesului care a avut loc, în prima fază, la Judecătoria Cluj Napoca, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a trimis un set de documente care atestau nici mai mult nici mai puțin că Marga a colaborat cu Serviciul 3 de contrainformații al Securității din Cluj, fiind racolt în acest sens. Ulterior, procesul a fost strămutat la Baia Mare unde profesorul Sârbu a avut câștig de cauză, la Judecătoria Baia Mare.

Fostul ministru de externe nu a fost mulțumit de această sentință și a făcut recurs la Tribunalul Maramureș. Andrei Marga le-a cerut judecătorilor să constate că afirmațiile lui Sârbu ”au depășit limitele libertății de exprimare și i-a adus atingere dreptului la demnitate, onoare și reputație”.

Citeşte şi: SCANDAL în Ungaria după ce Orban a fost acuzat că a colaborat cu serviciile secrete comuniste

În timpul audierilor, din recurs, profesorul Sârbu a venit cu probe noi despre colaborarea lui Marga cu Securitatea. Sârbu susține că Andrei Marga a avut mai multe nume de cod între care ”Horia”, și că a găsit mai multe note care arată că informatorul a ajutat Securitatea în tot felul de chestiuni. ”M-am prezezentat la proces cu alte probe clare că Marga a fost colaborator al Securității Statului. Am prezentat în fața magistraților cartea Securitatea și intelectualii, unde informatorul Horia, nume de cod purtat de Andrei Marga, primea tot felul de misiuni. Judecătorii mi-au dat definitiv dreptate”, spune Sârbu, potrivit Evz.

Una dintre misiunile date informatorului ”Horia”, în data de 15 mai 1989, de colonelul de securitate Vasile Bura se referea la alegerile pentru funcțiile de rector, prorector, decani sau prodecani. ”Vom plasa această informație obiectivului prin sursa ”Horia” tot cu scopul de a vedea ce demersuri face pentru a stabili candidații propozabili și dacă această informație o comunică.Vom urmări recția în rândul diplomaților americani, precum și a lectorului american de la Cluj Napoca”.

Citeşte şi: Scrisorile Nadiei Comăneci, la Securitate: ce îi scria Ștefan Bănica Jr, după ce a lăsat-o gravidă

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ