Angonin (Moody's): Ne așteptăm ca deficitul fiscal al României să ajungă la 3,4% din PIB, în 2017

| 17 ian, 12:11

România ar putea continua și în 2017 o politică fiscală relaxată, care poate avea un impact negativ asupra finanțelor publice și datoriei și un potențial negativ asupra ratingului de țară, a declarat, pentru AGERPRES, analistul agenției de evaluare financiară Moody's, Mathias Angonin.

În context, analistul citat estimează că România ar putea înregistra, în 2017, un deficit fiscal de 3,4% din PIB, dar subliniază, totodată, că deficitele fiscale ale țării au fost, în general, mai mici decât previziunile instituțiilor financiare internaționale.

"Alegerile generale care au avut loc la 11 decembrie 2016 au dus la formarea unui nou guvern de coaliție. Pe fondul unei politici de relaxare fiscală semnificativă urmărită atât de precedentul guvern Social Democrat cât și de guvernul de tehnocrați, ne așteptăm ca politica fiscală să rămână relaxată. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra finanțelor publice și datoriei, și va avea, prin urmare, un potențial negativ asupra ratingului", a spus Mathias Angonin.

Acesta susține că deficitul fiscal ar putea sări, în 2017, de 3%, urcând la 3,4% din PIB.

"Deficitul fiscal va oscila în jurul valorii de la Maastricht, de 3% din PIB, beneficiind de cooperarea cu instituțiile supranaționale, care ar trebui să limiteze o nouă deteriorare, dar ne așteptăm ca deficitul fiscal să treacă de această limită în 2017, și să ajungă până la 3,4% din PIB. De-a lungul ultimilor ani, cu toate acestea, deficitele fiscale ale României au fost, în general, mai mici decât previziunile instituțiilor financiare internaționale", a afirmat Mathias Angonin.

Acesta a mai precizat că perspectiva asociată ratingului Baa3 al României este pozitivă, reflectând progresele semnificative în corectarea dezechilibrelor macroeconomice, care, în opinia agenției, au redus vulnerabilitatea economiei la șocurile externe și au deschis calea pentru o creștere economică robustă.

Cele mai importante măsuri de ordin fiscal care se aplică în 2017 sunt reducerea TVA de la 20% la 19%, eliminarea supraaccizei la carburanți, a taxei pe stâlp, a timbrului de mediu, eliminarea plafonului de cinci salarii medii brute pentru plata contribuțiilor sociale, eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 lei etc. De asemenea, la începutul acestui an a fost modificat regimul de impozitare pentru IMM-uri, cotele de impozitare fiind acum de 1% și 3%, în funcție de numărul de salariați. pe de altă parte, plafonul pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor a crescut de la 100.000 euro la 500.000 euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ