Aproape 600 de medici au plecat din ţară în 2013, valul plecărilor comparabil cu cel din 2007

| 16 mai, 2013

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat că valul de plecări din ţară ale medicilor, de anul acesta, respectiv 580 de cadre medicale, poate fi comparat cu cel din anul 2007. Motivul pentru care pleacă este o presiune extraordinară cum nu a mai existat în istoria României.

Vasile  Astărăstoae a precizat că sistemul de sănătate românesc se confruntă cu un deficit de personal, în condiţiile în care, din anul 2007 şi până în prezent, peste 14.000 de medici au ales să părăsească România pentru că "s-au săturat de cum merg lucrurile", anunţă Mediafax.

Preşedintele Colegiului Medicilor a spus că, în primele trei luni ale acestui an, au plecat 580 de medici, iar alţi 250 au solicitat documente pentru plecarea în străinătate în primele două săptămâni ale lunii aprilie. Acest val de plecări înregistrat în anul 2013 poate fi comparabil doar cu cel din 2007, după ce România a intrat în Uniunea Europeană.

Potrivit acestuia, dacă în 1989 în România erau 56.000 de medici cu drept de liberă practică, în 2013 numărul acestora este de 39.896.

Astărăstoae a arătat că venitul mediu al unui medic rezident în România este de 200 de euro pe lună, în timp ce în alte ţări ale Uniunii Europene este de aproximativ 1.300 de euro, diferenţa între venituri fiind semnificativă.

"Asta este diferenţa aici, la medicii rezidenţi, la cei cărora tovarăşul procuror Victor Ponta le-a promis, ochi în ochi, că se vor găsi la Ministerul de Finanţe resurse măcar să le dublăm veniturile, că e mare diferenţă. Se cunoaşte, era un mesaj. Şi după 9 decembrie are o amnezie, de fapt, este foarte ocupat, nu mai are timp să se întâlnească cu reprezentanţii corpului medical, este ocupat, trebuie să explice la toate televiziunile cum dezvoltă această ţară, cum o scoate din criză, cum este salvatorul călare pe cal alb, cu sabie", a spus Astărăstoae, care a menţionat că pentru a majora veniturile medicilor rezidenţi este nevoie de 41 de milioane de euro anual.

De ce pleacă cadrele medicale

"Motivul pentru care pleacă şi răspunsul pe care noi l-am primit de la autorităţi este o presiune extraordinară şi o blamare cum nu a mai existat în istoria României. A existat procesul halatelor albe în vremea lui Stalin, dar în Rusia. În România au existat şi în perioada comunistă atacuri la adresa personalului medical, dar nu de o asemenea manieră cum a început să existe începând cu 1 ianuarie 2013", a spus Astărăstoae.

El a precizat că, începând cu 1 ianuarie 2013, medicii au fost verificaţi de mai multe instituţii, controalele fiind făcute" fără bună-credinţă".

"Medicii au avut de suportat controale de la Casa de Asigurări, dar controale făcute nu cu bună-credinţă, ci controale că trebuie să găsim ceva, controale de la ITM, controale de la nu ştiu câte gărzi şi, ce este mai grav desant de la toate tipurile de procuraturi făcute cu televiziunile şi presa anunţate dinainte, spectacol", a mai spus preşedintele CMR.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ