Arabia Saudită se pregătește pentru o lume fără petrol

| 26 apr, 13:37

Arabia Saudită a dezvăluit planul menit să o scape de dependenţa de petrol. Statul din Golf vrea să se transforme într-un investitor strategic pe plan mondial, prin creşterea fondului naţional de investiţii la 2.000 de miliarde de dolari. De asemenea, se doreşte implicarea mai activă a femeilor în economie, o schimbare majoră pentru regatul ultra-conservator. Arhitectul acestui plan este chiar fiul de 31 de ani al Regelui Salman.

"Vision 2030", aşa cum este numit planul propus de prinţul Mohammed bin Salman, al doilea în linia de succesiune la tronul saudit şi ministrul Apărării, este unul extrem de ambiţios.

În următorii 15 ani, Arabia Saudită ar trebui să renunţe la dependenţa de petrol şi să se concentreze pe investiţii în străinătate. Fondul necesar acestor demersuri ar trebui să ajungă la 2.000 de miliarde de dolari, faţă de doar 160 de miliarde în prezent. „Ne vom îndeplini această viziune, chiar dacă preţul petrolului este 30 de dolari sau mai puţin”, a spus prinţul Mohammed bin Salman al Saud, ministrul saudit al Apărării.

Mare parte din aceşti bani ar trebui să vină din listarea la bursă a companiei petroliere naţionale Aramco, compania care administrează cele mai mari rezerve confirmate de petrol din lume. „Ne aşteptăm ca valoarea Aramco să fie de peste 2.000 de miliarde de dolari”, a adăugat prinţul Mohammed bin Salman.

De asemenea, veniturile statului saudit din alte surse în afară de petrol ar trebui să crească de şase ori în următorii 15 ani.

În plus, femeile ar trebui să primească un rol mai mare în societate. Există şi multe semne de întrebare în jurul planului propus de prinţul Mohammed bin Salman, cel considerat adevărata putere din spatele tronului ocupat de tatăl său, Regele Salman: lipsesc detalii despre implementare, ceea ce a subminat încercările precedente de reformă.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ