Fenomenele bizare ale naturii. Arborele cu cârnaţi şi copacul cu batiste

| 15 ian, 2014

Deşi nimic n-ar trebui să fie considerat „ciudat” sau „bizar” când e vorba despre formele de viaţă, căci acestea au apărut, fără excepţie, prin evoluţie, iar aspectul ori comportamentele lor nu sunt decât adaptări naturale, să recunoaştem că unele forme de viaţă atrag mai mult privirea şi produc o impresie mai puternică decât altele, ca urmare a faptului că se disting de ceea ce este obişnuit, comun, notează descoperă.ro.

În lumea arborilor, există specii care, prin siluetă, prin aspectul florilor, al fructelor ori al scoarţei, se îndepărtează de prototipul „copacului”, aşa cum ni-l imaginăm noi - pe baza imaginii arborilor pe care suntem obişnuiţi să îi vedem în Europa - şi aşa cum îl reprezentăm atunci când suntem puşi să desenăm un arbore, în general. Iată 7 asemenea specii exotice de arbori, care ilustrează, o dată în plus, diversitatea formelor de viaţă de pe Pământ.

Arborele cu cârnaţi (Kigelia africana)

Nu e vorba că abia s-au încheiat sărbătorile de iarnă şi că nu ne-am fi desprins încă de amintirea cârnaţilor; acest arbore a evocat şi altora, încă de mult, imaginea (poate un ideal pentru unii, mai ştii?) unui copac de crengile căruia atârnă sute de caltaboşi dolofani.

După cum indică denumirea ştiinţifică, specia vegetală cu pricina este originară din Africa. În mai multe limbi poartă numele popular de „arbore al cârnaţilor”, cu referire la aspectul fructelor sale; uneori, acestea pot avea mărimi impresionante, până la 1 metru lungime şi 18 cm diametru.

Copacul cu batiste (Davidia involucrata)

Originar din China, arborele cu batiste îşi datorează numele bracteelor (frunze modificate, aflate la baza inflorescenţelor) de culoare albă şi foarte mari, ce pot ajunge la 25 cm lungime. Arborele înfloreşte în luna mai, iar în zilele cu vânt, bracteele flutură pe ramuri, evocând imaginea unor batiste albe sau a unor aripi albe de păsări. De aici, numele de „arbore cu batiste”, sau, cum este numit în engleză, dove tree – „arborele cu porumbei”.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ