Arcul de Triumf: România începutului fără sfârşit

| 01 dec, 12:57

Poate cel mai puternic simbol al Zilei Naţionale a României, Arcul de Triumf, este ocolit, pentru al doilea an consecutiv, de trupele militare care mărşăluiesc de 1 Decembrie. Monumentul este în lucrări de restaurare şi consolidare. Parcă niciodată nu s-a identificat mai bine un monument cu ţara pe care o reprezintă: un proiect început în pas de defilare, dar neterminat.

Este al doilea an consecutiv când parada militară de 1 Decembrie are loc în Piaţa Constituţiei şi nu pe bulevardul Kiseleff, pe sub Arcul de Triumf. Monumentul ridicat de regele Ferdinand în memoria unirii principatelor se află în lucrări de consolidare, care au făcut ca parada militară din 2014 să fie mutată în faţa Parlamentului, cu promisiunea autorităţilor ca pe 1 Decembrie 2015 să se revină la locul tradiţional, Arcul de Triumf.

"Lucrările au început în ianuarie 2014. Acum sunt executate într-o proporție de 84%, (...) durata de execuție a restaurării Arcului de Triumf a fost prelungită, cu acordul finanțatorului, din cauza suspendării de către Ministerul Culturii a lucrărilor de restaurare a pietrei pe perioada iernii. Lucrarea va fi încheiată înainte de 1 decembrie, astfel încât să poată fi sărbătorită Ziua Națională la locul ei obișnuit", declara pe 22 iunie 2015 primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu.

Azi, pe 1 Decembrie 2015, parada militară de Ziua Naţională a României se ţine tot în Piaţa Constituţiei. Lucrările la Arcul de Triumf nu sunt gata. Nu s-au găsit resurse pentru terminarea restului de 15-20% din lucrări. Deşi pare că nu e mare lucru, informaţiile oficiale arată arcul de Triumf este în... aer.

Pe lângă renovarea exterioară a monumentului, proiectul cuprinde şi consolidarea lui, adică lucrări la structura de rezistenţă, care să-i permită să reziste la un cutremur de magnitudine 9 pe scara Richter. Inginerii au decis decuparea fundaţiei Arcului şi suspendarea lui temporară, până când sub fundaţie se aşază nişte amortizori seismici, piese din oţel şi cauciuc, care să asigure elasticitate monumentului în cazul unui seism major.

Amortizorii seismici se fabrică în America şi nu au ajuns în România, a declarat fostul primar interimar Ştefănel Marin, care l-a înlocuit pe primarul arestat Sorin Oprescu. Piesele vor sosi  în februarie 2016 şi abia apoi va începe montarea lor, scrie Digi24.

 

Restaurare fără sfârşit

Consolidarea şi renovarea Arcului de Triumf arată ca atâtea alte proiecte începute entuziast şi terminate mult după termenele anunţate. Lucrările au fost contractate în 2012 şi aveau un calendar stabilit, potrivit site-ului dedicat, arcdetriumf.ro. Beneficiarul lucrărilor este Primăria Capitalei, care a încheiat, pe 08.02.2012, contractul de finanţare nr. 2674 pentru proiectul „Consolidare, restaurare şi conservare Arcul de Triumf”, cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de Autoritate de Management, şi cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional la nivelul regiunii București-Ilfov.

Proiectul beneficiază de finanţare nerambursabilă prin Regio - Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 5 „Dezvoltarea Durabilă şi promovarea turismului”. Valoarea totală a proiectului este de 30,5 milioane de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 19,5 milioane de lei.

Lucrările trebuiau să se termine în martie 2015, potrivit aceluiaşi site, dezvoltat în cadrul proiectului de consolidare. Nu au fost finalizate, însă rămânem cu angajamentele primarului suspendat Sorin Oprescu: Arcul de Triumf este un monument - simbol al Bucureştiului şi al României. Este obligaţia şi misiunea mea de Primar al Capitalei să promovez valorile autentice, să am grijă de ceea ce ne reprezintă ca naţiune, să particip activ la conservarea şi valorificarea patrimoniului istoric şi cultural”.


Istoria unei consolidări neterminate

Februarie 2012: Primăria Capitalei semnează contractul de finanţare pentru proiectul „Consolidare, restaurare şi conservare Arcul de Triumf”. Valoare: 30,5 milioane de lei. Termen de finalizare: martie 2015.

Ianuarie 2014: Încep lucrările de restaurare şi consolidare.

Ianuarie 2015: Stadiul fizic al lucrărilor la nivelul lunii ianuarie 2015: 80%. A fost realizată cofrarea, armarea şi turnarea plăcii pentru amortizorii seismici. Nu a fost încă realizată montarea izolatorilor şi amortizorilor seismici.

Martie 2015: Expiră termenul de finalizare al lucrărilor, stabilit prin contract.

Iunie 2015: Sorin Oprescu, primarul Capitalei: "Lucrările au început în ianuarie 2014. Acum sunt executate într-o proporție de 84%. (...) Lucrarea va fi încheiată înainte de 1 decembrie, astfel încât să poată fi sărbătorită Ziua Națională la locul ei obișnuit".

1 Decembrie 2015: Lucrările nu sunt finalizate. Parada militară de Ziua Naţională a României are loc tot în Piaţa Constituţiei, ca şi în 2014.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 dec, 08:01
sanda
munca
Oferim un sistem extra-eficient de instruire gratuita in care inveti rapid cum poti incepe afaceri de acasa. Cursul este total gratuit si te invata tot ceea ce iti trebuie pentru a sti cum sa pornesti afaceri de acasa! Cand vrei cu toata seriozitatea mai multe detalii, cauta-ne la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ