Argumentele economice în cazul Roşia Montană par decisive pentru români

| 02 sep, 2013

Industria extractivă din România are potenţialul de a realiza o multiplicare în economie, atât pe verticală, cât şi pe orizontală. Acest domeniu încurajează activităţile economice conexe, aducând taxe şi impozite la bugetul de stat.

În ciuda protestelor față de proiectul minier de la Roşia Montană, ponderea celor care sunt de acord cu începerea exploatării este tot mai mare. Împotrivirea faţă de acest proiect vine din partea unor persoane care nu înţeleg şi variabilele economice din jurul investiţiei. De asemenea, majoritatea celor care se declară împotriva proiectului nu au fost niciodată la Roşia Montană, nu cunosc realităţile de acolo și nu îi interesează de traiul oamenilor de acolo. Aceleaşi persoane care sunt acum împotriva Roșiei Montane ar participa la orice activitate de protest numai pentru a dovedi spirit civic.

Această făţărnicie a celor care se declară contestatari ai proiectului nu influenţează însă părerea generală a românilor cu privire la marile proiecte pe care ţara noastră ar trebui să le dezvolte. După cum arată un sondaj realizat de Sociopol în perioada 23-26 august, românii cred că autorităţile trebuie să susţină Roşia Montană. Studiul arată că aproximativ 70% dintre români consideră că autorităţile trebuie să promoveze acest proiect, în timp ce restul spun că ar trebui să se opună.

Acelaşi studiu relevă faptul că 73% dintre români au încredere că autorităţile vor promova proiectul Roşia Montană, iar numai 27% sunt de părere că autorităţile se vor opune proiectului. Analiza realizată de Sociopol demonstrează că românii sunt de acord cu marile proiecte ale statului, pe care le încurajează.

Importanța marilor proiecte de investiţii pentru România a fost prezentată şi de analistul economic Ionel Blănculescu, care a spus că „fără investiţii în domenii strategice – infrastructură, industrie sau exploatarea resurselor naturale, ţara noastră riscă să se blocheze în forţa centrifugă a crizei economice”.

Pentru a evita blocarea economică a statului, proiectele mari şi de importanță strategică „trebuie asumate de către stat: extragerea şi exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, explorarea gazelor naturale din şisturi, exploatarea zăcămintelor de cupru, Cuprumin, Moldomin, extracţia şi exploatarea metalelor rare, Roşia Montană şi marele proiect de reindustrializare a României”, consideră Blănculescu.

Analistul economic a precizat că România are nevoie de proiectul de la Roşia Montană, în special datorită beneficiilor care revin ţării noastre în urma acestuia. Redevenţa şi participaţia statului din exploatarea de la Roşia Montană se ridică la peste un miliard de dolari, iar la bugetul de stat se va încasa peste 2,3 miliarde de dolari, din taxe şi impozite plătite de canadieni. Pe lângă aceste beneficii se adaugă cele rezultate din condiţiile stabilite între statul român şi compania canadiană, prin care se va folosi numai forţă de muncă din România, iar companiile româneşti vor avea prioritate în proiect. Acestea vor aduce statului aproape 3 miliarde de dolari. Un calcul ne arată că 5,2 miliarde de dolari vor intra în România, beneficiind astfel bugetul statului.

Aşa cum arată şi Ionel Blănculescu, industria extractivă din România are potenţialul de a realiza o multiplicare în economie, atât pe verticală, cât şi pe orizontală. Acest domeniu încurajează activităţile economice conexe, aducând taxe şi impozite la bugetul de stat. Impactul pe care îl are industria extractivă, în special cea minieră, nu este unul local, doar în zona exploatăriim, ci afectează economia naţională.

Dezbaterea proiectului de la Roşia Montană în Parlament dovedeşte transparenţă din partea Executivului, legislativul fiind locul ideal pentru punerea pe masă a argumentelor pro şi contra.

Faptul că s-a trimis proiectul de lege în Parlament arată că Guvernul nu blochează investiţiile. Este important ca tot ce înseamnă exploatarea resurselor ţării să aibă şi votul Parlamentului, cel mai important for decizional al României. Fiecare parlamentar are posibilitatea de a-şi consulta alegătorii, iar în urma acestor discuţii poate da un vot care să reprezinte cât mai bine voința cetățenilor.

Ceea ce trebuie să se înţeleagă este că nu mai vorbim de acelaşi proiect ca anul trecut, sau ca acum mulţi ani. Negocierea care a avut loc între Guvern și investitorii de la Roşia Montană, aduce multe beneficii României. Proiectul pe care îl promovau cei de la PDL şi Traian Băsescu nu oferea garanţii de mediu, nu proteja patrimoniul şi nu aducea suficiente beneficii economice. Noua formă a proiectului prevede o redevenţă mai mare, o participaţie crescută a statului, iar 78% din beneficiile acestui proiect vor rămâne în România.

Statul caută banii necesari pentru a finanţa domenii precum sănătatea sau educaţia, iar unul dintre răspunsuri este dat de începerea marilor proiecte naţionale. Aşadar, contestatarii proiectului ar trebui să urmărească şi beneficiile economice ale proiectului înainte de a protesta pe străzi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

10 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 sep, 2013
pauli
Nu uitati ca exista mine de aur si fara cianura,bazate pe carbon absorbant activ, cimentare, ionizare si precipitatie redusa.Luati modelul minei Campbell din Ontario, Canada!Nu utiati ca la Rosia Montana exista si alte metale in afara de aur.Si nu in ultimul rand nu uitati tragedia de la Baia Mare din 2000, cand cianura de acolo a provocat un dezastru ecologic declarat al doilea din Europa ca importanta dupa Cernobal.In Canada se cheltuie anual peste 1.5 miliarde dolari pentru mentinerea unor lacuri cu cianura asemanatoare. Nu cumva doriti un alt Cernobal? Asa sa va ajute Dumnezeu!
05 sep, 2013
rafand
:)))))
nu pot decat sa :)))))))))))))))))))).....hai nene,chiar asa ne crezi?nu,acum serios....te-ai mai plimba pr la rosia montana cand o sa zaca un ditamai barajul cu TONE DE CIANURA ?o sa te invit la un pahar de apa mai incolo..;)
04 sep, 2013
anonim
demarati jaful si uciderea mediului
Ce frumos scrii .... pacat ca scrii cu mana de partas la crima ecologica si economica ce se petrece acolo?? O redeventa de 6 % inseamna castig? Folosirea anuala a 13. 000 de tone cianura inseamna castig , cand la nivel UE se folosesc anual nu mai mult de 1000? Ce castigam? Ilumineaza-ne
03 sep, 2013
Calin
sa se dea drumul acestui proiect
la urma urmei, acesta este un proiect profitabil pentur tara noastra, castigam mai mult decat investitorii, iar ei au toate cheltuielile. mai mult, intra in tara investitii, se creeaza locuri de munca, e aberant ca se amana de atat de mult timp pornirea acestui proiect!
03 sep, 2013
marius
o solutie mai buna
dar de ce trebuie neaparat o firma de afara, sa jefuiasca tara? de ce nu face Romania un imprumut de n milioane de euro, ca sa exploateze minereul de acolo? asa ar creste si economia, si n locuri de munca, ar acoperi si datoriile anterioare.
Varianta asta, de ce nu o ia nimeni in considerare?
03 sep, 2013
Calin
profitabil pentru tara
cine jefuieste? nu vezi ca castigam mai mult decat investitorii, iar ei acopera toate cheltuielile? cum e asta jaf? e o investitie profitabila pentru tara!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ