ARBACS a lansat Codul de etică profesională în domeniul celulelor stem

| 05 iun, 2013

Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) a lansat Codul de etica profesionala in domeniul celulelor stem, document ce sta la baza desfasurarii activitatii bancilor de celule stem, membre ale organizatiei, si care are scopul de a le oferi incredere sporita clientilor.

Codul ARBACS de etica profesionala in domeniul celulelor stem reglementeaza promovarea si furnizarea serviciilor de transport, procesare si stocare de celule stem catre profesionistii din domeniul sanitar, publicul larg, viitorii parinti si familiile acestora.

“In ultimul an, piata locala a celulelor stem s-a mai maturizat din punct de vedere al clientilor, acestia fiind mult mai informati in prezent, decat erau in trecut. Avand in vedere aceasta evolutie, noi consideram imperios necesara dezvoltarea intr-un ritm si mai accelerat a eticii profesionale, cu care bancile membre isi intampina clientii. Codul de etica lansat de noi este structurat si documentat, tocmai pentru a-i asigura pe viitorii parinti din Romania ca nu au motive de ingrijorare atunci cand apeleaza la serviciile bancilor membre ARBACS”, declara Tudor Panu, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem.

Piata de celule stem din Romania se ridica in prezent la aproximativ 10 milioane de euro.

Preturile pe piata locala pentru o recoltare de celule stem variaza, in functie de schemele prezentate de firme, intre 700 si 1.100 euro. Dupa caz, serviciile care sunt oferite, in schimbul unei sume de bani, cuprind: recoltare, transport, testare, procesare si crioprezervare, precum si alte servicii conexe.

“Anual, 7% din femeile insarcinate din Romania aleg sa recolteze celule stem la nastere. Aceasta pondere ne situeaza in media tarilor din regiune. Statele unde procentajul este mai ridicat sunt Portugalia, Spania si Slovacia, iar cele cu unul mai scazut sunt Germania, Polonia si Austria”, adauga presedintele ARBACS.

Intr-o epoca in care recoltarea celulelor stem mai are inca unele secrete atat pentru medici, cat si pentru autoritati, dar in care zilnic se inregistreaza progrese importante si revelatoare, ARBACS continua sa isi faca vocea auzita in Romania. Codul de etica lansat se sprijina pe Codul de Conduita in comunicare comerciala responsabil al Asociatiei Europene a Bancilor Familiale de Celule Stem.

ARBACS a primit recent un semnal incurajator din partea Parlamentului European, cand a fost adoptata rezolutia privind recoltarea si donarea voluntara a celulelor stem si tesuturilor, cu 54 de voturi favorabile, 4 impotriva si doar 2 abtineri. Actul prezentat in cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles include prevederi imbucuratoare, care vizeaza armonizarea activitatilor dintre bancile de celule stem familiale si cele publice, precum si cresterea masiva a numarului de recoltari la nastere.

Membrii ARBACS sunt entitati care actioneaza in domeniul bancarii de celule stem. Acestea reprezinta institutii autorizate de catre Ministerul Sanatatii prin Agentia Nationala de Transplant si respecta toate normele legale in vigoare. ARBACS incurajeaza competitia intre bancile private de celule stem.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ