Astra Giurgiu câştigă prima sa Cupă a României, după ce a învins Steaua cu 4-2 după penaltyuri

| 23 mai, 2014

Astra Giurgiu a cucerit prima sa Cupă a României la fotbal, după ce a învins Steaua Bucureşti cu scorul de 4-2 la loviturile de departajare, vineri seara, pe Arena Naţională din Capitală. După 120 de minute scorul era egal, 0-0.

Laban, Junior Morais, Budescu şi Yazalde au adus victoria giurgiuvenilor şi totodată primul trofeu din istoria Astrei. Steaua, pentru care au marcat doar Keşeru şi Szukala, a ratat eventul, pe care l-a reuşit ultima oară în 1997.

 

Prima repriză a fost una modestă, cele două echipe evitând să rişte prea mult. Ocaziile de gol au fost destul de puţine şi nu mari. Un moment care a încins spiritele s-a consumat în minutul 6, când Budescu trebuia să execute un corner, a pus piciorul pe minge, după care a părăsit zona. Popa a întrebat arbitrul asistent dacă poate juca balonul, acesta i-a făcut semn să stea, după care Yoda a preluat mingea a driblat şi a şutat în plasa laterală.

 

Astra a avut o situaţie notabilă în min. 23, când Bukari a fost aproape să reia centrarea lui Laban.

 

Steaua a revenit în joc după o perioadă mai bună a Astrei, iar şutul lui Tănase a fost reţinut de Lung (26).

 

Giurgiuvenii au fost periculoşi în min. 40, după un corner bătut de Budescu, dar Găman a şters balonul în careul stelist.

 

Până la pauză, Astra a mai avut un şut, expediat de Yahaya (42) şi prins de Tătăruşanu, dar şi Szukala a tras pe lângă poarta lui Lung (45+1).

 

În debutul reprizei secunde (53) situaţia s-a schimbat după ce Sânmărtean a fost eliminat de Haţegan pentru o intrare dură la Budescu, decizie luată de arbitru după o ezitare de câteva secunde. Din acest moment, Astra a fost cea care a avut controlul jocului, iar Steaua a acţionat doar pe contre. Tătăruşanu a avut o intervenţie în doi timpi la mingea expediată din careu de Yoda (67). Portarul Stelei a fost la post şi la şutul lui Bukari (70). Alibec are cea mai mare ocazie a Astrei, dar şutul său a fost respins în corner de Tătăruşanu (76).

 

Steaua putea tranşa soarta finalei, dar Keşeru a trimis puţin pe lângă poartă din lovitură liberă de la peste 30 de metri (85).

 

Meciul a ajuns în prelungiri, unde steliştii au ratat prima ocazie, prin Keşeru, Lung respingând de la colţul scurt (92). Apoi a fost rândul lui Tătăruşanu să se remarce şi să respingă de sub transversală şutul lui Budescu (94). Astra a rămas şi ea în zece, după o intrare tare a lui Alibec la Varela (97). Steaua a avut o nouă ocazie în min. 105, dar Lung a salvat de la colţul scurt în faţa lui Piovaccari. Până la finalul prelungirilor a mai fost un şut al lui Chipciu (116).

 

La loviturile de departajare, Varela şi Pintilii au ratat pentru Steaua, iar Cristescu de la Astra, dar Laban, Junior Morais, Budescu şi Yazalde au marcat pentru echipa lui Daniel Isăilă, în timp ce pentru Steaua au înscris Keşeru şi Szukala.

Lovitura de start a fost dată de fostul internaţional Miodrag Belodedici, care a împlinit săptămâna aceasta vârsta de 50 de ani.

Steaua are cele mai multe Cupe ale României câştigate, 21, urmată de Rapid şi Dinamo, cu câte 13 trofee. Astra Giurgiu va juca în premieră finala. Pe lângă cele 21 de trofee cucerite, Steaua a mai jucat alte şapte finale ale Cupei României.

Până în finală, Astra a trecut în şaisprezecimi de ACS Berceni (II) cu scorul de 4-1, în optimi de Gaz Metan Mediaş, cu 1-0, în sferturi de Viitorul Constanţa cu 3-0, iar în semifinale a eliminat Petrolul Ploieşti, după 0-0 în deplasare şi 2-1 pe teren propriu, golul marcat în minutele adiţionale.

Steaua a început parcursul cu o victorie la scor, 4-0, în faţa formaţiei de liga a patra Avântul Bârsana, în optimi a dispus cu 2-0 de ACS Poli Timişoara, în sferturi a trecut de Oţelul Galaţi cu acelaşi scor, pentru ca în semifinale să elimine pe Dinamo, după 5-2 şi 1-1, meciuri jucate pe Arena Naţională.

Steaua Bucureşti - Astra Giurgiu 0-0, după prelungiri; 2-4 la loviturile de departajare

Au executat în ordine loviturile de departajare: Vincent Laban 0-1 (gol), Claudiu Keşeru 1-1 (gol), Junior Morais 1-2 (gol), Fernando Varela 1-2 (ratare - apără Lung), Marian Cristescu 1-2 (ratare - apără Tătăruşanu), Mihai Pintilii 1-2 (ratare - peste poartă), Constantin Budescu 1-3 (gol), Lukasz Szukala 2-3 (gol), Gomes Yazalde 2-4 (gol)

Bucureşti, Arena Naţională: 48.201 spectatori

Finala Cupei României-Timişoreana

Au evoluat echipele:

Steaua: 12. Ciprian Tătăruşanu - 17. Daniel Georgievski (28. Claudiu Keşeru, 43), 4. Lukasz Szukala, 33. Fernando Varela, 14. Iasmin Latovlevici - 11. Andrei Prepeliţă (2. Cornel Râpă, 71), 5. Mihai Pintilii (căpitan) - 77. Adrian Popa (25. Federico Piovaccari, 81), 18. Lucian Sânmărtean, 10. Cristian Tănase - 7. Alexandru Chipciu. Antrenor: Laurenţiu Reghecampf.

Rezerve neutilizate: 1. Florin Niţă - 22. Paul Pîrvulescu, 23. Nicolae Stanciu, 80. Gabriel Iancu.

Astra: 1. Silviu Lung jr - 77. Alexandru Măţel, 25. Valerică Găman, 5. Syam Ben Youssef, 13. Junior Morais - 14. Vincent Laban, 6. Seidu Yahaya (18. Marian Cristescu, 91) - 7. Karim Yoda (91. William De Amorim, 106), 19. Sadat Bukari (11. Denis Alibec, 72), 10. Constantin Budescu (căpitan) - 21. Gomes Yazalde. Antrenor: Daniel Isăilă.

Rezerve neutilizate: 33. Dănuţ Coman - 23. Paul Papp, 8. Takayuki Seto, 28. Alexandru Ioniţă II.

Arbitru: Ovidiu Haţegan (Arad); arbitri asistenţi: Octavian Şovre (Oradea), Miklos Nagy (Cluj Napoca); arbitri asistenţi adiţionali: Istvan Kovacs (Carei), Adrian Comănescu (Rm. Vâlcea); arbitru de rezervă: Sebastian Colţescu (Craiova), arbitru asistent de rezervă: Vasile Marinescu (Bucureşti).

Observatori: Alexandru Deaconu (Bucureşti) - CCA, Octavian Goga (Braşov) - FRF

Cartonaşe galbene: Găman (30), Georgievski (36), Prepeliţă (56), Ben Youssef (64), Yazalde (83), Szukala (88), Cristescu (91), Latovlevici (98), Junior Morais (103), Pintilii (105), Laban (117).

Cartonaşe roşii: Sânmărtean (53), Alibec (97).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ