Atacurile lui Băsescu la Guvern, demontate de cifrele din economie

| 29 sep, 2013

Prezent duminică dimineaţă la o emisiune TV, președintele Traian Băsescu a lansat noi atacuri la adresa Guvernului pe teme economice, însă a „neglijat” să menționeze toate semnalele pozitive primite de România în ultima perioadă sau datele statistice care arată creșteri în economie.

Dacă la Palatul Victoria ar fi fost un Guvern pe placul președintelui, probabil că Băsescu ar fi spus adevărul: România are un deficit bugetar de două ori mai mic în anul 2013 decât în anul 2012, ba chiar mai mult, același deficit este de trei ori mai mic astăzi decât era în 2010, când PDL era la guvernare.

Dovadă că lucrurile nu stau așa cum spune președintele este și faptul că România are astăzi cel mai mare indice de încredere macroeconomică din ultimele 16 luni. În ceea ce privește locurile de muncă, în timp de guvernarea Boc – o extensie a gândirii economice a lui Băsescu – a produs cca. 700.000 de șomeri, de la sfârșitul lunii aprilie 2012 și până astăzi numărul de salariați stabili a crescut cu aproximativ 100.000, iar numărul de firme a sporit cu 2,7%.

Președintele a mai uitat să menționeze și faptul că România se află pe primele locuri în UE atât la producția de automobile, cât și la unele producții din agricultură. Putem spune că industria și agricultura sunt pe un trend ascendent, având în față statisticile: România ocupă locul doi în UE la producția industrială (în timp ce UE scade la acest capitol), iar la producția agricolă România a depășit recordurile ultimilor 8 ani la grâu, cu 7,3 milioane de tone recoltate.

Nu în ultimul rând, creșterea economică prognozată pe anul 2013 a depășit estimările inițiale, fiind revizuită de mai multe ori în creștere, inclusiv de FMI. Spre exemplu, The Economist anunță o creștere economică de 2,5% la sfârșitul anului pentru România.

Un ultim aspect ce trebuie menționat ține de dobânda la împrumuturi. România a ajuns la un nivel de respect pe piețele financiare internaționale care ne permite să ne împrumutăm cu o dobândă de 4,27%, față de aceeași dobândă care se ridica la 9% în 2010.

În concluzie, putem afirma că Băsescu și-a alimentat exclusiv politic declarațiile privind situația economică a României. Este clar că aceste atacuri se califică cu excelență în categoria polemicii politice, datele arătându-ne un cu totul alt peisaj economic decât cel pictat de președinte.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 sep, 2013
Marian
Si mai important!
Incasarile sunt cu 30% mai mici domnule autor decat anul trecut! Adica cu vreun miliard mai putin. Pe astia cine-i acopera? Ponta, Sarbu, Ghita sau Cacarau?...:)
30 sep, 2013
cantautor
Din nefericire, datele arată că, în ultimii doi ani, nivelul de trai al românilor a fost în scădere, informează România TV. Potrivit unui studiu recent, aproape 14% din români nu-şi pot asigura traiul de zi cu zi, iar aproape 30% reuşesc să-şi asigure doar strictul necesar.
Studiul mai arată că aproape 56% din români au dificultăţi în a se încadra în salariu. Asta în condiţiile în care acordă atenţie sporită cheltuielilor zilnice. Datele arată că 80% dintre consumatori urmăresc evoluţia bugetului personal, iar 14% chiar ţin o evidenţă scrisă a veniturilor şi cheltuielilor.
Nici la polul opus datele nu arată prea bine. Numărul celor care îşi permiteau orice lux a scăzut în ultima perioadă.
Doar 2,7 % dintre români reuşesc să-şi cumpere tot ce le trebuie, fără a renunţa la ceva, faţă de 4,8%, în 2011.
Patronul de la Romania tv este basist?
29 sep, 2013
Marian
Dar despre cele 29 de noi taxe si impozite?
Despre asta nu vorbesti nimic, nene? Ca Ponta si idiotul ala de Cacarau devalizeaza Romania? Ca mediul de afaceri e blocat din lipsa investitiilor care au scazut dramatic in tara? Ca somajul a ajuns la cote record, desi Pinocchio promitea romanilor un milion de locuri de munca? Traiesc romanii mai bine acum decat in timpul crizei?
Daca nu era Basescu si PDL, cu bune si cu rele, azi eram in situatia Greciei datorita imbecilului de Tariceanu si Geoana care au spart 3,5 miliarde de euro in campania electorala din 2008 si au lasat tara fara un ban in situatia in care am avut o crestere in acel an de peste 8% dar si un deficit de 5,6%...
Domnul autor, am iesit sau incercam sa iesim din comunism! Matale nu vrei sa o rupem cu manipularea asta securistica sau crezi ca toti sunt fraieri, ca tine?...:)
30 sep, 2013
Johnson
Daca ajungeam in situatia Greciei era bine ! Ce tot plangi Grecia ? Ce este asa rau in Grecia ? Stii cat e salariul mediu in Grecia si cat e pensia ? Esti dus rau daca mai poti sa plangi dupa PDL , nene !!
30 sep, 2013
fane
daca nu erabasescu taranu avea inca 30 de miliarde datorie boule! ale cine crezi cale plateste ?
30 sep, 2013
Marian
@Johnson Habar n-ai de economie!
Ma refeream la situatia Greciei din punct de vedere economic, nu in ceea ce priveste nivelul pensiilor si salariilor, care sunt supraevaluate acum acolo avand in vedere eficienta sau productivitatea.
Daca ajungeam in situatia grecilor, nu ne ajuta nimeni ca pe greci si ne prabuseam economic de nu ne mai reveneam niciodata. Nici grecii nu stiu daca vor mai fi vreodata ce-au fost, caci au imprumutat in nestire cum face USL si cum a facut PSD si PNL in trecut.
Deci, taci daca nu te pricepi la economia de piata, bolsevic mic ce esti!...:)

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ