Atentate la Paris: Numeroase întrebări fără răspuns și trei kamikaze încă neidentificați

| 10 dec, 11:08

La aproape o lună de la cele mai grave atentate din Franța, ancheta nu a permis încă 'neutralizarea' tuturor autorilor jihadiști ai atacurilor din 13 noiembrie, despre care se știe că aveau legătură cu Statul Islamic și dintre care mulți sunt francezi, comentează joi France Presse, care adaugă că o serie de întrebări rămân fără răspuns, iar trei din cei nouă atentatori sinucigași nu au fost încă identificați.

Doi indivizi sunt în special căutați: Salah Abdeslam — fratele unui atacator sinucigaș care s-a aruncat în aer într-o cafenea din Paris — este un francez de 26 de ani, a cărui prezență a fost semnalată la Paris în timpul atentatelor și ale cărui urme s-au pierdut la scurt timp după aceea în Belgia; și Mohamed Abrini, un belgian-marocan de 30 de ani, care a fost filmat cu o cameră de supraveghere video în compania Abdeslam, cu două zile înaintea atentatelor.

De ce Salah Abdeslam nu s-a aruncat în aer ca ceilalți? I s-a făcut oare frică? Sau centura cu explozibili nu a funcționat? De ce trei dintre atacatorii sinucigași s-au aruncat în aer în apropiere de Stade de France, într-o zonă izolată, fără a provoca multe victime? Oare explozibilii aflați asupra lor să fi fost detonați de la distanță? La toate aceste întrebări, anchetatorii nu au încă răspunsuri.

Totodată, nu se cunoaște nici cine este comanditarul acestor atacuri și nici dacă acesta face parte din grupul aflat la conducerea Statului Islamic. Fabien Clain, un cunoscut jihadist francez, a citit declarația privind revendicarea atacurilor, iar belgianul marocan Abdelhamid Abaaoud, ucis la 18 noiembrie de către poliție la Saint-Denis, o suburbie nordică a Parisului, a fost desemnat drept presupusul organizator al atentatelor.

Însă nu toți atacatorii au fost identificați. Nu se știe cine sunt trei din nouă kamikaze care au participat la aceste atentate: doi care s-au aruncat în aer lângă Stade de France și unul care și-a detonat centura explozivă la 18 noiembrie, în timpul asaltului poliției de la Saint-Denis.

În Franța, până acum doar doi presupuși jihadiști au fost inculpați pentru complicitate — Jawad Bendaoud, proprietarul apartamentului închiriat de Abaaoud, și una dintre rudele sale Mohamed S. (25 de ani).

În Belgia au fost inculpați opt indivizi, cu grade diferite de implicare în atentatele de la Paris, în timp ce în Turcia a fost arestat un belgian de origine marocană. Potrivit presei, au fost stabilite conexiuni între Abaaoud și persoane din Marea Britanie.

La fel ca în timpul atacurilor comise în ianuarie la Paris (soldate cu 17 morți), și în cazul seriei de atentate din noiembrie (soldate cu 130 de morți), poliția franceză — în rândurile căreia nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești — s-a văzut nevoită să recurgă la forță în operațiunile împotriva jihadiștilor, ca în cazul asaltului de la Saint-Denis, pentru 'neutralizarea' atacatorilor, alții decât cei care s-au aruncat în aer: toți suspecții au fost uciși.

La Saint-Denis, poliția a utilizat circa 5.000 de muniții împotriva a trei presupuși jihadiști asupra cărora nu s-a descoperit decât un pistol. În apartamentul distrus în urma asaltului au fost efectuate noi percheziții, dar anchetatorii nu au anunțat nici până acum dacă și ce anume au descoperit.

 

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ