Atentatele de la 11 septembrie 2001: Îndemnul lui OBAMA pentru americani

| 11 sep, 2014

Preşedintele american Barack Obama i-a îndemnat joi pe americani 'să nu cedeze niciodată în faţa fricii', cu ocazia comemorării a 13 ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001 şi la o zi după anunţarea unei ample operaţiuni militare împotriva Statului Islamic în Irak şi Siria, relatează AFP.

Obama şi soţia sa Michelle au păstrat un minut de reculegere pe peluza Casei Albe la 08.46 (12.46 GMT), ora la care primul avion de linie deturnat a lovit unul din cele două turnuri de la World Trade Center (WTC).

Preşedintele american s-a deplasat apoi la Pentagon, unde unul din cele patru avioane deturnate de terorişti s-a prăbuşit în dimineaţa zilei de 11 septembrie 2001.

'Au încercat să distrugă ceea ce suntem noi şi să dovedească lumii că puterea lor de distrugere este mai mare decât capacitatea noastre de a persevera şi construi', a declarat Obama, evocând cele aproximativ 3.000 de victime ale acestor atentate.

'Însă mergem înainte pentru că noi nu cedăm niciodată în faţa fricii. Niciodată', a adăugat el, la 12 ore după ce a anunţat că SUA sunt pregătite să lanseze atacuri aeriene în Siria pentru a distruge grupul jihadist Statul Islamic care a revendicat decapitarea a doi jurnalişti americani.

La 13 ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001 revendicate de Al-Qaeda, contextul este cu siguranţă diferit, iar preşedintele Barack Obama a dat asigurări 'că niciun complot pe sol american' provenind din partea SI nu a fost identificat până în prezent. Însă discursul său solemn de miercuri demonstrează că etapa angajamentului militar american în Orientul Mijlociu este departe de a se fi terminat.

Chiar dacă SUA se pregătesc să ducă un alt tip de luptă, fără trupe de teren şi cu ajutorul unei vaste coaliţii internaţionale, este probabil ca atunci când va părăsi Casa Albă, în 2017, Barack Obama să îi lase succesorului său un capitol neîncheiat, aşa cum George W. Bush a făcut cu războaiele din Irak şi Afganistan.

loading...

Ştirile orei

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 sep, 2014
gruia
ka ka
Paca liciul asta,sluga ji danilor ca de obicei latra la luna.Cit rau a facut america in lume,nu are egal in toata istoria omenirii.
11 sep, 2014
tyrex
Cuvinte mari rostite de un om de nimic.In gura ta cuvintele astea plus democratie si respectul altora suna a blasfemie. Acum inteleg de ce bashinescu fabuleaza si vorbeste numai tampenii i se trage de la licuriciul tau.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ