Atentatul de la Târgu Secuiesc. Extremiştii pregăteau un dispozitiv exploziv declanşat de la distanţă (Referat)

| 02 dec, 12:38

Atentatul eşuat de la Târgu Secuiesc a fost plănuit pe 10 octombrie. SRI şi DIICOT i-au supravegheat pe membrii Mişcării de Tineret 64 de Comitate şi au aflat în amănunt planul pus la cale. Beke Istvan Attila şi complicii lui foloseau un limbaj codificat şi au imaginat folosirea unui dispozitiv improvizat care poate fi detonat de la distanţă.

Membrii grupării extremiste Mișcarea de Tineret 64 de Comitate au pregătit atentatul de 1 Decembrie în cadrul unei întâlniri pe care au avut-o pe 10 octombrie, reiese din referatul cu propunere de arestare pe numele lui Beke Istvan Attila, reţinut de procurori în legătură cu pregătirea atacului de la Târgu Mureş.

În referatul consultat de Adevărul se arată că membrii grupării au convenit ca dispozitivul improvizat să fie făcut de Beke Istvan Attila, „care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care ar face să se aprindă cel puţin 3-4 petarde simultan” şi că mai trebuie ”doar o baterie”.

Beke Istvan ar fi arătat că de pe telefonul său mobil poate accesa camera se supraveghere de la magazinul pe care îl deţine în centrul oraşului Târgu Secuiesc şi astfel poate urmări parada de 1 Decembrie din oraş şi chiar poate detona dispozitivul de la diastanţă.

Cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la locuinţa lui Beke Istvan Attila a fost identificat şi ridicat un dispozitiv electronic de iniţiere şi temporizare a impulsurilor electrice de 12 V. Totodată, urmărirea penală a materializat probator faptul că, după momentul întâlnirii din data de 10 octombrie 2015, suspectul Beke Istvan Attila a efectuat demersuri de achiziţionare a unui telefon mobil nou de pe site-ul ”rezistent telefon.ro”, mai scrie Adevărul.

Ca loc de amplasare a dispozitivului, unul dintre prietenii lui Beke Istvan Attila a propus perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron. Amicul lui Beke Istvan Attila propunând ca loc de amplasament un coş de gunoi din centrul localităţii situat pe traseul de deplasare al paradei militare, afirmând că după acţiune "o să se spună că Târgu Secuiesc a fost atacat de terorişti”.

Unul dintre participanţii la întâlnire a insistat că ”trebuie să facem o încercare, nu mănânci pizza cu poftă, doar o guşti, vezi cum e”, termenul de "pizza" fiind folosit- spun procurorii DIICOT, cu referire la dispozitivul exploziv improvizat, amicul acestuia  afirmând că ”ar merita să facem, măcar să acumulăm experienţă”, mai spun anchetatorii.

Reţinut şi dus la audieri, Beke Istvan ar fi încercat să treacă în desuet faptele, susţinând că era vorba de lucruri inofensive. Procurorii îl contzrazic însă.

“Logica unei astfel de susţineri este contrazisă de folosirea unui limbaj conspirat prin utilizarea spre exemplu a cuvântului ”pizza” spre a desemna dispozitivul exploziv improvizat ce urma a fi confecţionat”, arată procurorii DIICOT. Procurorii susţin că totodată caracterul serios al discuţiei din data de 10 octomrbie 2015 rezultă din complexitatea planului infracţional pus la cale de participanţi care implica folosirea de dispozitive pirotehnice şi electronice găsite cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză.

Citeste mai multe AICI.

Curtea de Apel București a decis marți arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Beke Istvan Attila, cetățeanul român de etnie maghiară reținut de procurorii DIICOT în legătură cu intenția de a detona un dispozitiv exploziv improvizat la manifestația de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc.

Potrivit România TV, anchetatorii au găsit un adevărat arsenal de materiale explozive la locuinţa acestuia. În plus, procurorii sunt convinşi că Beke Istvan Attila nu lucra singur şi avea complici.

Perchezițiile efectuate de autoritățile judiciare în legătură cu acest caz au condus la descoperirea, într-un poligon de antrenament air soft de lângă Covasna, a unor materiale pirotehnice și electronice care, asamblate, au capacitatea de producere a unor dezastre și care sunt interzise pentru deținere.

Citeşte şi: Atentat dejucat la Târgu Secuiesc. Anchetatori: Beke Istvan Attila a avut COMPLICI

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 dec, 15:48
munca
Afaceri acasa!
Cum poti face bani pe net! Usor, pas cu pas, comod, acasa la tine: asa poti invata cum poti face bani pe net! Acest curs GRATUIT te invata rapid, in numai cateva zile, cum poti face bani pe net! Oricand vrei si tu cu seriozitate acest fenomenal curs online, solicita mai multe informatii la adresa de email: [email protected]
02 dec, 13:22
Florin Sava
Proiect de viitor
Proiect nou, de talie mondiala!
Nu este necesara nici un fel de experienta,decat cunostinte minime de computer! Oferim curs de instruire gratuit si complet,de la zero,pe computer! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si corectitudine. Daca va intereseaza,va oferim alte detalii, dupa ce trimiteti un e-mail cu subiect ”Info” la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ