Atenţie ce cumperi! Ce se va întâmpla cu produsele tradiţionale româneşti

| 13 noi, 2013

După mai multe luni de dezbateri, Guvernul a aprobat un ordin prin care se reglementează situaţia produselor tradiţionale. Acestea trebuie să îndeplinească o multitudine de condiţii, iar de luna viitoare vor fi comercializate purtând un logo specific, scrie economica.net.

Ordinul Ministerului Agriculturii, al Sănătăţii şi al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) care reglementează situaţia produselor tradiţionale a fost publicat în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare de luna viitoare.

Consumatorii vor putea identifica astfel mai uşor aceste produse, iar fabricanţii care  făceau concurenţă neloială "marketându-şi" alimentele în acest fel vor trebui să găsească noi metode de a-şi spori vânzările. Aceasta pentru că intrarea în vigoare a actului normativ va permite trierea mai minuţioasă a alimentelor care vor putea fi comercialiazate sub denumirea de "produs tradiţional". Din datele Ministerului de resort, în momentul de faţă există în jur de 4.200 de produse tradiţionale înregistrate ca atare la Ministerul Agriculturii, dar până şi oficialităţile se îndoiesc  de veridicitatea lor.

Ce este un produs tradiţional

Potrivit ordinului, produs tradiţional este un produs alimentar fabricat pe teritoriul naíonal şi pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compozíţia lui aditivi alimentari, care prezintă o reţetă tradiţională, un mod de producţie şi/sau de prelucrare şi un procedeu tehnologic tradiţional şi care se distinge de alte produse semilare aparţinând aceleiaşi categorii. Pentru a putea fi comercialiazat sub această denumire, produsul respectiv trebuie atestat ca fiind tradiţional şi trebuie să figureze în Registrul naţional al produselor tradiţionale înfiinţat şi administrat de către Ministerul Agriculturii. De asemenea, numai acele alimente care se obţin şi prin operaţiuni de prelucrare realizate manual vor putea fi vândute drept produse tradiţionale.

Cum le recunoşti

Potrivit actului normativ ce va intra în vigoare de luna viitoare, la locul de comercializare a produselor tradiţionale sunt obligatorii afişarea forocopiilor atestatelor de înregistrare în Registrul. Totodată, aceste produse se marchează cu un logo naţional.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ