Audieri-fulger pentru miniştrii din Guvernul Dăncilă. Viteza produce gafe

| 29 ian, 09:47

Guvernul Dăncilă își dă astăzi testul final! Deputaţii şi senatorii decid dacă dau vot de încredere noului Executiv. Totul, după ce miniştrii propuşi vor trece prin "focul" audierilor din comisiile de specialitate. Audierile au început la ora 8 dimineaţa şi sunt făcute printr-o procedură simplificată, astfel încât 27 de miniştri să primească avizul parlamentarilor în doar 6 ore.

Audierile miniştrilor se desfăşoară între orele 08:00-14:00, urmând ca imediat după aceea să fie dat şi votul de investitură.

Audierile erau programate să dureze maxim 30 de minute pentru fiecare ministru, însă termenul strict nu a fost respectat până acum. Viteza cu care se derulează audierile a generat mai multe gafe și situații amuzante. Limitat de timpul scurt de prezentare, Teodor Meleșcanu a spus la sfârșitul audierilor că ar vrea să mai vina să vorbească mai mult cu comisia. "Sperăm că nu la audieri!", a repicat unui dintre parlamentari, făcând aluzie la viteza de schimbare a guvernelor PSD.

Audierile au fost deschise la ora 8.00 cu Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene şi ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă.

Ministrul propus pentru portofoliul de la Economie, Dănuț Andrușcă, a citit în mare viteză o listă lungă de proiecte, dar a stâlcit unii termeni de specialitate. Ministrul propus s-a limitat să citească de pe foaie, iar când a fost întrebat ceva, s-a încurcat în foi. În final, printre încurcături și bâlbe, Andrușca a fost validat cu 42 de voturi pentru, 18 împotrivă şi nicio abţinere.

Rovana Plumb a anunțat că vrea să atragă 30 de miliarde de euro până în 2020 din fondurile europene alocate României, dar situația din momentul de față dă mici speranțe pentru performanța promisă: avem absorbție sub 1% din exercițiul financiar 2014-2020!

Rovana Plumb a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Membrii celor două comisii au avizat cu 18 voturi pentru, 11 împotrivă şi nicio abţinere.

De la 8,30 au intrat în focuri ministrul Energiei, Anton Anton şi ministrul delegat pentru Afaceri europene, Victor Negrescu.

Victor Negrescu, propus ministru delegat pentru Afaceri Europene, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 18 voturi ''pentru'' şi 10 voturi ''împotrivă''.

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Energiei, Anton Anton, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Anton a fost validat cu 44 voturi pentru, 13 împotrivă şi nicio abţinere.

De la 9.00 la 9,30 sunt programaţi la audieri Ștefan Radu Oprea, ministrul propus pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi Teodor Meleşcanu, pentru Externe.

Meleșcanu a primit și el aviz favorabil, cu 14 voturi pentru și 8 împotrivă. La sfârșit, Meleșcanu a spus că ar vrea să mai vina să vorbească mai mult cu comisia, dat fiind timpul scurt petrecut la audiere. "Sperăm că nu la audieri!", a repicat unui dintre parlamentari.

La 9,30 intră în audieri Bogdan Gheorghe Trif, ministrul propus la Turism şi Ana Birchall, Viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.

Carmen Daniela Dan, ministrul propus la Afaceri Interne şi Lucian Șova, ministrul propus pentru Transporturi sunt audiaţi începând cu ora 10.00.

De la 10,30 sunt programaţi la audieri Mihai-Viorel Fifor, ministrul propus la Apărare Naţională şi Viorel Ștefan, viceprim-ministru fără portofoliu.

Plenul comun al Legislativului este programat să înceapă la ora 15,00, după ce, în cursul dimineţii, începând cu ora 8,00, vor avea loc, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, audierile miniştrilor propuşi să facă parte din Cabinetul Dăncilă.

Pentru ca guvernul Viorica Dăncilă să treacă de Parlament are nevoie de minimum 233 de voturi, iar coaliţia PSD-ALDE numără 243 de parlamentari, lucru care nu i-ar crea probleme la validarea noului executiv.

Până în prezent, UDMR este singura formaţiune care nu a decis cum va vota la învestitura guvernului Dăncilă. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că decizia va fi luată luni dimineaţă, în cadrul şedinţei grupurilor parlamentare ale formaţiunii.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, duminică seara, că liberalii vor vota, la vedere, împotriva învestirii guvernului Dăncilă şi a făcut un apel către ceilalţi deputaţi şi senatori "care mai au capul pe umeri şi mai au un pic de sensibilitate faţă de soarta României" să procedeze la fel.

Lista completă a noului Guvern, prezentată de Viorica Dăncilă:

Viorel Ştefan, vicepremier şi ministrul Mediului

Graţiela Gavrilescu, vicepremier

Ana Birchall, vicepremier şi ministru pentru implementarea Afacerilor Europene

Paul Stănescu, vicepremier şi ministrul Dezvoltării

Valentin Popa, ministrul Educaţiei

Anton Anton, ministerul Energiei

Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe

Rovana Plumb- ministrul Fondurilor Europene

Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor

George Ivaşcu, ministrul Culturii

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii

Dănuţ Andruşca, ministrul Economiei

Radu Oprea- ministrul pentru Mediul Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

Lucian Şova, ministrul Transporturilor

Carmen Dan- ministrul Afacerilor Interne

Mihai Fifor- ministrul Apărării

Tudorel Toader- ministrul Justiţiei

Petre Daea- ministrul Agriculturii

Lia Olguţa Vasilescu- ministrul Muncii

Bogdan Cojocaru- ministrul Comunicaţiilor

Ioana Bran, ministrul pentru Tineret şi Sport

Bogdan Trif- ministrul Turismului

Ioan Deneş- ministrul Apelor şi Pădurilor

Nicolae Burnete- ministrul Cercetării

Natalia Intotero- ministerul Românilor de Pretutindeni

Victor Negrescu- ministru delegate pentru Afaceri Europene

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ