Augustin Zegrean trage un semnal de alarmă cu privire la legile Big Brother

| 15 ian, 10:18

Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat joi la sediul CCR că așa numitele legi "Big Brother" au fost deja verificate în vara lui 2014 și au fost declarate neconstituționale, iar reglementările în acest domeniu ar trebui să respecte drepturile și libertățile fundamentale.

"Dacă legile acordă suficiente garanții pentru respectarea textelor din Constituție care se referă la secretul corespondenței și dreptul la viață privată și așa mai departe, noi nu avem nimic împotrivă să facă ce vor ei, numai să apere țara de terorism", a arătat Zegrean.

Premierul Victor Ponta susține că este necesară o nouă legislație care să respecte decizia Curții Constituționale în ceea ce privește tema reținerii datelor generate sau prelucrate de către furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice destinate publicului.

"Întâlnirea este convocată de vicepremier, de domnul Gabriel Oprea, care are și atribuții pe zona de ordine publică și siguranță națională și este legată de ceea ce trebuie să facem în baza deciziei Curții Constituționale, și anume Guvernul să transmită către Parlament o nouă legislație care să respecte decizia Curții Constituționale", a declarat Victor Ponta pe 8 ianuarie, întrebat despre întâlnirea convocată în regim de urgență la Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI).

MSI a convocat pe 8 ianuarie, la sediul instituției, în regim de urgență, grupul de lucru interinstituțional pe tema reținerii datelor generate sau prelucrate de către furnizorii de servicii de comunicații din România, în contextul ultimelor amenințări din Statele Membre UE și al recentului atentat cu caracter terorist din Franța.

În data de 1 septembrie 2014, Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că organele judiciare și cele cu atribuții în domeniul siguranței naționale nu mai au acces și nu mai pot utiliza datele obținute și stocate în baza Legii 'Big Brother', până la adoptarea de către Parlament a unui nou act normativ privind reținerea datelor.

CCR a publicat la acel moment motivarea deciziei din 8 iulie prin care a fost declarată neconstituțională Legea 82/2012 privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și de furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului, precum și pentru modificarea și completarea Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice.

CTP, despre legea Big Brother: Ce să facă SRI-ul? Să-l șantajeze pe simplul cetăţean?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ